nlc.hu
Gasztro

Négyen meghaltak az újévi süteménytől

Megint halálos áldozatokat követelt az újévi sütemény

Négyen megfulladtak Tokióban a szerencsehozónak hitt újévi süteménytől.
Mocsi, a japán sütemény

A puffasztott rizssütemény, azaz a mocsi ragacsos rizslisztből készül, amelyet többféle módon, illetve töltelékkel fogyasztanak a japánok egész évben, de különösen újévkor, mert úgy tartják, hogy szerencsét hoz.

A mocsinak azonban van egy árnyoldala oldala is, a ragadós ételt nehéz lenyelni, és fulladást okozhat. Ha félúton megakad és megduzzad, elzárhatja a légutakat. Emiatt minden évben felhívják az emberek figyelmét, hogy a mocsit vágják apró darabokra, és rágják meg alaposan, mielőtt lenyelnék.

Sajnos ennek ellenére idén is több halálos áldozatot követelt az újévi szokás. Csak Tokióban 19 embert szállítottak kórházba a mocsi miatt, négyen pedig meghaltak. A segítségre szoruló emberek életkora 38 és 100 év között volt, a négy elhunyt nő a nyolcvanas éveiben járt. Idősebb korban ugyanis az izmok gyengülnek, ami tovább növelheti a mocsifogyasztás kockázatát.

A halálesetek után azt tanácsolták, hogy különösen az idősebb rokonokra figyeljen mindenki, és lehetőleg úgy egyen mocsit, hogy valaki legyen mellette, ha baj történne.

(SoraNews24)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/Khemanun Rugyooprasert)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top