nlc.hu
Gasztro

Ennyi árstoppos termék kell legyen az üzletekben

Megvan, hogy mennyit kell tartaniuk az üzleteknek az árstoppos termékekből

A duplájára kell növelniük a készletet, ami az egekbe fogja nyomni a nem ársapkás élelmiszerek árát.
Élelmiszerbolt

A Fogyasztóvédelem újonnan megjelent útmutatója szerint a boltoknak az árstopos termékekből a korábbi eladások kétszeresét kell tartaniuk – számolt be a Portfolió.

„A kereskedő készletét szükség szerint a (…) meghatározott mennyiség kétszeresének mértékéig, és a vásárlók számára történő kihelyezését olyan mennyiségben köteles biztosítani, hogy az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen” – írta a fogyasztóvédelem az készlettartásról szóló kiadványban, hozzátéve, hogy az árstopos termékeknek folyamatosan rendelkezésre kell állnia az üzletekben. Ez alól csak azok a boltok kivételek, amelyek aznap a 2021-es, illetve a 2022-es évi átlagos napi mennyiség kétszeresét már kiárusították.

Bár a szabály többféleképpen értelmezhető, egy biztos: a kiskereskedelmi üzleteknek többet kell rendelniük, mint eddig. Ez tovább növeli az ársapka okozta veszteséget és hosszabb távon a nem árstopos termékek drágulásához fog vezetni. Emellett a boltok már elkezdtek az olcsóbb és silányabb minőségű importáru felé fordulni, ami minőségromláshoz vezethet.

Az árstop várhatóan április végéig fennmarad, annak ellenére, hogy a szakértők a kivezetését kérik: a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség mellett már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is arra figyelmeztetett, hogy az intézkedés „a magyar fogyasztói és nemzetgazdasági érdekekkel ellentétes, kedvezőtlen folyamatokat” indított el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top