nlc.hu
Gasztro

77 éve megették a tortáját, most kárpótolták

77 éve katonák megették a szülinapi tortáját a háborúban, most kárpótolták

Az olasz nő 13. születésnapjára készült tortáját amerikai katonák megették a második világháborúban. Most kárpótolták.
Gyertyák egy születésnapi tortán

Az amerikai hadsereg tortával köszöntött föl egy olasz nőt 90. születésnapján, ezzel kárpótolva, hogy a második világháborúban amerikai katonák megették a születésnapi tortáját, amelyet az édesanyja készített.

Az amerikai hadsereg szülővárosában, a Velencétől 70 kilométerre fekvő Vicenzában köszöntötte fel csütörtökön Meri Miont, akinek a 13. születésnapjára készült tortáját 77 évvel ezelőtt, a második világháború alatt amerikai katonák fogyasztották el.

A 88. gyalogos hadosztály 1945. április 28-án tört be a Vicenza közelében található San Pietro nevű faluba, ahol Mion a farmjuk padlásán bujkált édesanyjával a német katonák elől, akik tüzet nyitottak a házra.

Az Egyesült Államok hadseregének olaszországi helyőrsége csütörtökön kiadott nyilatkozata szerint Mion édesanyja 1945-ben tortával készült meglepni kislányát, amit kirakott az ablakpárkányra hűlni. Ám másnap, mikor Mion tizenharmadik születésnapjára virradóra anya és lánya lemerészkedtek a padlásról, a tortának már csak hűlt helyét találták. Mint kiderült, éhes amerikai katonák – miután a helyi olaszok borral és kenyérrel hálálták meg a segítségüket – amolyan desszertként fogyasztották el Meri Mion tortáját.

A helyőrség által megosztott videofelvétel tanúsága szerint Miont láthatóan meglepetésként érte, hogy 77 évvel később megkapta tortáját, és meghatódva hallgatta, ahogy a katonák angolul és olaszul énekelve köszöntik 90. születésnapján.

Ide illő történet, hogy egy pár csak egy villámesküvőn kelhetett egybe második világháború miatt, és csak 75 évvel később tartották meg az álomlagzit.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Aneta Pawlik)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top