nlc.hu
Gasztro

Főzés air fryerrel

5 étel, amit soha ne tegyél az air fryerbe

Az air fryer egy csodás eszköz, amivel remek ételeket lehet készíteni, jelentősen egyszerűsödhet vele az élet, ám nem minden ételt szabad ebben készíteni.

Az air fryer egy olaj nélküli légkeveréses sütő, ami ha egyszer bekerül a konyhádba, akkor onnantól kezdve minden létező ételt abban akarsz készíteni, annyira le tudja egyszerűsíteni az életedet. Ám óvatosan kell azért bánni vele, ez az eszköz sem képes csodákra, vannak olyan ételek, amiket inkább soha ne tegyél az air fryerbe.

1. Bundás ételek, kivéve, ha tönkre szeretnéd tenni az air fryert

Amikor olyan bundás ételt akarsz benne készíteni, mint mondjuk a sörtésztában sült hal vagy a párizsi csirkemell, akkor arra számíts, hogy a végeredmény egyáltalán nem fog hasonlítani ahhoz, amit megszoktál az olajban sütés során. Nem lesz ropogós a bunda, ha egyáltalán rajta marad a húson, zöldségen, és nem pedig lecsorog róla csendesen a gép belsejében okozva egy kisebb káoszt.

2. Muffinok, kivéve, ha kívül ropogósan, belül pedig kőkeményen szereted

Az air fryer sokféle sütihez kiváló választás, de a muffint jobb, ha inkább nem próbálod ezzel sütni. A végén ugyanis olyan muffinok kerülhetnek elő belőle, melyeknek a közepe teljesen száraz, sőt, akár kőkemény, és a külsejük is túl ropogós lesz. Ha sütit akarsz sütni az air fryerben, akkor inkább a fánkkal vagy a kekszfélékkel érdemes próbálkozni.

Férfi és nő a konyhában

A air fryer egyszerűsíti a főzést (Kép: Getty Images)

3. Sajt, kivéve, ha szereted a hatalmas rendetlenséget az air fryerben

Bár technikailag a legtöbb sajtot az air fryerben is megsütheted – például a brie sajt vagy a halloumi nagyon finom lesz benne -, ám ha a sajtot közvetlenül a légsütő kosarába teszed, hatalmas, olvadó, füstös masszát és idegbajt fogsz csak kapni. Ha sajtot szeretnél benne sütni, akkor béleld ki a kosár alját alufóliával vagy sütőpapírral, mintha tortaforma lenne, csak ne érjen fel az edény tetejéig.

4. Tojás, kivéve, ha szeretsz gumit enni

Sokan esküsznek az air fryerben sütött keménytojásra, ám a valóságban nem ugyanazt az eredményt fogod kapni, mint amikor vízben főzöd a tojást. Az air fryerben készült főtt tojás ugyanis gumiszerű, rágós textúrát kap, amivel felesleges küzdeni, tekintve, hogy mennyivel egyszerűbb módja is van a tojásfőzésnek.

5. Rizs, kivéve, ha szereted nyersen vagy túlfőzve

Lehet persze rizst főzni az air fryerben, de nem túl jó ötlet, bármennyire is csábítónak tűnik az egyszerűség jegyében. A légsütő száraz környezete egyszerűen nem megfelelő a rizsnek, amelynek nedvességre van szüksége a megfelelő állag eléréséhez. Még ha egy speciális serpenyőbetétet és további vizet használsz is, nem tud egyenletesen megfőni a rizs, így vagy ropogni fog a fogad alatt vagy egy nagy túlfőtt halom lesz az egész.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top