nlc.hu
Gasztro

Arcfelismeréssel lehet fizetni Oszakában

Oszakában már az arcunkkal is fizethetünk a boltban

Az oszakai metróban jövő héten már elég belenézni egy kamerába, és arcfelismeréssel is fizethetünk egy finom almás pitéért.

A 2025-ös világkiállítást Oszaka fogja rendezni, és a japán városban már most nagyon készülnek arra, hogy az odalátogatónak különleges élményben legyen része.

Az egyik ilyen figyelemre méltó újítás, hogy a város metróhálózatának üzleteiben az emberek arcfelismerés segítségével is fizethetnek, akár maszkot viselve is. Az NEC I:Delight nevű rendszere ugyanis képes a szem írisze alapján megállapítani a személyazonosságot.

A különleges szolgáltatást április 11-től a hónap végéig élesben is ki lehet próbálni, ha valaki almás pitét vagy más gyümölcsös finomságot vásárol a Metro Opus Umeda pop-up boltjában. Bár a személyzet hús-vér emberekből áll majd, a fizetést annyival el lehet intézni, hogy az ember ránéz egy tabletre.

Az írisz alapú fizetés illusztrációja az oszakai metróban

Elég ránézni egy tabletre, és máris kifizettük a vásárlást (Fotó: Osakametro.co.jp)

Az újításnak köszönhetően jelentősen lecsökkenhet a várakozási idő. Azokra is gondoltak, akik nem jutnak el nyitvatartási időben a boltba. Az Umeda állomáson felállítottak egy speciális automatát, amelynél szintén arcfelismeréssel lehet fizetni.

A metró üzemeltetője szerint a szolgáltatáshoz nem kell nevet, születési dátumot, címet vagy más személyes adatot megadni, kivéve a felhasználó arcképét és az e-mail címét kérik. Persze szükség lesz egy bankkártyára is, amelyen keresztül a fizetés zajlik. Azt viszont nem tagadták, hogy mesterséges intelligencia segítségével monitorozni fogják a fogyasztói szokásokat, például hogy a különböző korosztályok és nemek milyen termékeket vásárolnak.

(SoraNews24)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top