nlc.hu
Gasztro

Zelleres receptek

A szára és a gumója is csupa egészség: jöjjenek a zamatos és fűszeres zelleres receptek!

A zellert sokkal kevésbé értékeljük, mint amennyire megérdemelné. Édeskés és fűszeres íze az egyik legizgalmasabb zöldséggé teszi, arról nem is beszélve, hogy igazi afrodiziákum és még a másnaposság ellen is gyógyír. Mutatjuk a legizgalmasabb zelleres recepteket!

A zeller egy rendkívül egészséges zöldség, mégis legtöbbször csak főzve, levesben vagy porrá zúzva, ételízesítőként fogyasztjuk. Szegény zeller! Ez a méltatlanul elhanyagolt zöldségféle nagyon sokféleképpen variálható, ráadásul tényleg sok érv szól mindennapos fogyasztása mellett. A legérdekesebb szerintem mind közül az, hogy afrodiziákum, mivel androszteront tartalmaz, a tesztoszteron egyik előanyagát. Elvileg vonzóbb illatúak a nők számára a zellerfogyasztó férfiak. Itt az alkalom, teszteljétek, ha van kedvetek! Szintén nagy hagyománya van a másnaposság elleni szerként, ezért is kerülhet a „reggeli” Bloody Marybe egy darabka szárzeller.

A zellerfogyasztás előnyei:

  • A zeller küzd a gyulladások ellen és csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és más, a krónikus gyulladáshoz kapcsolódó betegségek kockázatát
  • Megakadályozza/megállítja a gyomorégést és a savas refluxot
  • Javítja a koleszterint
  • Csökkenti a vérnyomást
  • Javítja az emésztést: a zeller magas rosttartalmú zöldség, így szabályozza a bélmozgást és megtartja a bél egészséges működését
  • Súlycsökkenés: mivel rostokban gazdag és alacsony a kalóriatartalma, a zeller segít csökkenteni a felesleges kilókat
  • Jobb hidratáció: A zeller 95%-ban vizet tartalmaz, így hidratálja a szervezetet
  • Hozzájárul a szemek egészségéhez: A zeller gazdag A-vitaminban, amely jó hatással van a szemre
  • Szúnyogriasztó: Dörzsöld a bőrödre, hogy megakadályozd a szúnyogcsípést
  • Sokan tulajdonítanak a zellernek fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatást

Minek nevezzelek, zeller?

A szárzeller a mediterrán konyha levesalapjai sorába is felküzdötte magát  (mirepoix, soffrito). A gumós zellerrel (celeriac) a Puerto Ricó-i és a francia, no és a magyar konyhán kívül alig-alig találkozni, a világ zömének a zeller a szárzeller (celery). Az egyre több helyen kapható, Magyarországon többféleképpen is „megszólítható” zellernövény legpontosabb megnevezése: halványított zeller. Hiszen a növekedésben lévő – eleve a szokásosnál mélyebbre vetett – zellerszárat fokozatosan földdel betakarják és mert kevés napfény éri, a színe és az íze is kevésbé lesz erőteljes. Tehát nem halványító, hanem halványított, nem angol, hanem zömében lengyel, esetleg izraeli, és nem szár, hanem levélnyél. De ezt már tényleg csak a rend kedvéért.

Nomen est omen, a gumós zellerrel ellentétes párt alkotnak, hiszen a szárzellernek – mint ahogy a neve is sugallja – a harsogóan ropogós, lédús szárát, levélnyeleit fogyasztjuk. 

A gumó tulajdonképpen a megvastagodott szár és nem is a föld alatt nő, hanem zömében a felszínen. Ebből is jól látszik, hogy teljesen tévesen hittem eddig gyökérzöldségnek. Fűszeres illata, borongós-csípős-édes íze izgalmas körete lehet bármilyen húsnak, de mutatok olyan receptet is, amely azt bizonyítja, hogy főételnek is kiváló. Húslevesbe pont jó a szára és a levele is, nem is feltétlenül szükséges erre a csodálatos, bumfordi gumót pazarolni. 

zeller

Igazi szuperfood (Fotó: Getty Images)

Sokáig nem rajongtam ezért a zöldségért. Valahogy nekem a zeller a cékla kategória, földes ízű, édes gyökér volt, amit köszönöm, ritkán vagy egyáltalán nem kértem. A levesbe főzött változaton kívül egyféleképpen szerettem csak, ha alaposan meg volt karamellizálva, és a külseje finoman megpirult, mondjuk mintha sült krumplit helyettesítene.

