nlc.hu
Gasztro

Aziza Ramikhanova egy-egy szabadtéri főzését több millióan nézik meg

Jamie és Nigella is megirigyelheti ennek a néninek a főzős videóit: teljes relax, gyönyörű táj, hatalmas adagok

Az internet egyik legfelkapottabb főzős YouTube-csatornáját nem más szolgáltatja, mint egy azerbajdzsáni néni. De miért nézik meg milliók az azeri ételek elkészítését?

Kənd Həyatı, avagy Falusi élet a YouTube-csatorna neve azeri nyelven. Aziza Ramikhanova egy-egy szabadtéri főzését több millióan nézik meg,

6,5 millióan voltak kíváncsiak arra, hogyan teszi el a friss epret, és közel 5 millióan látták, miként készül a frissen fejt tejből túró és biovaj.

Mi az azeri YouTube-csatorna titka?

Nincsen főzőstúdió, és nem egy jól öltözött hölgyet, urat látunk főzni tökéletes sminkben, hajjal, mindig a kamerával szembefordulva, mosolyogva. Közel 4 millió ember követi a Kənd Həyatı YouTube-csatornát, amelynek főszereplője egy hagyományos öltözetet viselő, kendős asszony, aki Azerbajdzsán lenyűgözően szép hegyei között él egy meseszerű házikóban, végtelenül egyszerű körülmények között, teljes természetközeliségben.

Szabadtéri sütés-főzéseket látunk, a videók rendszerint egy bukolikus, idilli életképpel nyitnak. Macska birkózik egy nyuszival a füvön, egy kiskutya vagy éppen kecske beszalad a képbe.

A kamera lustán végigpásztáz a festői létképen, Aziza Ramikhanova pedig úgy kezd főzni, hogy nem néz a kamerába, nem narrál közben, és nincsen alatta a tévéműsorokban megszokott aláfestő zene sem. A hangokat, konyhai zörejeket élethűen halljuk, ahogy a madárcsircsergést, vízcsobogást, a tűz pattogását, bárány bégetését is.

A videók címében ráadásul olyan ételek szerepelnek, mint Mal Ətindən Dümləmə, Sadjichi, Tushonka, tehát azt sem mondhatjuk, hogy a közel-keleti sláger ételek miatt kattintanának a nézők, hiszen ezeket kevesen ismerik. Mégis, a főzős kisfilmeket látva minden olyan családias, töltött paprika, lecsó, savanyú káposzta, házi kenyér, házi vaj, és persze sok-sok számunkra egzotikus étel készül, a tandoori kemencében sült báránytól a hordóban füstölt heringig. A ház körüli teendőkről is készülnek felvételek, az egyik epizódban nyúlketrecet építenek, miközben gyümölcsöt aszalnak.

Az azeri töltött paprika befőttes üvegekbe kerül / Forrás: Kənd Həyatı YouTube csatorna

Az azeri töltött paprika befőttes üvegekbe kerül / Forrás: Kənd Həyatı YouTube csatorna

Aziza Ramikhanov profizmusa nem véletlen. Az asszony hivatásos szakács, aki korábban egy bakui étteremben dolgozott. Az étterem a világjárvány hatására bezárt, a vendéglátás leállt, ő munka nélkül maradt. Hazaköltözött a hegyi falujába, a Qusar megyében található Hilbe, ahol elindították YouTube-csatornáját, világszerte sok millió ember örömére.

Mindehhez teljesen profi technika társul, a HD minőségű videók csodálatos színekben mutatják meg az azeri tájat, a vidéki életet és étkezést, amelyről csak igen keveset tud bármelyikünk is. Nem csodálkoznánk azon sem, ha a Kənd Həyatı YouTube-csatorna hatására fellendülne az azerbajdzsáni turizmus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top