nlc.hu
Gasztro

Rémes összetevővel tartósítják a kenyeret

Nem hangzik túl jól: emberi hajból kivont anyaggal tartósíthatják a kenyeret

Egy vegán TikToker rántotta le a leplet arról, mi lehet a kenyér hosszabb eltarthatóságának nem túl bizalomgerjesztő titka.
Többféle kenyér

Ahogy cikkében a Mirror írja, 2016-ban már sokan felkapták a fejüket a hírre, hogy a kenyeret bizonyos országokban emberi hajból kivont aminosavval tehetik tartósabbá, most azonban ismét borzolja a kedélyeket ez a cseppet sem jelentéktelen összetevő, amire egy csaknem 50 ezres követőtáborral rendelkező vegán TikToker hívta fel a figyelmünket.

Renee Starkey szerint azok, akik alaposan áttanulmányozzák a már-már aranyárban kapható bolti kenyerek összetevőinek listáját, egy igen hajmeresztő alkotóelemre is bukkanhatnak a világ egyes országaiban. Videójában kifejtette, hogy akár emberi hajat is fogyaszthatunk a kenyérrel, a tésztába ugyanis, tartósítás céljából belekeverhetik az L-cisztein nevű aminosavat, amit például hajszálakból vonhatnak ki.

A BBC álláspontja szerint erre csak igen ritka esetben kerül sor, valószínűbb, hogy csirke- vagy kacsatollból, illetve disznószőrből nyerik ki az L-ciszteint (ami azt illeti, ezek sem sokkal étvágygerjesztőbb források!) 

Mielőtt örökre száműznéd az étrendedből a kenyeret a hajból kivont L-cisztein miatt, jó, ha tudod, hogy az EU-s szabályozások szerint nem használható az élelmiszerekben, vagyis az itthon kapható kenyerekbe szándékosan senki sem kever emberi hajat!

@reneestakeyreal Did you know there is human hair in store bought bread🤢🍞L-Cysteine is an amino acid used to prolong the shelf life of bread and other products. Hair clippings from barber shops and hair salons are sold to the United States from China and used to make L-Cysteine. Watch to learn how to avoid eating human hair and for more vegan living tips‼️#reneestakey #vegan2022 #veganlife #veganaf #vegantiktok #veganteacher #veganfortheanimals #friendsnotfood #veganliving #veganlifestyle #bread #humanhair ♬ original sound - Renee Stakey

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top