Először is szögezzük le: az alábbi, portugálok által ihletett receptnek semmi köze a gyors diétás varázstrükként évtizedek óta terjedő káposztaleveshez. A portugálok híres zöldséglevesét, a caldo verdét a hazai frankfurti leveshez szokás hasonlítani, és egy igen puritán fogásról van szó.
A portugálok receptjében nem fejes káposzta és nem is kelkáposzta szerepel, hanem egy különlegesebb, karakteresebb káposztaféle, az itthon is kedvelt fodros kel. A más néven leveles kelként is ismert káposzta levélzete erősebb, fodrai főzés után is megtartják „haraphatóságukat.”
Míg a krumplinak több főzési idő szükséges, a fodros kelt érdemes kevesebb ideig főzni, hogy minél többet megőrizzen beltartalmi értékeiből. Ez a vadkáposztaféle ugyanis az emberi szervezet számára szükséges vitaminok igen széles spektrumát tartalmazza.
Az egyszerű, hagyományos alaprecept (ami persze nem kőbe vésett) nem tartalmaz vörösbabot, sárgarépát, de még vöröshagymát sem. Az alábbi leves igazi erejét márpedig a sok-sok zöldség adja. Abban azonban megegyezhetünk a portugálokkal, hogy
mesterséges ízfokozót tartalmazó leveskocka használata fel sem merülhet a leves készítésekor.
Linguiça kolbász nem sok magyar háztartásban és hentesboltban fellelhető, így a leves húsos komponense kedvenc paprikás-fokhagymás, füstölt sertéskolbászunkkal kiváltható.
Egyes receptek paradicsomot és szárzellert is tartalmaznak, illetve ha szeretnénk fokozni az élvezeteket, reszelhetünk rá hosszan érlelt – umamiban gazdag – sajtot, de ettől egy portugál el fog határolódni.
Hozzávalók:
- 40 dkg kolbász Linguiça kolbász – olasz calabrese vagy magyar kolbásszal helyettesíthető
- 1 fej fodros kel (minimum 10-15 leveles szár)
- 3 közepes méretű burgonya, kockákra vágva
- 400 g (egy konzerv) vörös vesebab, lecsepegtetve és leöblítve
- 1 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 3 szál sárgarépa, apróra vágva
- 1,5 l víz, aminek egy részét alaplével kiváltva intenzívebb ízű lesz a levesünl
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál só
- 1 csapott teáskanál őrölt fekete bors
- 1 babérlevél
Elkészítése:
- Közepes lángon hevítsünk olívaolajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, majd két perc múlva adjuk hozzá a kolbászt is.
- Amikor már kap egy kis színt az olaj és a hagymák, pár perc múlva adjuk hozzá a felkockázott krumplit, a sót, borsot, és pirítsuk őket együtt tovább, de ne nagy lángon, és ne hagyjuk magára. Semmiképpen sem legyen égett vagy kiszárított.
- Ezután jöhet a fazékba a víz és az alaplé (ha van),. Ekkor adjuk csak hozzá a fodros kelt, a vesebabot, a sárgarépát és a babérlevelet. Forraljuk fel levest, majd fedő alatt alacsony lángon főzzük 45 percen át.