A tojások tárolási helyének kérdése nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, mert vannak, akik határozottan állítják, a tojásoknak szobahőmérsékleten a helyük, mások pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy a hűtőben. Egy séf, James Martin viszont kifejezetten tiltaná a tojások hűtését.
A séf, miután két különböző típusú tojásból megsütött egy piskótatésztát egy főzőműsorban, a tyúk- és kacsatojás közötti különbségről kezdett beszélni, Martin pedig azt mondta, hogy a tojás „minősége” a legfontosabb.
Ezután elmondta a nézőknek, hogyan kell tárolni őket, és elmagyarázta, hogy mivel „minden tojás porózus”, „soha nem szabad hűtőszekrényben tartani”, mert a végén „a hűtőből minden ízt felszívnak” a héjukon keresztül. Belegondolni is rossz. Nem ideális tehát a hűtőszekrény környezete a tojások számára, különösen azért, mert gyakran hagyunk a hűtőben félig elfogyasztott, netán rohadásnak indult élelmiszereket.
Ettől eltekintve a hideg tojás sem a legjobb főzni, ezért is kell szobahőmérsékleten tárolni.
Az egginfo.co.uk azonban ezzel nem ért egyet. A webhely azt állítja: „A legjobb gyakorlat a tojások hűtőszekrényben való tárolása; így a hőmérséklet mindig állandó, és a tojások frissebbek lesznek! Amikor elkezdi használni őket, próbálja meg körülbelül 30 percre kivenni a hűtőszekrényből a tojásokat, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, különben a főzési idő a felhasználási módtól függően változhat.”
A webhely azt állítja, hogy a „hűvös kamrában, amely nem melegszik fel, ha a konyhai hőmérséklet emelkedik” rendben való a tojások tárolása, de hangsúlyozza, hogy kulcsfontosságú a tojás állandó, 20 °C alatti hőmérsékleten tartása.
Azt is javasolja, hogy a tojásokat az eredeti dobozukban tárolják, ami segít megelőzni a Martin által említett problémákat, valamint lehetővé teszi a lejárati dátum egyszerű ellenőrzését.
„Talán a legjobb ok arra, hogy a tojásokat a dobozukban tartsuk, hogy a lehető legfrissebbek maradjanak – magyarázza az oldal. – Miért? A tojáshéjon apró pórusok vannak, amelyeken idővel átszivároghatnak a más élelmiszerekből származó baktériumok, szagok. Tippünk – tartsa meg a kartont!”
A tojás helyes tárolásáról már kutatás is van. Neked mi az álláspontod?