nlc.hu
Gasztro

Ennyiért vették meg az utolsó mekis hamburgert Bosznia-Hercegovinában

Több mint 40 ezer forintnyi konvertibilis márkáért kelt el egy mekis hamburger Bosznia-Hercegovinában

Kétezer konvertibilis márkáért, azaz több mint 40 ezer forintért hirdette meg az utolsó, Bosznia-Hercegovinában megvásárolt McDonald's-es hamburgert egy férfi.

A hamburger azután kelt el ilyen drágán, hogy a múlt év végén a gyorsétteremlánc utolsó üzlete is bezárt a nyugat-balkáni országban. A Klix.ba szarajevói hírportál beszámolója szerint Bosznia-Hercegovinában 2011-ben nyílt meg az első McDonald’s, amelyből az országban három a fővárosban, Szarajevóban, kettő pedig a turisták közkedvelt városában, Mostarban működött.

Tavaly többször is lehetett hallani arról, hogy veszteségesek a McDonald’s boszniai gyorséttermei. A helyi hússütödék, a csevapokat, pljeskavicákat és kebabokat árusító üzletek olcsóbban kínálják kiadósabb fogásaikat, az év végére pedig az is kiderült, hogy az amerikai gyorsétteremlánc feladja a versenyt.

December utolsó napjaiban hosszú sorok alakultak ki az éttermeknél, mindenki szeretett volna még egy utolsót harapni az amerikai hamburgerekbe.

Hamburger

Fotó: Getty Images (A kép csak illusztráció)

A Klix.ba szerint az amerikai cég azért vonta vissza a működési engedélyt boszniai franchise-ától, mert a cég számos botrányba keveredett az évek során. Ezek közül a legutóbbi tavaly év végén robbant ki, amikor kiderült, az egyik étterem félmillió eurónyi (körülbelül 200 millió forint) adósságot halmozott fel, és az üzlethelyiségét is elveszítette banki tartozás miatt.

A szarajevói sajtó szerint azonban nem kizárható, hogy hamarosan újra megnyílhat egy-két McDonald’s Bosznia-Hercegovinában, erre enged következtetni például, hogy az egyik szarajevói éttermet decemberben felújították. Az utolsó McDonald’s-hamburgert árusító férfi ebben az esetben csak abban reménykedhet, hogy az általa kínált termék még az újranyitás előtt elkel.

A McDonald’s Oroszországból is kivonult

Onnan mondjuk más okból vonta ki magát. Azután, hogy Vlagyimir Putyin február 24-én lerohanta Ukrajnát, a nyugati óriáscégek meglepően gyorsan és fegyelmezetten vonultak ki Oroszországból. Hozzájuk csatlakozott némi fáziskéséssel a McDonald’s, amely csak pár napja jelentette be, hogy a rendkívüli történelmi helyzetre való tekintettel ideiglenesen bezárja oroszországi éttermeit: mind a 850-et. Ennek folyományaként megint hosszú, tömött sorokba rendeződtek Oroszország polgárai a McDonald’sok előtt, hogy még egyszer alaposan feltankoljanak hamburgerekkel. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top