Az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén speciális szabályok lépnek életbe, amelyek a gyártóknak segítenek abban, hogy a hiánycikké váló alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos sajtótájékoztatón, Budapesten kedden.
Az alapanyagok beszerzése számos területen nehézkessé válik a járvány és az ukrajnai helyzet miatt; eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál figyelhető meg a probléma. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta,
Bizonyos összetevők hiánya a piacon a termelőknek okozhat gondot, a lakossági ellátást egyelőre nem veszélyezteti.
Az országos főállatorvos példaként elmondta: az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a napraforgóolajat a gyártó például repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításánál. Az eredeti csomagolásban is lehet értékesíteni az árut, külön figyelmet kell azonban fordítani a fogyasztó tájékoztatására a változásról. Hangsúlyozta,
Az alapanyagok cseréje az élelmiszerbiztonság vagy a tájékoztatási kötelezettség sérülésével nem járhat.
Bognár Lajos elmondta, hogy a Nébih tematikus honlapján megtalálhatók lesznek az információk az alapanyagcserékről.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára megerősítette a sajtótájékoztatón, a vásárlóknak fel kell készülniük arra, hogy bizonyos termékekben nem a megszokott összetevők lesznek, például a majonéz napraforgóolaj helyett repceolajjal készül.
Mindenkit arra biztatott, hogy figyeljék a termékek címkézését, a boltokban a kiírásokat és a gyártók honlapját is.
Mint ismert, az orosz-ukrán háború miatt egyetlen hónap alatt negyedével ugrott meg a növényi olajok ára a világpiacon, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre.