Sok más mellett azért is szeretjük a hideg hónapokat, mert a zimankó érkezése egyet jelent az illatos és meleg sült gesztenyével, ami nemcsak finom, hanem sok hasznos tápanyaggal is megajándékoz. Jó, ha tudod, hogy a gesztenyesütés otthon is végződhet klasszul, nem csak az utcai árusok portékája lehet mennyei! Mutatjuk, hogy csináld, akár sütőben, akár serpenyőben vágsz bele.
A sült gesztenyét sokan magában fogyasztják, pedig a konyhában is igazán sokoldalúan fel lehet használni: készíthetsz belőle levest, tölteléket húsokhoz, sós tortát vagy desszertet. A sütés és a későbbi felhasználás módjától függetlenül is igaz, hogy a legfinomabb sült gesztenye csak épp hogy megpirul, nem kell feketére szenesednie ahhoz, hogy finom legyen, jól átsüljön és könnyen meg lehessen hámozni!
Gesztenyesütés sütőben
- A sütésre váró gesztenyét mosd meg alaposan folyó víz alatt, majd 1-2 órára áztasd hideg vízbe. Ez segít, hogy könnyebb legyen bevagdosni a héját a pihenőidő leteltét követően.
- Ha letelt az idő, öntsd le róla a vizet, a gesztenyéket domború felükkel felfelé sorakoztasd száraz konyharuhára, majd egyenként vagdosd be hosszában vagy X-alakban. Amíg ezzel foglalatoskodsz, kellően elő tudod melegíteni a sütőt 200-220 °C-ra.
- Ezután egy sütőlapra teríts sütőpapírt vagy alufóliát, és pakold át erre a gesztenyekét úgy, hogy a bevagdosott felük nézzenek felfelé.
- Forró sütőben 40-50 perc is elegendő ahhoz, hogy készre süljenek, fontos azonban, hogy egyszer-kétszer megrázogasd a tepsit.
- Ahhoz, hogy hámozás közben ne égesd meg a kezed, hagyd legalább 15-20 percig hűlni a gesztenyét: ha fogytán a türelmed, szobahőmérsékleten, de ha nem sietős, akkor pedig a sütőben hagyd állni (igaz, így valamivel hosszabb idő kell majd neki).
Gesztenyesütés sóban, serpenyőben
- A gesztenyesütés sütő nélkül is működik! Az előkészítés folyamata ugyanúgy zajlik, mint a sütőben sütésnél, sütőpapírral bélelt tepsi helyett azonban egy magasabb falú és fedővel is rendelkező serpenyőbe kell tenni a megmosott, beáztatott és bevagdosott gesztenyéket.
- Hogy igazán zamatos legyen a sült gesztenye, önts a serpenyőbe annyi nagy szemű tengeri sót, hogy kb. 2 ujjnyi vastagon álljon az aljában. Melegítsd fel nagy lángon 6-8 perc alatt, majd helyezd el benne a gesztenyéket, a bevágott felükkel felfelé.
- Tedd rá a fedőt és 25-30 percig hagyd sülni, félidőben kicsit rázogasd meg az edényt. Ha már kezd illatozni és a színe is alakul, az azt jelenti, hogy hamarosan megkóstolhatod a remekművedet.
- Hogy ne legyenek túl forrók a gesztenyék, húzd félre a tűzről a serpenyőt és hagyd, hogy langyosra hűljenek mielőtt lefejtenéd a héját.
Fotó: Getty Images