Mérsékelt távolságtartásom akkor változott meg, amikor vendégségben voltam egy balatoni nyaralóban és a háziasszony a grillezett húsok mellé csupa zelleres finomságokat készített, férje legnagyobb örömére. Merthogy ez volt a férfi kedvenc zöldsége. Nem győztem kapkodni a fejem, milyen sok különböző ízhatást lehet elérni egy kis kreativitással!  Kezdtem megérteni azt is, hogy miért imádják a franciák ezt a zöldséget. Ott még a gyerekek is lelkesen fogyasztják. A Papillon (Pillangó) című francia filmben a kislány például olyan finnyás, hogy a zöldsaláta helyett a zellersalátát hajlandó csak megenni. 

Idővel én is egyre több zelleres receptet készítettem el otthon, többségüket újragondolva. Ezeket szeretném most megosztani veletek. Kezdeti kedvcsinálóként húzzunk le egy jó kis zelleres koktélt! Ennek fogyasztása igazi mozgalommá nőtte ki magát az Egyesült Államokban, miután egyre több celeb kezdett hinni abban, hogy ha mindennap meg megiszik fél liter zellerlét éhgyomorra, minden betegségből egy hét alatt meg lehet gyógyulni. A zellerlé csodahatását ugyan nem támasztja alá tudományos bizonyíték, tény, hogy több New York-i lap arról számolt be, hogy a dzsúszbárok és a boltok már nem bírják a rohamot, számos helyen zellerhiány lépett fel. Nálunk szerencsére sok helyen lehet kapni, egyelőre. Most az úgynevezett zelleres zöld koktélt készítettem el:

1. Zöld koktél

zerllerlé

Zöld koktél (a szerző fotója)

Hozzávalók:

  • 2 rúd szárzeller
  • 1 kígyóuborka, héja nélkül
  • 1 avokádó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 marék friss, zsenge spenót
  • 1 egész citrom leve
  • 2 evőkanál friss mentalevél
  •  közepes fej fekete retek

Elkészítése:

  1. A zöldségeket kisebb kockákra, a spenótot, zöldfűszereket apróra vágjuk, az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, szintén kockára vágjuk és beletesszük a turmixgépbe.
  2. Összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kifacsart citromlevet.
  3. Ásványvízzel hígítjuk. Igazi tisztító és vitaminbombát kapunk.

2.Kéksajtos szárzeller krémleves

 

Kéksajtos szárzeller krémleves (fotó: Getty Images)

Kéksajtos szárzeller krémleves (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók: 

  • 1 csomag szárzeller
  • 7 dkg kéksajt
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 liter víz
  • 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
  • frissen őrölt fekete bors
  • csipet frissen reszelt szerecsendió

Elkészítése:

  1. A szárzeller torzsás végét levágjuk, a szárakat megmossuk, ha kell, a szálkákat lehúzzuk, és kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
  2. Egy lábasban felhevítjük a vajat az olajjal, és a kockára vágott szárzellert fedő alatt pár percig pároljuk. Rádobjuk a kéksajtot, ha már szinte folyós, akkor felöntjük vízzel, elkeverjük, és közepes lángon tartva megvárjuk, míg gyöngyözni kezd.
  3. Hozzáadjuk a tejszínt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. A leves felét kiszedjük és botmixerrel pépesítjük, majd visszaöntjük a lábasba.

3. A tökéletes zellergumó-remulád

A tökéletes zellergumó-remulád

A tökéletes zellergumó-remulád (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 500 g zellergumó (nagyjából egy kisebb gumó 2/3-a)
  •  ½ citrom
  • 4 evőkanál dijoni mustár
  • 75 ml viszonylag semleges olaj
  •  2 evőkanál fehérborecet
  • só és bors
  • 1 kis csomó zöldfűszer, ízlés szerint

Elkészítése: 

1.Hámozzuk meg a zellergumót, és vágjuk julienne-re: használhatunk speciális aprítógépet vagy julienne-vágót is, vagy felvághatjuk késsel körülbelül 1,5 mm széles szeletekre. Vágás közben időnként préseljünk citromlevet a felvágott nyesedék tetejére, hogy ne színeződjön el.

