nlc.hu
Gasztro

Hatósági áras termékek ellenőrzése

Rászállt a hatóság a Lidlre, több boltnál is hibát találtak a hatósági áras termékek kapcsán

Nem stimmelt a csirke far-hát mennyisége.

Bő fél éve vezetett be az alapvető élelmiszereknél hatósági árat a kormány. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy a vonatkozó szabályok betartása nem mindig gördülékeny a boltok részéről – írja a vg.hu.

Eddig legalább négy esetben követett el a Lidl Magyarország Bt. jogsértést a hatósági áras termékek értékesítése kapcsán – ez derül ki a jogerős fogyasztóvédelmi határozatok átvizsgálásából. Ezekért a hatóságok összesen kis híján 4 millió forintra bírságolták a kiskereskedelmi láncot.

A Lidl nem azon bukott meg, hogy drágábban adta volna a jelen állás szerint október 1-jéig hatósági áras termékeit – ahogy arra az Aldi esetében volt példa –, hanem mert 

az egyes hatósági áras termékekből kisebb készletet tartott az adott boltjában, mint amennyit kötelező lett volna. 

A Lidl barcsi áruháza például bizonyítottan nem rendelkezett a BL 55 búzafinomliszt hatósági áras termékkel, pedig a törvény szerint ezekből naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséggel kell rendelkeznie. A siófoki Lidlben hasonló volt a helyzet.

Székesfehérváron a Lidl az ellenőrzés napján a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusította a hatósági áras termékekből. A jogsértés hatféle termékkört érintett – a kristálycukrot,  a búzafinomlisztet, a finomított napraforgó-étolajat, a házi sertéscombot, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvéget,  valamint a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejet is. Csirkemellből szintén nem árusított legalább akkora mennyiséget, mint amekkora a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi forgalmazott mennyiség volt. 

A Lidl azzal érvelt, hogy a mennyiség számításánál az országos átlagértéket úgy kalkulálták ki, hogy egyedileg minden boltjukra lebontva számolták ki a 2021. évi adatok alapján. Így szerintük összességében teljesül a jogszabály által a kiskereskedőre előírt átlag szerinti mennyiség biztosítása, és minden boltban garantáltan rendelkezésre fog állni a szükséges mennyiség, amihez az adott bolt vásárlóközönsége hozzászokott.

Lidl áruház

Rászállt a hatóság a Lidlre, több boltnál is hibát találtak a hatósági áras termékek kapcsán (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top