nlc.hu
Gasztro

Egy itthon ritkán előkerülő húsfajta körüli aggályok

Annyi békacomb fogy Európában, amivel a békákon túl az ökoszisztémát is veszélyeztetjük

Amilyen mennyiségű békacombot fogyaszt ma a nyugati világ, azzal nem csak a békák létét, hanem az ökoszisztéma működését is – hívják fel rá a figyelmet környezetvédő szervezetek.

A Deadly dish nevű nemzetközi tanulmány létrehozásához két környezet- és állatvédő csoport dolgozott együtt, a német Pro Wildlife nemzetközi állatvédő, valamint a francia Robin des Bois környezetvédelmi szervezet.

Az eredetileg a The Guardian által közölt jelentésben foglaltak szerint kevesebb mint tíz év alatt, 2011 és 2020 között több mint 40 700 tonna békacombot importáltak az Európai Unióba, ami (az állatok méretétől függően) 814 millió és kétmilliárd darab béka közötti mennyiséget jelent. Az importálásban nem a békaevőként is csúfolt franciák a rekorderek:

az összes EU-s beszállítás 70 százalékáért Belgium felel, őket követi Franciaország, majd Hollandia.

Charlotte Nithart, a Robin des Bois elnöke elmondta, hogy „a békák a rovarok természetes ragadozóiként központi szerepet játszanak az ökoszisztéma fenntartásában, és ahol a békák eltűnnek, ott a mérgező növényvédő szerek használata is nő”. A békacombok kereskedelme nemcsak a békák fennmaradása miatt aggályos, hanem a természet fokozott vegyi szennyezését is előidézi – világított rá a szervezet vezetője a békák kulcsfontosságú szerepére a természeti egyensúly fenntartásában.

Ropogós békacomb mártással

Ropogós békacomb fehérmártással, káposztaágyon / Fotó: NSDS, Getty Images

Béka a konyhában: milyen íze van a békacombnak?

A legtöbben a csirkehús és a halhús között írják le a hús jellegét, inkább a csirkehúshoz hasonlítva. Lágy, porhanyós állagú, leginkább semleges ízű húsként jellemzik, amelynek az ételekben a fűszerek adják meg az ízét.

Az említett szervezetek felhívják rá a figyelmet, hogy a békacombot árusító üzletek és a békacombot kínáló éttermek számottevően hozzájárulhatnak egyes békafajok populációjának aggasztó csökkenéséhez, ahogyan az már meg is történt egy törökországi fajjal, az anatóliai vízibékával, amelyek száma drasztikus ütemben, évente mintegy 20 százalékkal csökken. A környezetvédők prognózisa szerint,

ha így folytatják e békák begyűjtését, 2032-re ez a faj egyszerűen kihalhat.

Az Európai Unió legnagyobb békaszállítója Indonézia, a dél-kelet ázsiai ország a piac közel háromnegyedét fedi le. Őket követi Vietnám, majd Törökország. Az Egyesült Államokban az emberi fogyasztásra behozott békák többsége Mexikóból, Ecuadorból és Kínából származik. Ez utóbbi két országból származó békák jelentős része tenyésztett, és nem pedig vadon fogott példány.

A Deadly dish című jelentés arra szólítja fel az érintett országokat, hogy a beszállítók mérjék fel a honi békapopulációkat, és szabjanak kvótát az állatok leölésére. A másik oldalon azt javasolják, hogy a békacombot megrendelő országok folytassanak felvilágosító célú, figyelemfelkeltő kampányokat, hogy csökkentsék a nyugati országokban a békacomb iránti keresletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top