nlc.hu
Gasztro

Antialkoholista hírességek

Megjárták a poklot: 20 világsztár, akik (többé már) nem isznak alkoholt

20 sikertörténet: sztárok, akik (többé már) nem nyúlnak alkoholhoz. Rengeteg színészt, énekest, zenészt veszített el a világ az alkohol miatt – ők még időben kiszálltak.

Évente több kampány is indul az alkohol kerülésére. Legismertebb az úgynevezett száraz november, ami a karácsonyi-szilveszteri lakomákat és összejöveteleket megelőzően egyfajta alkoholböjtöt jelent. Szintén egyhónapos alkoholmentes kihívás a Sober September, vagyis a józan szeptember, emellett egyre népszerűbb a száraz január is.

Az ünnepi dőzsölés után sokan ösztönösen, maguktól is a józan, visszafogott életmódot preferálják, de évről évre egyre többen vállalják a Száraz január kihívást, próbára téve magukat, miben változik a közérzetük és energiaszintjük egy teljesen józan hónap után. Az alábbi listában is szerepel olyan híresség, aki egy Száraz január kihívást követően vált végleg absztinenssé.

1. Eva Mendes közel másfél évtizede józan

Ki gondolta volna róla, hogy valaha is az alkohol rabja volt? A kubai-amerikai származású színésznő 48 esztendős az alábbi képen, és ha mindez a kitartó alkoholkerülés eredménye, Eva Mendes egy két lábon járó antialkohol reklám. A színésznő nyíltan beszélt függőségéről, 2008-ban elvonókúrára vonult be, és azóta is józan. Az Interview magazinnak arról beszélt, milyen károsnak tartja, amikor egy híresség azt mondja: büszke arra, hogy egész karrierjét végigcsinálta anélkül, hogy elvonóra kellett volna mennie. Ezzel szemben Mendes így gondolkodik:

Én pedig büszke vagyok azokra az emberekre, akikben megvan a bátorság és az elszántság ahhoz, hogy szembenézzenek a démonaikkal és meggyógyuljanak. Ez egy élet-halál helyzet.

Eva Mendes

Eva Mendes 48 évesen / Fotó: Phillip Faraone, Getty Images

2. Egy világ drukkolt neki: Brad Pitt

Brad Pitt fantasztikusan visszahozta magát 2016-ban tetőzött állapotából. A The New York Timesnak 2019-ben úgy nyilatkozott, hogy „elvittem a dolgokat addig, ameddig csak lehetett, ezért megvontam magamtól azt a kiváltságot, hogy igyak”. Csatlakozott az Anonim Alkoholisták Klubjához, leszámolt a drogozással is az alkohol mellett, de a számára legkárosabb szer valószínűleg volt párja, Angelina Jolie volt. Brad Pitt újra tündököl.

Brad Pitt

Két héttel ezelőtt, december közepén egy filmpremieren / Fotó: Axelle/Bauer-Griffin, Getty Images

3. Disney-hercegnőből partidémon – Egy felnőtté válás stációi: Miley Cyrus

A Disney-csatorna cukiságából 2013-ban némileg drámai módon tört ki Miley Cyrus, egy életre maga mögött hagyva Hanna Montanát. Vetkőzött, tetováltatott, twerkelt, és megénekelte a mámoros napokat és éjszakákat is. 2019-ben döntött úgy, hogy teljesen kitisztul, aminek egy rövid időre betett a Covid és a karantén, de 2020 óta újra józan. Nemcsak az alkoholt és a szereket tette le, hanem a hús és glutén fogyasztását is, Miley gluténmentes vegán étrenden él.

Miley Cyrus

Dolly Parton mellett Miley Cyrus 2022 augusztusában / Fotó: Katherine Bomboy/NBC, Getty Images

4. Még időben sikerült abbahagynia: Eminem

Az újabban furcsán viaszbábu arcú rapper igazi démonokat tudhat maga mögött. Visszaemlékezései szerint hosszú éveken át brutálisan szét volt csúszva. Alkohol-, gyógyszer- és drogfüggőséggel is küzdött, de visszaesések nélkül él immár közel másfél évtizede. Az Instagramon 2020-ban osztotta meg, hogy immár 12 éve józan. A rajongók szerint éppen a problémás időszakaiban készültek a legjobb zenéi, de inkább örüljünk neki, hogy nem gazdagította a 27-esek klubját.

Eminem

Februárban a Pepsi Super Bowl Halftime Show-n / Fotó: Kevin C. Cox, Getty Images

5. Belátta, hogy egy pohárnál nem tud megállni: Chrissy Teigen

Az amerikai modell, John Legend színész-énekes feleségére egy könyv volt nagy hatással. Már évekkel a teljes leszokás előtt nyilatkozott róla a Cosmopolitannek, hogy egy pohárnál soha nem tud megálljt parancsolni magának, és fontolgatja, hogy teljesen felhagy az alkoholfogyasztással. Az i-re a pontot végül Holly Whitaker könyve, a Józan lázadás tette fel számára, amelyről mi is a napokban jelentettünk meg recenziót.

Olvasd el a Józan lázadás – Hogyan törj ki nőként az alkohol rabságából című könyvről írt kritikánkat!

Chrissy Teigen és John Legend

Chrissy Teigen és John Legend / Fotó: Christopher Polk/NBC, Getty Images

6. Gyönyörű visszatérés: Ben Affleck

A függőségeivel kapcsolatos számtalan probléma és egy tönkrement házasság után Ben Affleck újjászületett. A Jennifer Garner színésznővel való házasságát már nem lehetett megmenteni, három gyermeke született a kapcsolatból. Jennifer Lopezzel húsz év után találtak ismét egymásra, amit eljegyzés, majd júliusban esküvő követett. Még hogy csak a töltött káposzta jó felmelegítve!

(J Lo egyébként szintén soha nem fogyaszt alkoholt, de neki korábban sem gyűlt meg vele a baja.)

Ben Affleck november 30-án New Yorkban

Ben Affleck november végén New Yorkban / Fotó: Michael M. Santiago, Getty Images

7. Alig lehetett felismerni: Jessica Simpson

A hollywoodi sztár 2021 novemberében megdöbbentette a közönséget. Ezt a képet posztolta magáról 2017-ből:

Azt írta, hogy ekkor döntött úgy, hogy visszaveszi az irányítást az élete felett, visszaszerzi a fényét és az önbecsülését. „Őszintén szólva, kimerültem” – írta az ominózus posztban. A két kép közötti különbség magáért beszél.

Jessica Simpson

Jessica Simpson 2022 szeptemberében / Fotó: Charley Gallay, Getty Images

8. Börtön, elvonó, józanság: Robert Downey Jr.

Az Ally McBeal sorozat szereplőjeként Golden Globe-díjat nyert el, majd ugyanebből a sorozatból drogproblémák miatt rúgták ki. Bíróság rendelte el, hogy drogterápián vegyen részt, de a 2000-es évek óta őrzi józanságát. A Vasember sztárja nyíltan beszélt az alkohollal és kábítószerekkel való küzdelméről, ami miatt több ízben ült börtönben is (drogbirtoklásért), a végleges leszokásban pedig sokat segített neki egy távol-keleti sportág, a wing chun kung-fu gyakorlása.

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. a Telluride Film Festivalon / Fotó: Vivien Killilea, Getty Images

9. A Szex és New York szendéje és az alkohol démona: Kristin Davis

A legendás Szex és New York-sorozat naivája fiatalkorában volt az alkohol rabja. Feszengett és kínosan érezte magát az emberek között, ezt oldotta az italozással, aminek elvonókúra lett a vége. Elmondása szerint „a színészet az egyetlen dolog, ami miatt valaha is józan akartam lenni. Nem volt semmi más, ami annyira fontos lett volna számomra, hogy ne próbáljam meg tompítani az érzékeimet.

