nlc.hu
Gasztro

Csótányos budapesti pizzéria bezárása

Csótányokkal teli budapesti pizzériát záratott be a Nébih

Általános kosszal és nagy mennyiségű csótánnyal találkoztak az ellenőrök a budapesti pizzériában, amelyet azonnali hatállyal bezárattak.
A fotómontázson koszos hűtő és csótány az evőeszközökön a Nébih által bezárt budapesti pizzériában

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.

A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya miatt az egység tevékenységét azonnal felfüggesztették.

A Nébih honlapján található adatok szerint az érintett cég az Atamel Bt., az ellenőrzés helye pedig a Nefelejcs u. 27. volt a VII. kerületben. Ezt mutatja az adott címen a Google Térképek: 

Ilyen állapotokkal szembesültek az ellenőrök a pizzériában:

  • Az étterem üzemi helyiségei túlzsúfoltak, a padozat, az oldalfalak, berendezések, polcok szennyezettek voltak. Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak, ezzel szennyeződés veszélyének téve ki az élelmiszereket.
  • A húselőkészítő helyiség fagyasztó-, hűtő-, daráló- és szeletelő berendezései koszosak voltak, a főzőtérben a sütő lábazata körül és a sütő alatt nagy mennyiségű szennyeződés gyülemlett fel, a tűzhely rácsrostjaira vastagon ráégett a szennyeződés.
  • A nyitott bejárati ajtó közvetlen közelében található szennyezett dagasztógép félig megtelt vízzel, benne a következő dagasztáshoz előkészített kovásszal.
  • További problémát jelentett a hűtőterek rendezetlensége, de az eltérő higiéniai megítélésű élelmiszerek szakosított tárolása sem volt megoldott.
  • Az étterem több helyiségében, így az árukiadóban a hűtőszekrény ajtaján, a főzőtérben és a mosogató melletti tárolóban elhelyezett edényeken, eszközökön nagy mennyiségű, élő csótányt találtak a Nébih munkatársai.
  • Súlyos hiányosságként értékelték a szakemberek, hogy a főzőtérben található egyetlen kézmosó eldugult, kézmosószer, papír kéztörlő, hulladéktároló sem állt rendelkezésre. Az egész egységben kizárólag a vendégmosdókban lehetett higiénikus módon kezet mosni. A dolgozók munkaruházata is erősen elhasznált, szennyezett volt.

Az azonnali hatályú felfüggesztés mellett a hatóság 9 tétel, összesen 82,18 kilogramm nem nyomon követhető vagy lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont, illetve felhasználásukat, forgalomba hozatalukat megtiltotta.

Az étterem az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása, valamint a hatóság újabb helyszíni szemléje után folytathatta a tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Korábban egy VIII. kerületi pizzasütőt záratott be a Nébih, mert csótányok voltak a hűtőben és a kiszállítós dobozokon.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, fotók: Nébih)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top