nlc.hu
Gasztro

A drágulás mértéke a Balatonnál

Van drágulás a Balatonnál, de van, ahol rosszabb a helyzet

A munkaerőhiány viszont idén is óriási probléma.

Nagyon sokszor találkozni azzal a kijelentéssel, hogy már sokkal jobban megéri egy közeli tengerpartra elutazni, mint a Balatonhoz, mert olcsóbb lesz így a nyaralás. Az Index cikke szerint viszont idén kevésbé drágult a Balaton, mint a régiós átlag. Ugyan az a 15 százalék, amivel átlagosan emelkedtek az árak, az soknak tűnhet, de állítólag környékbeli országokban egyes helyeken ennek a duplája is lehet a drágulás.

Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint népszerű is a magyar tenger. „Határozottan olyan vendégek érkeznek most, akik a Balaton szerelmesei, és nem olyanok, akik jobb híján választják a régiót, mint az előző két évben, amikor nem nagyon lehetett külföldre menni. A pandémia alatt felpörgött belföldi turizmusból hosszú távon is profitálhat a Balaton, mert új vendégkört is nyert azok révén, akik most ismerték és szerették meg a helyi gasztronómiai és programkínálatot, a környék látnivalóit és szolgáltatásait.”

 

Lángos sütnek egy utcai bódéban

Fotó: Getty Images

Persze így is vannak problémák, amikkel a Balaton már évek óta küzd. „A szezonális helyeken újra nagyon nagy gond a munkaerőhiány, ráadásul zömében eltűntek a profi szakemberek, akik az idén már el tudtak helyezkedni az egész évben nyitva tartó helyeken újra jó fizetésért. A diákmunkások csak részmegoldást jelentenek, de egyre inkább felértékelődnek ebben a helyzetben” – nyilatkozta Csapody Balázs, aki azt azért meglepőnek találja, hogy a lángos hogy lehet drágább, mint egy pizza. Hozzátette, az 1200-1500 forintos ár csak kivétel lehet, az „általánosítás pedig rossz fényt vet a helyi vendéglátósokra”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top