2.Ebben az állapotában is felhasználhatjuk a zellergumót, de tovább blansírozhatjuk is. Forraljunk sós vizet egy nagy serpenyőben, borítsuk bele a zellergumó-julienne-t pár másodpercre, majd azonnal mossuk át hideg víz alatt, csöpögtessük le, és tapogassuk szárazra.

3.Az öntet elkészítéséhez tegyük a mustárt egy kis méretű hőálló tálkába, tegyünk hozzá két evőkanálnyi forró vizet, majd keverjük bele az olajat és az ecetet. Fűszerezzük ízlés szerint – az ütősebb öntetek kedvelői keverhetnek bele még több mustárt is.

4. Locsoljuk rá az öntetet a zellergumóra, hogy teljesen befedje azt. A remuládot azonnal is felszolgálhatjuk, de legjobb állni hagyni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek. Szervírozás előtt szórjuk meg a felvágott fűszernövényekkel!

4. Sült zeller

sült zeller

Sült zeller hasáb helyett (a szerző fotója)

Hozzávalók: 

A fűszerkeverékhez:

  • 1.5 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál cayenne bors
  • 2 teáskanál fekete bors
  • 1 evőkanál fokhagymapor (+ 1 teáskanál hagymapor)
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű

A sült zellerhez:

  • 75 dkg zeller
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A fűszereket összekeverjük.
  2. A zellert megpucoljuk, megmossuk, kisujjnyi hasábokra vágjuk.
  3. Sütőlemezre rakjuk, meglocsoljuk olajjal, ráhintünk egy evőkanálnyi fűszerkeveréket. Alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen az olajos fűszer.
  4. Forró sütőbe tolva megsütjük.
  5. Tálaláskor ízlés szerint sózzuk.

5. Zeller gratin

Zeller gratin

Zeller gratin ( Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 közepes db zeller
  • 2 nagy db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 300 ml habtejszín (cukrozatlan)
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 15 dkg trappista sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

  1.  Pucoljuk meg a zellert és vágjuk fel nem túl vastag és nem is túl vékony szeletekre. Forró, sós vízben főzzük úgy 10-12 percig, majd szűrjük le őket.
  2. A vöröshagymát vágjuk félbe, szeleteljük fel rusztikus félkörökre, majd a fokhagymákat is vágjuk apróra. Forró olajon kezdjük el őket pirítani, majd egy kicsi vízzel öntsük fel, szórjunk bele sót, borsot és 2 teáskanál füstölt pirospaprikát. Ezután alacsony lángon főzzük addig, míg puha nem lesz és el nem fő a víz róla.
  3. Ha kész vagyunk, már csak rétegezés van hátra: egy tűzálló üvegedény aljára fektessünk egy sor zellert, öntsünk rá egyharmad rész habtejszínt (figyeljünk rá, hogy cukrozatlan legyen!), szórjuk meg borssal, tegyük rá a hagyma egyharmadát, reszeljünk rá sajtot és füstölt sajtot, majd ugyanezt ismételjük meg kétszer.
  4. Ha kész vagyunk, dobjuk 180 °C fokra előmelegített sütőbe, és süssük lefedve 30 percig, majd 200 fokon addig, míg meg nem pirul a sajt a tetején.

6. Zeller puding

Zeller puding

Zeller puding ( Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 50 dkg tisztított zellergumó
  • 6 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • őrölt fehér bors
  • 3 tojás

Elkészítése:

  1. A zellert vékony szeletekre vágva a vajon felforrósítjuk.
  2. Egy-két perc pirítás után felöntjük tejszínnel, és a fedő alatt puhára pároljuk.
  3. Ha a tejszín elpárolog, és még nem túl puha a zeller, kevés víz hozzáadásával tovább folytatjuk. Majd lehűtjük, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, ismét rövid ideig turmixoljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  4. Kivajazott csészékbe töltjük, tepsiben vízfürdőbe állítjuk, papírral letakarjuk, és 110 fokon egy órán át gőzöljük.

További zöldséges receptek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top