nlc.hu
Gasztro

A legfinomabb karalábés receptek

A hónap kedvence, a földek földönkívülije: a karalábé

A karalábé tavasszal a legfinomabb. Zsenge, roppanós és mennyei ételeket lehet belőle készíteni. Ezekből a karalábés ételekből azok is kétszer szednek majd, akik korábban nem rajongtak ezért a megosztó zöldségért.

A karalábé olyan, mint egy földönfutó. Sajnos nem eléggé népszerű zöldség, pedig ez az UFO-ra hasonlító szörnyecske igazán megérdemelné, hogy gyakrabban landoljon a tányérunkon. 

A friss, zsenge karalábénak nehéz ellenállni, de van néhány olyan recept, amiért érdemes a fazékba tenni. Jó párost alkot a zöldalmával, a citrusokkal, de igazán verhetetlen a tejjel vagy tejszínnel együtt lesz. A zöldséges sajnos gyakran azzal nyit, hogy a fejéről egy laza mozdulattal letekeri a leveleket. Ettől nem csak kopasz lesz szegény, hanem ezzel elherdáljuk a legtöbb vitaminforrást tartalmazó részt, amelyek hasznos alkotórészei lehetnek egy salátának.

Bátran használjuk fel tehát minden egyes részét, fantasztikusan intenzív tavaszi ételeket kreálhatunk belőlük! 

Citrusos, zöldalmás karalábéleves

karalábé tavaszi zöldség

Citrusos, zöldalmás karalábéleves (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók: 

  • 5 db nagyobb karalábé
  • 2 db zöld alma
  • 1 db kígyóuborka
  • 1db salotta hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 db citrom
  • 2 dl tejszín
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 l zöldségalaplé
  • só, bors

Elkészítése: 

  1. Megpucoljuk a salotta hagymákat, a fokhagymát, és 4 db karalábét kockára vágunk, majd közepesen magas falú edényben finoman megdinszteljük az olívaolajon.
  2. Hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott kígyóuborkát és a zöld almát és hozzá facsarjuk két citrom levét. Sózzuk, borsozzuk.Felöntjük az egészet egy liter zöldség alaplével és puhára főzzük a zöldségeket.
  3. Hagyjuk kissé kihűlni, majd az egészet összeturmixoljuk és a végén hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. Forralunk egyet rajta és már kész is.

Jércemellel töltött karalábé pikáns szószban, pirított gombával

karalábé tavaszi zöldség

Jércemellel töltött karalábé pikáns szószban, pirított gombával (A szerző fotója)

Hozzávalók:

  • 40 dkg jércemell
  • 4 db karalábé
  • 50 g vaj
  • 2 fej salotta hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín (20%-os)
  • 1 mokkáskanál csípős mustár
  • 1-2 szál kakukkfű
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 2 dl húslevesalaplé
  • 1 szál újhagyma zöldje
  • 150 g csiperke gomba
  • 100 ml olívaolaj
  • karalábélevél
  • só, bors

Elkészítése: 

  1. Az apróra vágott hagymát a fele vajon lepirítjuk, majd ráöntjük a fele tejszínt, beletesszük a kanálnyi mustárt, sót, borsot, kakukkfüvet és az apró kockára vágott zsemlét. Ebbe tesszük a darált jércemellet és megpirítjuk. Kivájjuk a karalábékat, a belsejét félretesszük a szószhoz.
  2. A kivájt karalábékat leforrázzuk és félig puhára főzzük. Amikor langyosra hűlt, betöltjük a húsmasszát. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a megtöltött zöldségeket, pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, majd 15-20 percig sütjük.
  3. Egy serpenyőben felhevítjük a maradék vajat és beletesszük az apróra vágott hagymát. Kis idő után felöntjük a húslével, majd beletesszük a kivájt karalábédarabokat, megfőzzük, ízesítjük, beleöntjük a maradék tejszínt, majd sűrítjük néhány percig. Az egészet összeturmixoljuk és leszűrjük.
  4. A kész szószt félretesszük. Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben és belehelyezzük az apróra vágott gombákat. Megpirítjuk őket. A töltött karalábét elhelyezzük a tányér közepén, körbeöntjük a szósszal, teszünk bele néhány kisebb karalábélevelet és a gombákkal díszítjük. Az újhagyma zöldjét apróra vágjuk és körbeszórjuk. Végül a karalábéra ráhelyezzük a levágott tetejét.

További tavaszi zöldséges receptek: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top