Az egyetlen igazi nehézség ebben a hétvégi menüben az, hogy ki kell várni, ameddig elkészül minden és elkezdhetitek enni!
A sajtrajongók mekkája következik. Olvadt vagy ropogós, kemény vagy lágy, fiatal vagy érett, cheddar, gruyere vagy camembert – szinte mindegy is, csak sok legyen! Ezt a menüsort azok fogják a legjobban imádni, akik örömmel vennék, ha a periódusos rendszer csupa sajtból állna, akik újholdkor is sajtot ugatnak, akik szerint a hokisok is csak sajtkorongokat kergetnek, akik a boltban is sajtos tallérral fizetnének és akik szerint igenis létezik a sajtmennyország és szentül hiszik, hogy bebocsáttatást oda csakis azok nyerhetnek, akik töménytelen mennyiségű sajtos receptet készítettek el már életük során.
Itt az alkalom, hogy az olvadó sajt mennyei illata elárassza otthonotokat! Ráadás receptek is lesznek, mert sajtból egyszerűen sosem lehet elég!
Cheddar sajtos sörleves
Cheddar sajtos sörleves:
Hozzávalók:
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 közepes db sárgarépa
- 4 evőkanál vaj
- 4 dl tej
- 1.5 dl habtejszín
- 3 púpozott evőkanál finomliszt
- 4 dl sör (világos, enyhe lager vagy ale)
- 25 dkg cheddar sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
- A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát és a sárgarépát lereszeljük.
- A vajat felolvasztjuk. Hozzáadjuk a répát, és a két hagymát.
- Pár percig kevergetjük, majd mehet hozzá a liszt. 3 percig kevergessük kis lángon, míg lesz egy kis színe.
- Lassan öntsük hozzá a tejet, és közben folyamatosan keverjük. Mehet utána a tejszín. Addig kevergessük, míg teljesen csomómentes lesz.
- Hozzáadjuk a sört és a mustárt, majd kis lángon főzzük kb. 10 percig, míg minden hab eltűnik és leves besűrűsödik.
- Hozzáreszeljük a sajtot, és folyamatosan kevergetve felolvasztjuk benne. Sózzuk, borsozzuk, majd ha már finoman bugyog, elzárjuk.
Sajtos rakott csirke
Sajtos rakott csirke:
Hozzávalók:
- 5 szem burgonya
- 50 g vaj
- 3 evőkanál liszt
- 500 ml tej
- 100 ml tejszín
- só
- bors
- szerecsendió
- 500 g csirkemell
- 2 evőkanál olaj
- 120 g paprikás kolbász
- 100 g trappista sajt
- 100 g füstölt sajt
Elkészítése:
- A burgonyákat egy kerámia- vagy műanyag tálba rakjuk, lefedjük egy tányérral, és 10 percig mikrózzuk magas fokozaton, majd megpucoljuk, és szeletekre vágjuk.
- Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel és a tejszínnel.
- Folytatjuk a keverést, és közepes lángon besűrítjük a besamelt. Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendiót is reszelünk bele.
- A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és az olajon egy forró serpenyőben mindkét oldalukat lepirítjuk egy pár perc alatt.
- A tál aljára egy kevés besamelt rakunk, erre jöhet egy réteg szeletelt burgonya, majd rá egy sor karikára vágott kolbász.
- Ezután mehet rá egy réteg csirke, majd egy réteg a kétféle reszelt sajtból, és újra a besamel, és így folytatjuk a rétegezést.
- A tetejére jusson egy jó adag sajt, majd az egész mehet is 30-35 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Színes káposztasaláta kukoricával és parmezánforgáccsal
Hozzávalók:
- 1/4 db káposzta
- 1 db karalábé
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paprika (piros)
- 1/2 konzervkukorica
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál kanálkristálycukor
- 1 kávéskanál Worcestershire szósz
- 1 evőkanál kanálolívaolaj
- a tetejére: parmezánforgácsok
Elkészítése:
- A káposztát vékonyra szeleteljük, hozzáadjuk a lereszelt karalábét, a vékonyra szeletelt vöröshagymát, a karikára vágott paprikát.
