nlc.hu
Gasztro

Mégsem környezetszennyező a kapszulás kávé

Meglepő fordulat: mégsem olyan környezetszennyezők a kávékapszulák, mint hittük

Nem is volt olyan rég, amikor közellenségnek kiáltották ki a kávékapszulákat.
Üres kávékapszulák

A hvg.hu most nem mást közölt, mint hogy kanadai kutatók arra jutottak a közelmúltban, hogy a kapszulás kávék fogyasztása mégsem olyan környezetszennyező, mint ahogy eddig elhitették velünk. 

Igaz, hogy a kapszulás kávék már 40 éve elérhetők, igazából csak 1-2 évtizeddel ezelőtt váltak igazán népszerűvé. Bár praktikusak, rengeteg kritikát kaptak az állítólagos környezetszennyező hatásuk miatt, ám a kanadai Quebeci Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a kapszulás kávéfőzés mégsem okoz akkora kárt a környezetünkben, mint azt eddig vélték róla – jelentette a BBC.

A kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy 280 milliliter kávé elkészítése mennyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár együtt, megfigyeléseik során pedig a kávébab előállításától kezdve egészen a megtermelt hulladék mennyiségéig mindent figyelembe vettek. A tanulmány során rájöttek, hogy a hagyományos, csepegtetős kávékészítés rosszabb, mint a kapszulás kávék főzése. Ennek oka, hogy egy adag kávé elkészítéséhez a többi módszerhez képest több kávéra van szükség, illetve beleszámolták a víz felmelegítését és a kávé melegen tartásához szükséges energiát is.

A második legkevésbé környezetbarát kávékészítési mód az úgynevezett french press főzés, a kapszulás kávézás pedig bronzérmes lett. Leginkább környezetbarát megoldásnak az instant kávék fogyasztása bizonyult, itt ugyanis a többinél kevesebb kávét teszünk a csészébe, a vízforralók pedig kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos kávéfőzők.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top