Kristin Davis

A Szex és New York sorozat sztárja New Yorkban: Kristin Davis 2022 decemberében / Fotó: Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images

10. „Nem rosszfiú, csak mocsárrészeg voltam” – Tom Hardy

Tom Hardy megkapó őszinteséggel mesél arról, hogyan áltatta magát azzal, hogy ő az ivós rosszfiú, miközben csak egy alja részeg volt, aki úgy tapadt az alkoholhoz, „mint egy kibaszott ragasztó”. „Régebb óta vagyok józan, mint amennyi ideig ittam. Jó ide megérkezni.

De egy percre sem fordítok hátat [a függőségnek], mert mindez nem jelenti azt, hogy nem haraphat bármikor seggbe”

– mondta Tom Hardy a GQ magazinnak, akit többek között épp ezekért a nyilatkozataiért is kedvelünk.

Tom Hardy

Tom Hardy a Venom bemutatóján 2018-ban / Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic, Getty Images

11. Szintén az Anonim Alkoholisták ülésein gyógyult: Naomi Campbell

Minden idők egyik legsikeresebb topmodellje, a szépségikon Naomi Campbell hét éven át küzdött függőségével. Megrendítően nyilatkozott 2010-ben a brit Vogue-nak:

„Amikor tükörbe néztem, nem szerettem azt az embert, aki visszanézett rám.

Hogy őszinte legyek, volt idő, amikor azt hittem, nem élem túl. Rengeteg problémával küzdöttem. Többek között túl sokat ittam, ezért csatlakoztam az anonim alkoholistákhoz, hogy kijózanodjak és józan is maradjak.”

Naomi Campbell

Naomi Campbell a CNN Heroes rendezvényén 2022 decemberében / Fotó: Mike Coppola, Getty Images

12. A heroin, szex, hírnév rabságában: Russel Brand

Az angol színész és humorista 2022-ben ünnepelte kijózanodásának 20. évfordulóját. Teljes nyíltsággal beszél korábbi küzdelmeiről, sőt könyvet is írt a témában a Függőségeinktől való szabadulás címmel, ami magyarul nem jelent meg. Három hónapos rehabilitációval indult el az absztinencia útján: az alkohol- mellett függőségek sorával küzdött, köztük olyan keménydrogokra is rácsúszott, mint a crack és a heroin, szex- és – saját szavai szerint – hírnévfüggőségéről nem is beszélve.

Russel Brand

Russel Brand Los Angelesben a MusiCares díjátadójának színpadán / Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for The Recording Academy)

13. Jada Pinkett Smith

A 2022-es év legemlékezetesebb celebpofonjának harmadik szereplője Jada Pinkett Smith. A színésznő korábban a Red Table Talk című műsorban döbbentette meg a világot vallomásával:

„A vörösborivás olyan volt számomra, mintha egy pohár vizet ittam volna. Ha visszagondolok az életemre, megállapíthatom, hogy egy két lábon járó csoda vagyok, efelől semmi kétség.”

Jada Pinkett Smith

Mrs. Will Smith / Fotó: Axelle Bauer-Griffin, FilmMagic, Getty Images

14. Zac Efron: High School Musical, kokain, józanság

Egy éve mindenki a színész megváltozott arcával van elfoglalva. Az új arcél azonban nem a – pletykák szerinti – plasztikaisebészet-függőségnek „köszönhető”, hanem egy háztartási balesetnek, mely során a színész (már nem először) eltörte az állkapcsát. A High School Musical egykori ifjú sztárja anno megszédült a hirtelen rázúdult népszerűségtől, és a droglajstromában szerepelt ecstasy, kokain, valamint az előbbiekkel szemben legális alkohol is. Utóbbi kettő okozta függéségéből 2013-ban elvonókúrán gyógyult.

Zac Efron

Egy torontói filmbemutatón 2022 szeptemberében / Fotó: Rodin Eckenroth, Getty Images

15. Alkoholból, drogokból, étkezési zavarból felgyógyulva: Elton John

Elton John több évtizedes tivornyázásokból józanodott ki a szó szoros értelmében, amikor a ’80-as években az AIDS elkezdte szedni áldozatait, sokakat közismerten a sztárvilágból is. A brit zeneszerző és énekes saját beszámolója szerint fél év alatt tisztult ki, és lett többek között az AIDS elleni küzdelem egyik arca. Ma már nyugodt magánélettel és egy szerető férjjel büszkélkedhet, kapcsolatuk immár a ’90-es évek óta tart.