- A kukoricát lecsepegtetjük, ezt is hozzáadjuk. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.
- Az ecetben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk az olajat és a Worcestershire-szószt.
- Az öntettel meglocsoljuk a zöldségkeveréket. Egy órát hűtőszekrényben pihentetjük, parmezánforgáccsal tálaljuk.
Epres, zselés sajttorta
Epres, zselés sajttorta:
Hozzávalók:
- 20 dkg keksz
- 10 dkg vaj
- 50 dkg mascarpone
- 4 evőkanál cukor
- 2.5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg eper
- 1 csomag tortazselé
Elkészítése:
Egy kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A kekszet törjük össze jó alaposan, vagy daráljuk le. A vajat megolvasztjuk, majd elkeverjük a keksszel, és lenyomkodjuk a tortaforma aljára. Tegyük a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a krémet.
A tejszínt verjük kemény habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóval. A mascarponét keverjük ki jól a cukorral, és részletekben adagoljuk hozzá a tejszínhabot. Simítsuk a kekszes alapra, majd rakjuk ki megmosott, kicsumázott eperrel. A nagyobb szemeket akár ketté is vehetjük.
Készítjük el a tortazselét a csomagolásban leírtak szerint, majd egyengessük el a süti tetején. Tegyük a hűtőbe legalább négy órára.
Dupla sajtos melegszendvics
Dupla sajtos melegszendvics:
Hozzávalók:
- 2 db bagett
- 200 g sajtkrém
- 1 csokor friss snidling
- só, bors
- 150 – 200 g gouda sajt
Elkészítése:
- A dupla sajtos melegszendvics elkészítéséhez a bagetteket vízszintesen és függőlegesen is elfelezzük. A sajtkrémet kikeverjük az apróra vágott snidlinggel, sóval és borssal, majd megkenjük a bagetteket.
- Megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos grillsütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje, végül friss zöldségekkel tálaljuk.
Gnocchi and cheese
Gnocchi and cheese:
Hozzávalók:
- 500 g krumpli
- só
- 200 g liszt
- 1 db tojás
- 40 g reszelt sajt
- A mártáshoz
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál mustár
- 250 ml habtejszín
- 150 ml tej
- só, bors
- ½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 200 g reszelt edami sajt
- A tetejére
- néhány szál petrezselyemzöld
Elkészítése:
- A krumplikat héjastól feltesszük főzni lobogó, sós vízben, a nagyságuktól függően kb. 20 percre. Ha elkészültek, hagyjuk picit hűlni, meghámozzuk, és egy krumplinyomón átnyomjuk, majd kiterítjük egy nyújtódeszkán. Fontos, hogy kihűljön, mikor elkezdjük összegyúrni a többi hozzávalóval.
- Hozzáadunk 1 teáskanál sót, a lisztet, a tojást és a reszelt sajtot, majd alaposan összegyúrjuk. Hosszú csíkokat nyújtunk belőle, majd négyzet alakú, formás kis darabokat vágunk. Elkezdjük felforralni hozzá a sós főzővizet, ezalatt elkészítjük a mártást.
- Ehhez egy edénybe tesszük a vajat, és ahogy elolvad, jöhet rá a liszt. Adunk neki 2-3 percet, majd rádobjuk a mustárt is. Alaposan elkeverjük, és apránként elkezdjük hozzáadagolni a tejszínt, majd a tejet is. Jöhet bele só, bors, a szerecsendió és a reszelt sajtnak a nagy része (a tetejére meghagyunk egy bő maréknyit).
- A gnocchikat beledobáljuk a lobogó vízbe, és néhány perc alatt megfőzzük. Akkor készültek el, ha már feljöttek a víz felszínére, ezután szűrőkanállal átszedjük őket a mártásba, és elkeverjük.
- Két kicsi hőálló tálba (ha nektek nincs egyszemélyes, akkor mehet egy nagyobb edénybe is) adagoljuk a gnocchit, jöhet még rá a maradék reszelt sajt, és grill fokozaton, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 15 percre.
- Ahogy aranybarnára sült a sajt, kikapjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk és már fogyaszthatjuk is.