nlc.hu
Gasztro
A portugál caldo verde vitaminbomba kiadása

Ez a káposztaleves nem „az” a káposztaleves: a portugálok „zöld levese” egy kis zöldségturbóval

E könnyű, nyári leves eredetijét a portugáloknak köszönhetjük, de mi ezúttal nem az alapreceptet hoztuk el. Caldo verde még több éltető és egészséges zöldséggel.

Először is szögezzük le: az alábbi, portugálok által ihletett receptnek semmi köze a gyors diétás varázstrükként évtizedek óta terjedő káposztaleveshez. A portugálok híres zöldséglevesét, a caldo verdét a hazai frankfurti leveshez szokás hasonlítani, és egy igen puritán fogásról van szó.

A portugálok receptjében nem fejes káposzta és nem is kelkáposzta szerepel, hanem egy különlegesebb, karakteresebb káposztaféle, az itthon is kedvelt fodros kel. A más néven leveles kelként is ismert káposzta levélzete erősebb, fodrai főzés után is megtartják „haraphatóságukat.”

Míg a krumplinak több főzési idő szükséges, a fodros kelt érdemes kevesebb ideig főzni, hogy minél többet megőrizzen beltartalmi értékeiből. Ez a vadkáposztaféle ugyanis az emberi szervezet számára szükséges vitaminok igen széles spektrumát tartalmazza.

Portugál zöldségleves fodros kellel, fehérbabbal, pirítóssal

Egy szinte raguszerűen sűrű verzió pirítóssal / Fotó: Carlo A, Getty Images

Az egyszerű, hagyományos alaprecept (ami persze nem kőbe vésett) nem tartalmaz vörösbabot, sárgarépát, de még vöröshagymát sem. Az alábbi leves igazi erejét márpedig a sok-sok zöldség adja. Abban azonban megegyezhetünk a portugálokkal, hogy

mesterséges ízfokozót tartalmazó leveskocka használata fel sem merülhet a leves készítésekor.

Linguiça kolbász nem sok magyar háztartásban és hentesboltban fellelhető, így a leves húsos komponense kedvenc paprikás-fokhagymás, füstölt sertéskolbászunkkal kiváltható.

Egyes receptek paradicsomot és szárzellert is tartalmaznak, illetve ha szeretnénk fokozni az élvezeteket, reszelhetünk rá hosszan érlelt – umamiban gazdag – sajtot, de ettől egy portugál el fog határolódni.

Portugál zöldségleves fodros kellel, babbal, paradicsommal

Egy végképp unortodox megoldás jó sok paradicsommal. A mi receptünk paradicsommentes / Fotó: Enrique Díaz / 7cero, Getty Images

Hozzávalók:

  • 40 dkg kolbász Linguiça kolbász – olasz calabrese vagy magyar kolbásszal helyettesíthető
  • 1 fej fodros kel (minimum 10-15 leveles szár)
  • 3 közepes méretű burgonya, kockákra vágva
  • 400 g (egy konzerv) vörös vesebab, lecsepegtetve és leöblítve
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 3 szál sárgarépa, apróra vágva
  • 1,5 l víz, aminek egy részét alaplével kiváltva intenzívebb ízű lesz a levesünl
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál só
  • 1 csapott teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 babérlevél

Elkészítése:

  • Közepes lángon hevítsünk olívaolajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, majd két perc múlva adjuk hozzá a kolbászt is.
  • Amikor már kap egy kis színt az olaj és a hagymák, pár perc múlva adjuk hozzá a felkockázott krumplit, a sót, borsot, és pirítsuk őket együtt tovább, de ne nagy lángon, és ne hagyjuk magára. Semmiképpen sem legyen égett vagy kiszárított.
  • Ezután jöhet a fazékba a víz és az alaplé (ha van),. Ekkor adjuk csak hozzá a fodros kelt, a vesebabot, a sárgarépát és a babérlevelet. Forraljuk fel levest, majd fedő alatt alacsony lángon főzzük 45 percen át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top