nlc.hu
Gasztro

Meghalt a Pink Lady alma feltatlálója

95 éves korában meghalt John Cripps, aki megalkotta a Pink Lady almát

Annyi almát kóstolt meg életében, hogy gyomorpanaszai lettek.

95 éves korában elhunyt John Cripps, az ikonikus Pink Lady almát megalkotó ausztrál farmer. Cripps kedden (május 10-én) hunyt el Nyugat-Ausztráliában, több mint 30 évvel azután, hogy legendás almafajtáját megosztotta a világgal.

Lánya, Helen az ABC rádióban osztotta meg a halálhírt, és elárulta, mennyi időbe telt, mire apja Pink Ladyt a jelenlegi verzióra fejlesztette. „25 évnyi kutatásba telt, hogy a Pink Lady almagenetikáját a mai szintre fejlesszük” – mondta Helen. – Annyira büszkék vagyunk rá, hogy örökséget hagyott. Annyi almát kóstolt meg, hogy gyomorpanaszai voltak, mert neki kellett kóstolnia.”

A Pink Lady 1984-ben kelt életre, amikor John Cripps farmer végre megtalálta az íz és a szín egyensúlyát.

„Különleges ízt keresett – a piros színt, az édességet, a ropogósságot…” – mondta el a nő.

alma

Pink lady alma (Fotó: Unsplash)

Annak ellenére, hogy 1984-ben hozták létre, a Pink Lady először 1991-ben került a polcokra, és azóta a 100 legnagyobb Ausztráliából származó találmány közé tartozik.

A feltaláló kertészet iránti szeretete Angliában a második világháború idején kezdődött, amikor a hátsó kertben kezdett el ültetni.

Az évek alatt egészen tudatosan építették fel ennek a rózsaszínű almának a brandjét. Az alma a konyhában igazi nagyágyú: tehetjük süteményekbe, jó kompótnak, almapürének, csatninak, de nyersen is ehetjük. Nagy, kissé hosszúkás, vékony viaszos héjú alma, zamatos, édes, ropogós, nem túl leves és nem túl kemény hússal. Előnye még, hogy pálinkafőzésre is alkalmas, hátránya, hogy drága, de melyik alma nem az manapság.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top