nlc.hu
Gasztro

Belli di Mamma pizzázó

Budapesti pizzéria Európa 50 legjobb pizzázója között!

A Belli di Mamma 9 helyezést lépett előrébb tavaly óta, és az egyetlen magyar szereplő a nemzetközi pizzaranglistán.

A Belli di Mammát a pesti bulinegyedben találjuk az Akácfa utcában, a Wesselényi és a Dob utca magasságában. Mondhatjuk, hogy már évek óta fent van a nemzetközi pizzatérképen, hiszen 2020-ban a 44. helyen, tavaly a 42-en végzett a kontinens legjobb pizzériáit rangsoroló 50 Top Pizza Europe listájára. Idén szépet javított a helyezésén,

és egyedüli magyar szereplőként a 33. helyen szerepel.

A hagyományos nápolyi pizzák mellett úgynevezett gourmet pizzákat is készítenek (nyers olasz kolbásszal vagy szarvasgombakrémmel például), de természetesen minden pizzájuk igazi ínyencdarab. Aki az itthon is ismert alaphozzávalókon kívül, mint a szalámi, sonka, gomba, szívesen ismerkedne autentikus alapanyagokkal, a Belli di Mamma valóban Olaszország kiváló pizzériáit idézi. Az ‘nduja fűszeres kolbászkrémet takar, a folyós fior di latte mozzarella vagy a bufala mozzarella megkóstolása után pedig kétszer is meggondoljuk legközelebb, hogy kérünk-e nem eredeti mozzarellát.

A Belli di Mamma pizzái Európában is nagyot mentek (Fotó: bellidimamma.hu)

A Belli di Mamma pizzái Európában is nagyot mentek (Fotó: bellidimamma.hu)

A Belli di Mamma értelemszerűen a gasztronómiai minőségében igen vegyes képet mutató VII. kerületi, pesti bulinegyed egyik biztos választása, ahol a pizzatészta légbuborékai jelzik a gondos tésztaérlelést, és bár nem fatüzelésű, hanem elektromos kemencét izzítanak, a minőséggel itt nem lesz gondunk.

Az európai ranglista összeállításának érdekessége, hogy Olaszországot, a pizza őshazáját kivették a versenyzők közül, így kizárólag olyan országok szerepelnek rajta, ahol bevándorlónak számít a világ egyik legnépszerűbb étele.

Érdekes szemezgetni a különdíjasok között is, hiszen hű képet mutatnak a kontinens kulináris életéről. A párizsi Peppe a csúcson, jelezve, hogy az évszázados francia-olasz gasztronómiai vetélkedés ma is zajlik. Az innováció és fenntarthatóság díját természetesen egy skandináv szereplő, a koppenhágai Bæst vitte el, míg az év pizzája díjat (Sartoria Panatieri) és a legjobb performance-ért (La Balmesina) járó díjat egy-egy barcelonai pizzéria, a legkiválóbb sörválasztékért pedig a berlini Futura Neapolitan Pizzát tüntették ki.

Ha valaki ismerkedne az európai legjobbakkal, íme az első 5 helyezett:

1. Peppe Pizzeria – Párizs, Franciaország

2. Fratelli Figurato – Madrid, Spanyolország

3. 50 Kalò London – London, Nagy-Britannia

4. Bæst – Koppenhága, Dánia

5. Sartoria Panatieri – Barcelona, Spanyolország

A teljes lista itt elérhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top