nlc.hu
Gasztro

A szankciók miatt elszálltak az orosz élelmiszerárak

A szankciók miatt elszálltak az orosz élelmiszerárak

Van olyan bolt, ahol egyetlen hét alatt 37 százalékot drágult a cukor.

Oroszország erőteljesen érzi az Ukrajna megtámadása miatt foganatosított nyugati szankciók hatását, azok miatt ugyanis komoly áremelkedés kezdődött Oroszországban az elmúlt hetekben – írta meg a Euronews. A hírcsatorna az Orosz Szövetségi Statisztikai Szolgálat friss jelentését idézve arról számolt be, hogy 2021 februárjához képest az alapvető élelmiszerek ára 11,46 százalékkal emelkedett. Példa gyanánt egy orosz boltot említettek, ahol a cukrot ma már 37 százalékkal magasabb áron lehet megvásárolni, mint korábban. Országszerte ennél kisebb, de így is érezhető, átlagosan 14 százalékos drágulást tapasztalni.

orosz rubel

Fotó: Pixabay

A cikkben idézik egy szentpétervári lakos tapasztalatait is, aki arról számolt be, hogy február vége óta, vagyis a háború kezdete óta egy helyi szupermarketben látványos drágulás kezdődött: a tej ára 45 százalékkal emelkedett, a tésztáé pedig 37 százalékkal. De drágult a hal is, és az sem kicsit: ez esetben 63 százalékos emelkedésről lehet beszélni.

Bizonyos élelmiszereket – ilyen például a rizs és a hajdina is – most pánikszerűen vásárolnak fel az emberek.

A kialakult hiány kompenzálására  a hatóságok utcai piacokat hoztak létre az oroszországi Jaroszlavli területen, melyeken nagykereskedelmi áron adják a cukrot a lakosoknak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top