nlc.hu
Gasztro
1700 éves és pocsék ízű a világ legidősebb bora

1700 éves a világ legidősebb bora: nem lenne nagy élmény megkóstolni

De legalább be lehet rúgni tőle? Jogos kérdés. A válasz: sajnos nem.

A Pfalzi Történeti Múzeum őrzi a világ legöregebb borát Speyer városában. Az intézmény szerint a palackot még i.sz. 325-ben zárták le, és mivel az élettartama nagy részét 4. században meghalt előkelő rómaiak sírhelyén töltötte, senki nem volt, aki felbontotta vagy összetörte volna az üveget. A sírhelyet elég régen, még 1867-ben fedezték fel, és több borospalackot is találtak, viszont ez az egy csodák csodájára sértetlen volt – írja a Magyar Konyha.

Bor

A világ legidősebb bora a Pfalzi Történeti Múzeumban (Forrás: a HMSpeyer Instagram-oldala)

Az, hogy a palackban még ma is maradt valami annak köszönhető, hogy viasszal, és nem dugóval zárták le. Az ókoriak mézzel és fűszerekkel ízesítették a boraikat, sőt olívaolajat is öntöttek a palackba, mert ezzel tartották távol az üvegtől a levegőt. Ez az olajfolt mára megszilárdult a palack száján, máig védve az italt. A folyadék állaga elég szokatlan, jó eséllyel nem sokat nyerne az, aki megkóstolná. A muzeológusok attól félnek, hogy a bor nem biztos, hogy kibírná a levegősokkot. A visszamaradt folyadék a szakértők szerint már nem bor, ugyanis az alkoholtartalmát már biztosan rég elveszítette. Monika Christmann borprofesszor szerint a megmaradt pár korty folyadék valószínűleg nem romlott, mindazonáltal nem okozna nagy örömöt a szájban, valószínűleg az íze az ízét vesztett rágógumiéhoz hasonlítana.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top