Hiába halljuk évek óta, hogy az étolaj nem feltétlen a legjobb választás abban az esetben, ha egészséges életmódot szeretnénk élni, de tény, hogy az ára, a megszokás és az olajban sült ételek íze miatt sokan döntünk mellette. Több szempontból sem árt, ha kevesebbet használsz belőle – erre mutatunk most néhány ötletet.
Miért olyan finomak az étolajban sült ételek?
Az étolajban sült ételeknek kétség kívül más az ízük, mint azoknak, amiket a sütőben sütünk vagy főzünk, párolunk, ugyanis utánozhatatlanul ropogósra sülnek, és ez az, ami miatt nehezen mondunk le az étolajról. Az olajban sütés közben az étel dehidratálódik, és ennek köszönhetően lesz ropogós. Az étolajban való sütés mellett szól az is, hogy sokkal hamarabb elkészülnek az ételeink, ha olajban sütjük őket, mintha a sütőben tennénk mindezt, de mi mégis azt mondjuk, hogy jól teszed, ha újragondolod egy kicsit a sütési, főzési szokásaidat. Nem kell teljesen lemondanod az étolajról, már az is sokat számít, ha néhány alkalommal a sütőben sütsz, vagy egyszerűen tájékozódsz arról, hogy hányszor használhatod fel az olajat sütésre.
Használd fel többször az olajat!
Úgy is csökkentheted a felhasznált étolaj mennyiségét, hogy többször is sütsz ugyanabban az olajban. Fontos, hogy ez csak akkor igaz, ha nem égeted el az olajat, azaz 160 fok alatt van a hőmérséklete – ezt könnyedén meg tudod mérni egy konyhai hőmérővel, ami ugyan néhány ezer forintos egyszeri beruházás, de gyorsan megtérül, ha gyakran sütsz olajban.
Persze, az nem mindegy, hogy mit sütsz az olajban: ha szereted a sültkrumplit, akkor jó hír, hogy akár 5-6 alkalommal is felhasználhatod. Ha rántott húst, vagy rántott zöldséget sütsz benne, akkor 3 alkalom a maximum, amíg még jó az olaj. A használat után minden alkalommal szűrd le, és úgy tedd el a következő alkalomra.
Serpenyő helyett használd a sütőt!
Senkit sem szeretnénk lebeszélni a nagyi féle rántott húsról, de tudd, hogy a sütőben sem lehetetlen elkészíteni a rántott húst. Persze, más lesz az íze egy kicsit, de megéri kipróbálni az egészséged és a pénztárcád miatt is.
Ez mellett az étkezésedet is érdemes átgondolnod, és ha túl sok olyan ételt eszel, amit étolajban kell sütni, akkor kezdd el felfedezni a tepsis ételeket, a sütőben készíthető húsokat, rakott zöldségeket is. Nem lesz olajszag, a sütő elvégzi helyetted a munkát, miközben akár 2 napra is elegendő ételt készíthetsz.
Párolj!
Tény, aki szereti a sült krumplit és a rántott húst, az a párolásra inkább legyint, de ha egy-egy sütést kiváltasz a párolással, már az is számít. Amellett, hogy párolással sokkal egészségesebb ételeket tehetsz az asztalra, a fűszerezéssel bátrabban bánhatsz, így kárpótolva magadat a panír ropogásának elmaradásáért.