nlc.hu
Gasztro

Éjjel-nappal pizzázhatnak mostantól a győri egyetemisták

Pizzaautomaták az éhes győri egyetemisták szolgálatában

Kész sci-fi: helyben forrósítja fel sütőjét és készít pizzát az automata a győri egyetemistáknak.

A Győrplusz.hu beszámolója szerint az ország első pizzaautomatáit helyezték üzembe a Széchenyi István Egyetemen. A két gép a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban, valamint a Külső Kollégiumban kapott helyet, és szolgálataik a nap bármely szakában elérhetők lesznek.

Valójában volt előzménye a műfajnak Magyarországon. Az óbudai Tescóban már üzemelt ilyen elven működő gép, 2019 tavaszán a Portfólió videóban mutatta be a szintén 3 perc alatt készre sütő, piros színű alkalmatosságot. A Bécsi útról ugyan elkerült a Let’s Pizza Hungary gépe, de nemzetközi trend ezek felbukkanása.

Az automaták jobb pizzát ígérnek, mint az otthoni mirelitek, de nem versenyeznek az éttermi pizzaélménnyel.

A Győrben üzembe helyezett automatában elősütött tésztakorongra kerülnek a hűtött hozzávalók, és az otthoni sütők bevett maximális hőmérsékletén, 250 °C fokon sülnek a pizzák (szemben a nagy teljesítményű elektromos, illetve a fatüzelésű kemencék 380 °C fokot meghaladó hőmérsékletével; a nápolyi pizzák például 450-480 °C fokon sülnek készre néhány perc alatt).

Szalámis pizza

Alapadarab, szalámis pizza – képünk illusztráció / Fotó: Alan Hardman, Unsplash

A jövő erre mutat

Világszerte egyre nagyobb teret hódít az automatizáció a vendéglátásban. Az ételautomata fogalma eddig ugyan azt jelentette számunkra, hogy egy késztermék pottyant ki belőle a pénzünkért, legfeljebb egy habos kávé készült el helyben a gép által.

A nyugati civilizáció egésze küzd a munkaerőhiánnyal a vendéglátásban, emiatt rohamos ütemben igyekeznek automatizálni bizonyos, gépek által kiváltható szerepköröket. Már Magyarországon is van olyan étterem, ahol emberi alkalmazott közreműködése nélkül adhatjuk le rendelésünket és fizethetjük a számlánkat.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a Get&Go Pizza automatáinak pizzáit megszeretik-e az egyetemisták és látogatóik, és beépül-e a vívmány más campusok környékére is.

VIA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top