nlc.hu
Gasztro

Tovább drágulhat a kenyér

Drasztikus áremelésre készülnek a malmok, elszállhat a kenyér ára

Tovább drágulhatnak a pékáruk, miután a malmok akár 40 százalékkal is többet kérhetnek a lisztért januártól.
Kenyér

Már a múlt hónapban 400 forint fölé ugrott a fehér kenyér kilónkénti ára, de a következő hónapokban tovább drágulhatnak a pékáruk – számolt be az RTL Klub.

Lakatos István, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke azt mondta, a malmok 40 százalékkal többet kérhetnek a lisztért januártól. Lakatos szerint rendkívüli helyzetről van szó, ekkora áremelésre még sosem volt példa.

A malmok a költségeik megugrására, főleg az energiaárak drasztikus emelkedésére hivatkoznak. A búza ára három hónap alatt 30 százalékkal nőtt, az áram több mint kétszer annyiba kerül, a gáz pedig a háromszorosára drágult a tavalyi árhoz képest. A rezsiárakat ugyanis csak a lakossági fogyasztók számára fagyasztották be. Mindezt tetézi a minimálbér jövő évi emelkedése.

Raskó György agrárközgazdász szerint a malmok áremelése nem fog teljes mértékben megjelenni a fogyasztói árakban, de így is 15-18 százalékkal drágulhatnak a kenyérfélék a boltokban.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Elszállt árak az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top