nlc.hu
Gasztro

800 forintba kerülhet a kenyér

Tovább drágul a liszt, 800 forint lehet a kenyér ára

A liszt ára kevesebb mint egy év alatt csaknem a duplájára nőtt, és további drasztikus drágulás várható, ami miatt elszállhat a kenyér ára.
Felszeletelt kenyér a vágódeszkán

Jelenleg 15-20 millió tonna gabona hiányzik a piacról az orosz-ukrán háború miatt, ami hatással van a világpiaci árakra – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Debrecen Televíziónak adott interjúban, amelyet a hvg.hu vett észre.

A búza tonnánkénti ára jelenleg 130 ezer forint fölött van, ami a tavaly júliusi árak kétszerese. Ez természetesen a liszt árára is hatással van:

míg tavaly július-augusztus körül 85-90 forintba került a liszt kilója, mostanra 160 forintra nőtt az ár.

Ráadásul a jelenlegi lisztár a régebbi, olcsóbb búzából és a mostani, drágább búzából jön ki afféle átlagként. Vagyis borítékolható a további drágulás.

Lakatos Zoltán szerint további 60 forinttal nőhet a liszt ára, ami azt jelenti, hogy 800 forint körül lesz egy kiló kenyér ára, és nagyon megdrágul minden olyan termék, amelyhez gabonára van szükség.

(Kiemelt kép: Unsplash/Jude Infantini)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top