nlc.hu
Gasztro

Egy YouTube-csatorna Ukrajna ritkán látott oldalát mutatja meg

Receptre írnánk fel a videókat, amiken ukrán hegyi asszonyok békében és csendben főznek

Egy YouTube-csatorna, amit észre sem veszünk, hogy nézünk: mintha ott volnánk mi is, zúg a ház melletti patak, kutya ugat, szinte érezzük a Kárpátok csípős hidegét és az orrunkban az illatokat.

Teljes túlkínálat van az internetes főzős videókból, de a Food Around The World videóira még a nagy gasztrodömpingben is felkaptuk a fejünket.

Ez azért is nagy szó, mert ezek a felvételek mindent nélkülöznek, amivel manapság a hírnévre vágyó celebszakácsok vagy az inlfuenszerkarrier után áhítózók ki akarnak tűnni: nincsenek idegesítő vágások, művagánykodások, hangoskodások, kedélyborzolás.

Maga a videós zsáner nem új a YouTube-on, korábban is méltattunk már hasonlót. Akkor Azerbajdzsánból ajánlottunk egy óriási sikerrel futó YouTube-csatornát: Jamie és Nigella is megirigyelheti ennek a néninek a főzős videóit: teljes relax, gyönyörű táj, hatalmas adagok címmel.

A Food Around The World YouTube-csatorna lejátszási listái között találunk kisfilmeket Németország, Törökország, sőt Üzbegisztán piacairól, udvaraiból és otthonaiból. 

A legnagyobb sikert mégis az Ukrajnában felvett videók hozzák – egyértelmű, hogy az ország tragikus helyzete is indokolja a fókuszt.

Nem sokat tudni a videók készítőiről és a szerepelőiről sem. Hosszas leírások nincsenek, a magyarra fordítás gépi, de mindnyájan értjük: „Katya az ukrán Krasznosztav faluban él, férje háborúban áll Oroszországgal. Katya hamarosan babát vár. Ma hagyományos ukrán vacsorát fog főzni.”

Egy-egy videójuk akár már 3-4 millió megtekintésnél is jár, láthatóan profi stáb és munka áll egy-egy kisfilm elkészítése mögött. Találunk egészen idilli felvételeket is a Kárpátokban élő ukrán emberekről. Nőkről, akik most jobbára egyedül állnak helyt odahaza. Megfésülködnek, kendőt kötnek, befűtenek a kemencébe, húst csontoznak, zöldséget pucolnak.

Egyszerűen jó nézni a vad tájakon, természetközelben élőket, akiknek csak úgy telnek a napjaik, mint bárki dolgos vidéki embernek, a Kárpátokban élők színeivel, hagyományaival, kultúrájával.

A legszerethetőbb videók alatt nincsen zenei aláfestés és nagyon művi beállítások. Csak ráközelít a kamera a havas kerítésre, a háztáji állatokra, a gyúró-dagasztó kezekre, miközben a valós zajokat halljuk.

Nem klasszikus főzős, oktatós videók ezek természetesen, és nem is valószínű, hogy éppen a Dzembronya községben hagyományosnak számító ukrán kukoricakását, a juhtúrós banosht, Maria káposztalevesét vagy éppen kozák ételeket akarnánk mi is elkészíteni. Vagy mégis? Jó mozizást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top