A laktózintolerancia elég gyakori probléma, amit szerencsére könnyen megoldhatsz úgy, hogy növényi tejekre váltasz. De lehet, hogy csak azért szavazol a növényi verziókra, mert egyszerűen csak szeretnél egészségesebben élni. Bármi is legyen az oka annak, hogy növényi opciókat választasz, le mernénk fogadni, hogy neked is a zabtej az egyik kedvenced. Viszont sajnos a helyzet az, hogy ezek a tejhelyettesítő termékeket nagyon drágák tudnak lenni… De minek dobnál ki fölöslegesen pénzt a zabtejre, ha otthon is el tudod készíteni, ráadásul összesen kettő (2!) hozzávalóra van szükséged.
Ezek pedig a következők:
- ½ vagy 1 bögre zab
- 1 l víz,
- illetve, ha szeretnéd, tehetsz bele 1 evőkanál édesítőszert is, de ez tényleg opcionális.
Máris mondjuk azt is, hogy ezekből milyen lépésekkel juthatsz el a zabtejig:
- Öntsd bele a vizet a turmixgépbe, add hozzá a zabot, majd pürésítsd őket össze maximum 30 másodpercig.
- Kelleni fog egy szűrőzsák is, amibe beleöntöd, majd könnyedén leszűröd a zabtejet egy tálba.
- Öntsd át egy üvegbe, amiben akár három napig is tárolhatod a hűtőben. Ha azt veszed észre, hogy a víz és a zab kezd elválni egymástól, csak rázd össze.
A @froothie nevű TikToker a zabtej receptje mellett néhány tippet is mutatott, hogy igazán tökéletesen sikerüljön a zabtejed. (Mert senki sem akar nyálkás zabot iszogatni…)
- Használj hideg vizet!
- Semmiképpen se mixeld túl, ezért azt javasolja, hogy a 30 másodpercnél érdemes kevesebb ideig mixelni.
- Amikor átszűröd a zsákon, legyél óvatos, mert nem akarsz megszabadulni a zabtejben található keményítőtől.