nlc.hu
Gasztro

Rezsihozzájárulást kezdtek el kérni a szállodákban

Ezt is elhozta 2022: extra díjat kezdtek el felszámolni a szállóvendégeknek a megugrott rezsiárak miatt

Ha elterjed a germán minta, újabb plusz költségre készülhetünk szállóvendégként is.

Németországban és Svájcban egy újonnan bevezetett díjjal próbálják kiegyenlíteni az elszállt rezsiárakat. Egyes helyeken fix összeggel éjszakánként vagy tartózkodásonként, máshol a szállásdíjakkal százalékos arányban számítják ki a plusz költséget.

A németországi Schleswig-Holsteinban például a Német Szállodák és Éttermek Szövetségének (DEHOGA) tartományi elnöke, Axel Strehl szerint a tartományban működő 800 szálloda nagyjából tíz százaléka már döntött e lépés mellett.

Energiapótdíjak Németország-szerte

A bajorországi Werneckben található Hotel Krone-Post öt eurót (2100 forintot) számít fel éjszakánként és személyenként. A Braunlagéban működő Hearts Hotel három eurót (1260 forintot) kér el pluszban ugyanezért.

Míg a leendő vendégek felszisszenhetnek, hogy már megint emelkednek a személyes kiadásaik, Meik Lindberg szállodaigazgató rávilágít, hogy a pótdíjazás közel sem fedezi a szállásadókra háruló költségeket. Számításaik szerint minden vendégtől 7,50 eurót (3150 forintot) kellene kérniük.

A Baden-Württemberg tartománybeli ötcsillagos Hotel Bareiss Baiersbronnban nem szerény összeget, 9 eurós (3800 forintos) felárat számítanak fel vendégenként és éjszakánként.

Ulm, Baden-Württemberg, Németország

Baden-Württembergi hangulat / Fotó: Bim, Getty Images

Svájcban az öt szállodával rendelkező Balance Family például százalékos felárat ír elő: 999 svájci frankos (432 ezer forintos) értékhatárig öt százalékot adnak hozzá a számlánkhoz. Bizonyos értékhatártól csökken a pótdíj, 1000 franktól négy százalék, 5000 franktól pedig három százalék ugyanez a költség.

Hagyományos éttermi áremelés helyett

A németországi Alsó-Szászországban több étteremben is felbukkant az energiapótdíj. A Bréma melletti Ganderkesee városában működő Zum Grünen Hof vendéglőben és az osnabrücki Edinában is vendégenként kezdtek el másfél eurós plusz díjat felszámítani további étel-ital áremelés helyett.

VIA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top