Az elmúlt hetekben ismét nem hazudtoltuk meg magunkat és szófogadóan az összes ünnepi finomságot magunkba tömtük. 2021 végén is sokan jutottunk el abba az állapotba, amikor csak annyit tudunk elhaló hangon kérni attól, aki még nem feküdt ki a kanapén, hogy ugyan tolja már közelebb a bejglistálat, mert a diósat még csak háromszor kóstoltuk meg!
A 2022-es esztendőre virradó napon azon kaptam magam, hogy a család kedvenc és egyben egyetlen kutyáját már nyolcadszor viszem sétálni. Szegény nem is értette, hogy mi ez a hirtelen jött üdvös változás, pedig csak a tavalyi év végi trakta miatt összegyűlt mardosó bűntudatot próbáltam az egy napos freestyle zarándokút során leküzdeni. Mondanom sem kell, hogy január második napján az eb immár hiába várta, hogy naphosszat indiánszökdelésben csattogjunk végig a szokásos útvonalunkon. Hiába az egy napos El Camino, a mérleg ezúttal sem hazudott. Reggel ráadásul erőteljes torokfájásra ébredtem, ami tovább mérsékelte az előző napi elánt. Aznap már ki sem dugtam az orromat a lakásból, még akkor sem, amikor sorra hívtak kocogni a barátaim, mondván: kitört a tavasz januárban!
Paradigmaváltásra volt szükségem és arra jutottam, hogy ezúttal a kímélő és egyben roboráló ételek lesznek a megmentőim.
Legalábbis addig, ameddig ismét barátságot kötök a mérleggel és búcsút inthetek a százas zsepinek. Következzenek tehát a kímélő fogások!
Francia hagymaleves
Ennél csináljon finomabb vega levest, aki tud! Kevés kalória van benne, hús pedig egy szál se, ám a fehérbortól, a vajban megpuhuló hagymától mégis tartalmas, immunerősítő és nagyon ízletes fogás lesz belőle. Szerintem az egyik legszenzációsabb étel, mégis valamiért csak ritkán kerül az asztalokra Magyarországon. Most a tejszín nélkül készült, eredeti receptet ajánlom, kis változtatással. Egy evőkanálnyi cukrot adok hozzá, ez ad neki igazán karamelles, karakteres ízt.
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál barna cukor (fehér cukorral is jó)
- 4 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 liter alaplé
- 0,5 dl fehérbor
- só
- fehér bors
- szerecsendió
Elkészítése:
1. Olvasszuk meg a vajat a serpenyőben. Tegyünk bele 1 evőkanál barna cukrot. A keveréket hagyjuk főni addig, ameddig a cukor elolvad és karamellizálódik.
2. Amikor elkezd barnulni, mehet bele a vékonyra szeletelt vöröshagyma és a fokhagyma. Kicsit megfonnyasztjuk őket. Hozzáadunk 1 liter alaplevet, ez készülhet leveskockából is.
3. Sózzuk a levest ízlés szerint. Megszórjuk egy kis fehér borssal és szerecsendióval is. Fél dl fehérbort is öntsünk hozzá! Ne hagyjuk ki, ez nagyon extra ízt ad a levesnek!
4. Az eredeti verzió tejszín nélkül készül, így most ezt a receptet osztom meg. Szerintem így a legfinomabb és legkarakteresebb. Ha elkészült a leves, megszórhatjuk reszelt sajttal és pirítóssal tálaljuk.
Rakott zöldség friss gyömbérrel, kurkumával, aszalt paradicsommal
Dobd fel az év elejét ezzel az a csupa szín rakott zöldséggel! Úgy állítottam össze a receptet, hogy lehetőleg még azok is szeressék, akik általában fancsali képet vágnak a zöldséges ételekhez. A frissen reszelt gyömbér és kurkuma, valamint az emésztés katalizátora, a Cayenne-bors ad egy plusz karaktert az ételnek, amit a laktózmentes tejszín és az aszalt paradicsom kellőképpen lágyít. Reszelt sajt is megy a tetejére, ennyi kényeztetés nem fog megártani.
Hozzávalók:
- 2 darab cukkini
- 2 darab padlizsán
- 2 darab nagy édesburgonya
- 6 darab paradicsom
- 100 g aszalt paradicsom
- 2 doboz laktózmentes, 10 százalékos tejszín
- Cayenne-bors
- fehér bors, só
- kakukkfű
- 2 darab tojássárgája
- 1-1 teáskanál friss kurkuma és gyömbér
- 400 g reszelt sajt
Elkészítése:
- Az édesburgonyákat hámozás után 2 mm vastag karikákra vágjuk. Héjastól szintén karikára vágjuk a padlizsánokat és a cukkiniket. A paradicsomokat kb. 5 mm-esre szeleteljük.
- Egy tűzálló tál aljába beleteszünk egy kanálka olajat, és megszórjuk teljes kiőrlésű zsemlemorzsával.
- A tepsi végétől indulva a cukkini-, padlizsán-, édesburgonya és paradicsomkarikákat váltakozva, sorban, félig egymásra fektetve-állítva a tálba rakjuk.
- Utána sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és Cayenne-borssal. Ismét megszórjuk a zöldségeket teljes kiőrlésű zsemlemorzsával.
- A tejszínt a tojássárgákkal simára keverjük és hozzáadjuk a frissen reszelt kurkumát és gyömbért, majd a lerakott zöldségekre locsoljuk. Az apróra vágott aszalt paradicsomot a tepsi tartalmára szórjuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kímélő túrós rácsos
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg tönkölyliszt
- 25 dkg olívaolaj
- 10 dkg édesítőszer
- 3 db tojás
- 2 evőkanál sovány tejföl
- 1 kávéskanál sütőpor
- só ízlés szerint
A töltelékhez:
- 1 kg tehéntúró
- 25 dkg édesítőszer
- 2 db tojásfehérje (felverve)
- 1 citromból nyert citromhéj (reszelt )
- 1 evőkanál vanília aroma
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzadara
A lekenéshez:
- 2 db tojássárgája
Elkészítése:
- A tésztához valókat egy tálban összekeverjük, majd 15 percig pihentetjük.
- Addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez a hozzávalókat egyszerűen csak összekeverjük.
- Egy 30×40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztából lecsípünk egy darabot, ebből lesz majd a rács, a többit pedig akkorára nyújtjuk, hogy befedje a tepsi alját.
- Mielőtt a tésztára rátennénk a tölteléket, szórjunk néhány kanál búzadarát a tésztára, hogy felszívja a túró levét, ami sütés közben keletkezik.
- Ezután a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk, majd a maradék tésztából vékony rácsokat nyújtunk a tetejére.
- Végül a megmaradt tojássárgájákkal lekenjük a sütemény tetejét.
- 200 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
További kímélő receptek: