Több olasz étel is a nemzeti trikolór színeiben tűnik fel, legyen az a pizza Margherita, a zöld-fehér-piros színű masnitészták vagy a caprese saláta. Utóbbiban a friss bazsalikomlevelek, a mozzarella és a paradicsom vonultatja fel egy tányéron az olasz zászló színeit.
A caprese salátát azok közül is sokan kedvelik, akiknek nem eledele a saláta, hiszen nem a salátalevelek, hanem a kellemes textúrájú mozzarella és az ízletes paradicsom meghatározó benne.
Gyümölcsöt a salátákba!
Ezt az egyszerű módszert mindenkinek szívesen ajánljuk, aki unalmasnak gondolja az alapsalátákat. Akár friss, akár aszalt gyümölcsökkel sokat dobhatunk egy tál salátán, ha megtaláljuk az ízharmóniákat. A gyümölcsök mennyiségével érdemes csínján bánnunk, hogy ne vigye el túlságosan édes irányba a salátánknak, hanem csak adjon egy kis csavart, egy kis pluszt az összhangba.
A római saláta és az édeskömény örök kísérői a friss citrusfélék (pomelo, grapefruit, narancs). Az aszalt füge számos salátának jól áll, akár sonka vagy füstölt kacsamell párjaként is a zöld levelek mellett. Az őszibarack szintén klasszikus salátakomponens, ahogyan az alábbi, gyors, nyári receptben is.
Minél jobb minőségű – és nem gumiszerű – mozzarellával dolgozunk, annál finomabb lesz a salátánk. A bivalytejből Dél-Olaszországban készített Mozzarella di Bufala Campana jelenti a csúcsot.
Caprese saláta grillezett barackkal
Hozzávalók (2 főre):
- 200 g mozzarella (2 kis zacskó)
- 250 g friss paradicsom
- 2 nagy, érett, nem megpuhult őszibarack
- Fél marék friss bazsalikom
- 1 dl extraszűz olívaolaj
- Fél citrom leve
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál méz
- 1 mokkáskanál só
- Frissen őrölt fekete bors
- Opcionális: tépett friss mentalevél (jól passzol az őszibarackhoz)
Elkészítése:
- Vágjuk cikkelyekre vagy szeletekre az őszibarackokat a grillezéshez.
- A felforrósított, kevés olajjal kikent grillserpenyőben néhány percig süssük a gyümölcsöt. Mozgassuk gyakran, ne hagyjuk letapadni. Nem baj, ha a barack képen is látható fekete csíkot kapja.
- Keverjük össze egy kis tálban az olívaolajat, citromlevet, dijoni mustárt és a mézet egy kis sóval és frissen őrölt borssal.
- A mozzarellát vágjuk vagy tépjük kézzel kis darabokra. Ha a mini mozzarellagolyókat vettük, erre nem lesz szükség.
- A paradicsomokat szeleteljük fel, ha koktélparadicsomunk van, vágjuk ketté őket.
- Rétegezzük egymásra a mozzarellát, paradicsomot és a grillezett őszibarackot. Frissítsük a vinaigratte-mártásunkkal, és csurgassuk a tetejére a balzsamecetet. Jó étvágyat!