nlc.hu
Gasztro

30 ezer is kevés egy családi nagybevásárláshoz

Már 30 ezer forint is kevés egy családi nagybevásárláshoz

Duplázódott a kenyér és a sajt ára, és úgy fest, az árstopnak egy nagybevásárlás árára alig van érdemi hatása.

A Privátbankár árkosár-felmérése már tizenöt éve zajlik, és az árindex éves szinten 30 százalék fölé nőtt. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 30 százalékkal kell többet fizetnünk a boltokban egy nagybevásárlásnál. Még az előző hónaphoz viszonyítva is van drágulás (0,6 százalékos), és most először történt meg, hogy 30 ezer forintnál is többet kellett költeni a 30 termékből álló Árkosarukra.

Nagybevásárlás

Egyre több pénzbe kerül megtölteni a kosarat (fotó: Pixabay)

Augusztus 2-án járták végig három hipermarket-lánc (Auchan, Interspar, Tesco) áruházait. A KSH legutóbbi inflációs adata még 11,7 százalékos volt, azonban bebizonyosodott, hogy az élelmiszerek esetében ennél sokkalta nagyobb a növekedés. Az Árkosár termékeinek megvásárlása augusztus folyamán a 0,6 százalékos áremelkedéssel pont 30 ezer forint fölé kúszott, és 30 034 forint lett. Egy évvel korábban még 23 ezer forint is elég volt ugyanezekre a termékekre. A z Auchan 24 százalékot emelt tavalyi árain, a Tesco 33,3-at, az Interspar pedig 35,9-et, így lett az átlagos áremelkedés 31,1 százalékos. A sajtok 114 százalékkal lettek drágábbak, a kenyerekért pedig 102 százalékkal kérnek többet, mint egy éve. A dobogóra még a krumpli is felfért 93 százalékos árnövekedéssel. A sokkoló listát az áremelkedésekről itt találjátok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top