nlc.hu
Gasztro

A McDonald's eladja Oroszországi éttermeit

Egy korszak vége: eladja oroszországi gyorséttermeit a McDonald’s

A cég a háború nyomán kialakult humanitárius válsággal és a kiszámíthatatlan működési környezettel magyarázta döntését.

Harminc év után kivonul a McDonald’s az orosz piacról, és amerikai gyorsétterem-óriás eladja az egyre inkább elszigetelődő országban lévő üzletágát – írta meg a vállalat hétfői közleménye alapján a 444.  Mint ismert, az orosz-ukrán háború kirobbanása nyomán, a McDonald’s márciusban bezárta 850 éttermét az országban. A cég saját bevallása szerint oroszországi éttermeiben 62 ezer embert foglalkoztat.

McDonald's Moszkva belvárosában

Még a Szovjetunió létezett amikor az amerikai cégóriás megnyitotta első gyorséttermét 1990. január 31-én Moszkvába, a Puskin téren (Fotó: AFP)

A cég a közleményében azt írta, a McDonald’s Corporation több mint 30 évnyi működés után kivonul az orosz piacról, és elindította az oroszországi üzletág értékesítési folyamatát

Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az azt megelőző kiszámíthatatlan működési környezet arra a következtetésre késztette a McDonald’st, hogy az oroszországi üzletág további tulajdonlása már nem tartható fenn, és nem áll összhangban a McDonald’s értékeivel sem

– írták.

Az adásvétel után az éttermek többé nem használhatják a McDonald’s nevet, logót, márkajelzést vagy étlapot.

Oroszország, ahol a McDonald’s a nevét viselő éttermek több mint 80 százalékát közvetlenül irányítja, a vállalat bevételének 9 százalékát és működési nyereségének 3 százalékát adja.

Chris Kempczinski vezérigazgató nyilatkozatában elmondta:

Rendkívül büszkék vagyunk az éttermeinkben dolgozó 62 ezer alkalmazottra, valamint az üzletünket támogató több száz orosz beszállítóra és helyi franchise partnereinkre. Elkötelezettségük és a McDonald’s iránti hűségük miatt a mai bejelentés rendkívül nehéz. Azonban elkötelezettséggel tartozunk globális közösségünk felé, és szilárdan ki kell tartanunk értékeink mellett.

A cég nyomatékosította, azon lesznek, hogy 62 ezer oroszországi alkalmazottjuk továbbra is megkapja a fizetését, egészen addig, amíg nem zárul le az adásvétel. Jelezték egyúttal azt is, megpróbálják elérni, hogy a következő tulajdonos átvegye a teljes dolgozói állományt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top