Miért is vált külön sütési kategóriává a bögrés süteményeké? Egyrészt nem kell egy egész tepsivel megsütni, ami a kisebb háztartásokban igen praktikus, másrészről a sütőt sem feltétlenül kell hozzá bekapcsolni, elég hozzá egy mikró.
A néhány hozzávalóból percek alatt elkészíthető sütireceptek túlkínálatában azonban sok a pontatlan leírás is. Az alábbi recept biztosan működik, de nagyon fontos, hogy ne tegyünk bele több lisztet, és ne áztassuk el tejjel.
Az alábbi receptet 3,5%-os, úgynevezett teljes tejjel készítettük el, de soványabb tejjel is működik a recept. A növényi „tejek” már okozhatnak meglepetést, hiszen mindegyik más zsírtartalmú és máshogyan reagálnak hőre. Ha mégis próbálkoznánk a tejmentes verzióval, azért is ideális a bögrés mennyiség, mert ha elrontjuk, nem egy egész tepsivel megy a kukába.
Sütőre és tepsire nem – de mire lesz szükségünk?
- Egy minimum 3,5 decis vagy annál nagyobb bögrében készítsük.
- A bögre mikrózható, hőálló legyen legyen. Fém a mikró miatt kizárva.
- Ismerjük a mikrónk teljesítményét! Ha gyengébben működik, kicsit növelhetünk az időn. 1 percnél már érdemes nézni a mikróban, hol tart a sütemény. Amint a teteje folyékony halmazállapotúból megdermed, már kivehetjük.
- Ha 1200 Wattnál gyengébb teljesítményű a mikrónk, 2-3 percre lehet szükség. Inkább vegyük ki, és ellenőrizzük.
nlc. tipp: Egy gombóc vaníliafagylaltot a tetejére vagy egy kis málnát rá a fagyasztóból!
Hozzávalók:
- 4 dkg (3 csapott evőkanál) liszt
- 4 dkg (3 csapott evőkanál) cukor
- 2 dkg (2 evőkanál) cukrozatlan kakaópor
- 1 tojás
- 2 evőkanál teljes tej
- 2 evőkanál olaj
- Késhegynyi sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csapott evőkanál csokicsepp vagy tört étcsokoládé
Vaníliakivonat (lehetőleg nem aroma)
Elkészítése:
- Nem kötelező, de jól jön: főzőspray-vel vagy vajjal kenjük ki a bögre belsejét.
- Egy kisebb keverőtálban gondosan keverjük össze a lisztet, kristálycukrot, kakaóport, a sütőport és a sót.
- Adjuk hozzá a tejet, az olajat és a vaníliakivonatot, és elegyítsük.
- Szórjuk meg a tetejét a csokicseppekkel vagy étcsokival.
- A mikrohullámú sütőt állítsuk 1200 Wattra, és 75-90 másodpercre tegyük be.
- Egyes esetekben már 60 másodperc is elég lehet, ezért figyeljük, mikor dermed meg a bögrés sütink közepe.
- Bár nem sütőben készül, a bögrénk forró lesz, úgyhogy csak óvatosan vele.
- Együk kanállal (és fagyival)!