Elton John a zongoránál

Elton John a washingtoni Fehér Házban zenél, 2022 szeptember / Fotó: Bonnie Cash, UPI/Bloomberg, Getty Images

16. Önszabotálásból szabadulva: Bradley Cooper

A színész 29 évesen nézett szembe a tényekkel: önpusztító életmódjával a saját életét veszélyezteti. Az áttörést egy terápia és Irina Shayk topmodelltől született lánya, Lea De Seine születése hozta meg számára. Kislányáról a vele készült interjúkban szuperlatívuszokban beszél, és azt mondja, hogy minden más fénytörést kapott, mióta az élete része Lea. Habár gyermeke édesanyjával 2019 óta nincsenek együtt, Cooper józan és lelkiismeretes apuka.

Bradley Cooper

Bradley Cooper 2022 márciusában / Fotó: Cindy Ord, WireImage, Getty Images

17. Egy Száraz Január-kihívással kezdte: Rumer Willis

Demi Moore és Bruce Willis tökéletes mása, Rumer Willis szintén színésznő lett. 2017-ben megdöbbentette rajongóit, amikor Instagramjára kiírta, hogy hat hónapja józan. Azt nyilatkozta, hogy nem kényszerből döntött így, csak kipróbálta a józan január kihívást, ami annyira jól sikerült, hogy azóta is tiszta maradt. Azt mondta, hogy korábban sem volt titkolnivalója, de így jobban érzi magát.

Rumer Willis

Rumer Willis tavaly decemberben / Fotó: Amanda Edwards , Getty Images

18. Tinikorában részegen járt forgatásra: Daniel Radcliffe 

Rengeteg kérdést felvet a show-biznisszel kapcsolatban Daniel Radcliffe története. 11 évesen ő lett maga Harry Potter, tinédzserkorában már alkoholista volt, és annyi más kollégájához hasonlóan tragikusan is végződhetett volna a brit gyerekszínész története. Mint elmondta, a hirtelen rászakadt sztársággal a magánélete teljes megszűnése járt, és úgy érezte, a nap minden percében figyelik. Ezt a szorongató érzést enyhítendő csúszott bele az alkoholizmusba. Radcliffe saját bevallása szerint 2011 óta egy kortyot sem ivott.

Daniel Radcliffe

Már őszinte a mosolya / Fotó: Charles Sykes, Bravo, Getty Images

19. A humor sötét oldala: Jack Black

A színész, humorista, zenész már tizenéves korában kokainproblémákkal küzdött, de a legnagyobb mumusnak az alkohol bizonyult. Egy közeli hozzátartozója elvesztését is meg kellett élnie: testvére, Howard mindössze 31 éves volt, amikor elhunyt AIDS-ben. Amikor Jacknek sikerült letennie végleg az alkoholt és a cigarettát is, mániákusan kezdett jeges zöldteát inni, és rákattant a videójátékokra is, amiről viszont nem szeretne leszokni. Ez a hivatalos gamer csatornája.

Jack Black

Jack Black 2022 novemberében Los Angelesben / Fotó: Mario Tama, Getty Images

20. Kakukktojás: Kim Kardashian

A híresség, aki arról híres, hogy híres. Persze ez a tézis már rég nem igaz, a milliárdos üzletasszony továbbá arról is híres, hogy antialkoholista. A megjelenését totális kontroll alatt tartó Kardashian ezzel sem szeretné öregíteni a bőrét, és egyszer azt nyilatkozta a People magazinnak: „Egyáltalán nem iszom alkoholt…

A lánytestvéreim szoktak inni, így amikor egy kicsit megőrülnek, én ott vagyok, hogy kijózanítsam őket.”

Kim Kardashian a kifutón

2022 szeptemberében Milánóban a Dolce & Gabbana Fashion Show-n / Fotó: Daniele Venturelli/WireImage

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top