nlc.hu
Gasztro

A liszt árának emelkedése

Tovább drágul a liszt és a kenyér

Augusztusban már emelték a liszt árát a malmok, de októberben további drágulás jöhet, ami kihat a kenyér árára is.
Búzakalászok kenyereken

A tavalyi 5,3 millió tonnával szemben idén 3,7-3,8 millió tonna búza termett, de még ez is elég a belföldi 2,5 millió tonna körüli igény kielégítésére – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Exportra viszont ez a mennyiség kevés lesz, ráadásul a kivitelt fékezi a tonnánként 140 ezer forint körüli szinten „beragadt” ár is, ami lényegesen magasabb, mint a világpiaci. Változást hozhat, ha az olasz importőrök újra nagy igénnyel jelentkeznek. Olaszország nagy felvevőpiaca a magyar búzának: évi 1,1 millió tonna körüli mennyiséget szoktak vásárolni.

Az olasz kereslet növekedése azonban további áremeléssel járhat itthon. A malmok augusztusban már emeltek egy nagyot a liszt árán, akkor a zsákos kiszerelésű liszt 180 forint körüli kilogrammonkénti árát vitték fel körülbelül 220 forintra.

A költségnövekedések miatt viszont októberben újabb 10 forintos emelés várható, ami valószínűleg nem is az utolsó lesz ebben a búzaszezonban, és ennek hatása lesz a kenyér árára is.

(Kiemelt kép: Unsplash/Wesual Click)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top