nlc.hu
Gasztro

Chiapuding recept

Csodapuding liszt és fehércukor nélkül: chiapuding

Lépjünk be egy új világba, ahol a puding alapja nem liszt és cukor, pláne nem egy instant por, hanem egy szuperélelmiszer. Ha szeretnénk, még tejtermék sem kell bele, mégis egy krémes finomság lesz belőle. Mindez pedig nem egy lemondásokkal teli „reformkaja", hanem isteni reggeli vagy desszert.

A régi vágású pudingoknak is megvan a maga (remegős) bája, de ma már egyre több alapanyag áll rendelkezésünkre, amelyekkel akár jót is tehetünk a szervezetünknek, miközben finomakat eszünk.

Mitől puding? Az aztékzsályamagok, vagyis a chiamagok különleges tulajdonsága, hogy folyékony közegben zselészerű réteget képeznek a magocskák maguk körül. Ez az a puha közeg teremti meg a puding állagot, ráadásul kedvez a vegáknak és vegánoknak is, akik az állati eredeti zselatint sem eszik meg az édességekben.

A chiamag emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól korábban már írtunk, a diétázók nagy barátja is.

A chiapuding nemcsak finom, hanem egészséges is (Fotó: Pexels.com)

A chiapuding nemcsak finom, hanem egészséges is (Fotó: Pexels.com)

Egy alapreceptet teszünk közzé, a feltétek terén pedig szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Sőt, „alátétekben” is gondolkodhatunk, sokan egy lekvár- vagy csokiréteget tesznek a poharak aljára, erre teszik a chiapudingot, majd opcionálisan a további ízeket.

Ideális feltétei a friss gyümölcsök, a gyümölcspüré, kókuszchipsz, olajos magok törete (például mandulatöret). A hedonisták akár csokidarabokat vagy karamellszószt is tehetnek rá.

A chiapuding nem luxusétel, hiszen egészen kevés magot kell használnunk, a tejben meg fognak dagadni. Meg fogjuk látni, egy zacskó chiamag sokáig elegendő, a puding pedig ideális rostdús reggelinek, uzsonnának vagy desszertnek is. Fehérjetartalma révén ajánlott a fogyasztása sportolóknak is, de a nap utolsó étkezésének is megfelelő, magnéziumtartalma segíthet a pihenésben.

Recept 4 személyre:

Hozzávalók:

4 evőkanál chiamag

5 dl tej vagy növényi „tej”

4-5 teáskanál méz vagy más szirup (ízlés szerint csökkenthető, növelhető)

Csipet só

Trükk: még finomabb, ha vaníliát keverünk a tejbe.

Elkészítés:

A magokat beletesszük a tejbe.

Az édesítőt és a csipet sót is hozzáadjuk. A folyékony édesítőket a legegyszerűbb elegyíteni.

Kevergetjük, különben összeragadnak. Erre alkalmas egy kanál vagy habverő is. Langyos vagy meleg tejben gyorsabban dagadnak meg, mint a hidegben. Hideg tejben is elkészíthető, így nehezebb a keverés, mert kis gombócokká állnak össze, de hidegen őrzi meg leginkább a tápanyagtartalmát. Semmiképpen se forraljuk!

Porciózzuk ki négy tálkába vagy pohárba. Üvegpohárban a leglátványosabb.

Tegyük minimum 2 órára hűtőbe! Jót tesz neki, ha hűtés közben is átkavarjuk, hogy ne csomósodjon össze, miközben „dolgoznak” a chiamagok. Egy egész éjszakát is bent maradhat a hűtőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top