Még hogy a január szürke és kietlen: dobjuk fel a rövid, esős nappalokat olyan ételekkel, amelyek színeket, őrületes jó illatokat hoznak a konyhánkba és vitaminokat a szervezetünkbe. Hétvégi menü szombatra és vasárnapra!
Sok hozzávaló, kevés munka: tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Ne ijesszen meg a számos alapanyag, nem lesz sok dolgunk vele – cserébe egy laktató, lélekmelegítő, sűrű levest kapunk.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 5 evőkanál olívaolaj vagy étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg gomba
- 25 dkg zöldborsó
- 3 nagy szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 0,5 zellergumó
- 1 citrom
- 3 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- ízlés szerint só, feketebors, tárkony
- ízlés szerint petrezselyem
- esetleg természetes „Vegeta” (szárított zöldségkeverék)
Elkészítése:
- Készítsük elő a zöldségeket és a hús. Vágjuk csíkokra vagy kockákra a csirkemellet, apróra a hagymákat, szeleteljük fel a gombát, és ízlés szerint karikákra vagy hasábokra a sárga- és fehérrépákat. A fél zeller maradhat egyben.
- Az olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, majd dobjuk rá a csirkét és a fokhagymát.
- Fehéredésig pirítsuk a húst, majd öntsük fel 3 liter vízzel. Fűszerezzük! Ha teszünk bele szárított zöldségkeveréket, most tegyük bele.
- Tegyük bele a gyökérzöldségeket, és forraljuk össze.
- Ezután vegyük le a lángot, tegyük bele a zöldborsót és gombát is, és fedő alatt főzzük össze 10-12 perc alatt.
- Külön öntsük ki a tejszínt, szórjuk bele a lisztet, és keverjük ki. Merjünk rá egy merőkanál forró levest, és keverjük csomómentesre.
- Adjuk a leveshez, és még egyszer forraljunk rajta egyet.
- Tálaláskor csepegtessünk rá frissen facsart citromlevet, és szórjunk rá apróra vágott friss petrezselymet.
Selymes édesburgonya-krémleves hús nélkül, pofonegyszerűen
Az alábbiakban egy vegetáriánus receptet közlünk, de egy szuper tipp húsevőknek: ha alaplével öntjük fel a zöldségeket, még ízesebb lesz!
Hozzávalók:
- 80 dkg édesburgonya
- 3 evőkanál olívaolaj vagy étolaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- annyiszor fél szelet kenyér, ahányan asztalhoz ülünk
- ízlés szerint só, őrölt fehérbors (vagy feketebors), chili, gyömbér
- esetleg természetes „Vegeta” (szárított zöldségkeverék)
Elkészítése:
- Vágjuk apróra a hagymákat, és pucoljuk meg az édesburgonyákat, majd vágjuk nem túl kicsi kockákra.
- Egy fazékban dinszteljük meg az olajon a vöröshagymát, kicsit később dobjuk rá a fokhagymát is.
- Adjuk hozzá a felkockázott édesburgonyát, és adjuk hozzá a fűszereket, esetleg szárított zöldségkeveréket is.
- Két liter vízzel öntsük fel, és főzzük puhára a zöldségeket. Botmixerrel vagy turmixgép kelyhében mixeljük simára, és kész is a leves.
- Pirítsuk meg a kenyereket, és fejenként fél szelet pirítóst kockázzunk fel, és tálaláskor – ne előbb! – szórjuk a leves tetejére. Chilipehellyel és egy pici joghurttal is díszíthetjük – lásd a képen!
Imádni fogja kicsi és nagy: bolognai spagetti torta
Ki ne szeretné a bolognait és ki ne szeretné a tortát? Mint tudjuk, a bolognai ragu párja tradicionálisan nem a spagetti, de egy kis formabontást elbír az eredeti olasz recept.
Hozzávalók:
- 1 csomag spagetti
- 15 dkg félzsíros sajt, pl. trappista, cheddar, gruyère
- 40 dkg darált marhahús (vagy sertéshús)
- 3 tojás
- 300 g hámozott paradicsom vagy paradicsomszósz (nem sűrítmény!)
- 10 dkg sertésszalonna
- 3 db közepes sárgarépa
- 3 db szárzeller
- 3 nagy vöröshagyma
- 1,5 dl tej vagy főzőtejszín
- fél pohár száraz fehérbor vagy száraz vörösbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- vaj a tortaforma kivajazásához
- ízlés szerint só, őrölt fekete bors, bazsalikom, oregánó
- ha van otthon: néhány dl alaplé
Elkészítése:
- A szalonnát apróra vágjuk, vastag falú, nagyobb fazékban hevíteni kezdjük, és hozzáadjuk az olívaolajat.
- Az apró kockákra vágott zöldségeket vele pirítjuk.
- Több részre osztva hozzáadjuk a darált marha- vagy sertéshúst, és pirítsuk. Ha a hús már nem nyers, adjuk hozzá a fehér- vagy vörösbort.
- A bor elpárolgása után jöhet a paradicsom, fedjük le és hagyjuk főni minimális lángon legalább egy órát.
- Ha elfő a leve, öntsük fel egy kis alaplével vagy vízzel, de ne ússzon benne.
- Adjuk hozzá a végén a tejet vagy a tejszínt, és ízesítsük sóval, borssal.
- Sós vízben főzzük meg a spagettit.
- Mikor odatettük főni a tésztát, már fel is verhetjük a tojásokat, és lereszelhetjük a sajtot.
- A főtt spagettit leöblítjük, és a bolognai ragucval együtt hűlni hagyjuk. Forrón nem dolgozhatunk vele tovább, mert akkor rántotta lesz a tojásokból.
- Hozzáadjuk a serpenyőben a tésztát a bolognai raguhoz, végül ráöntjük a felvert tojásokat. Alaposan összekeverjük a három komponenst úgy, hogy nem törjük össze a spagettitésztát.
- Egy kb. 30 centis tortaformát kivajazunk, és óvatosan beleöntjük a bolognai ragus tésztát.
- Megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percen át sütjük borítás nélkül. Az utolsó pár percben átállíthatjuk 200 °C-ra, és bekapcsolhatjuk a grillfunkciót, hogy aranybarnára süljön a sajt.
Színes zöldségekkel töltött padlizsán fetával
Nagyon jól fog esni a sokféle zöldség egyetlen fogásban, a frissen sült padlizsánok tejföllel megkenve pedig még finomabbak!
Hozzávalók:
- 4 db közepes méretű padlizsán
- 150 g bulgur vagy rizs
- 200 g feta sajt
- 2 bögrényi zöldség, többféléből válogatva: bab, kukorica, csicseriborsó, kápia paprika, sárgarépa, lilahagyma (amit szeretünk)
- 2 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanál majoranna
- ízlés szerint só, bors
- 1 dl olívaolaj vagy étolaj
- néhány szál petrezselyem díszítéshez
Elkészítése:
- Tegyük fel főni a rizst vagy a bulgurt.
- A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, a közepüket kivájjuk, a kivágott részeket ne dobjuk ki!
- A padlizsáncsónakokat besózzuk és állni hagyjuk.
- Vágjuk fel apróra a vöröshagymát, fokhagymát és a kivájt padlizsánbelsőket.
- Egy nagy serpenyőben az olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, később adjuk hozzá a fokhagymát és az aprított padlizsánt, végül a fűszereket, és a paradicsomsűrítményt.
- A megfőtt rizst vagy bulgurt öntsük a serpenyőbe, és keverjük össze az előbbiekkel, továbbá adjuk hozzá a zöldségeket, legalább három-négyfélét!
- Felezzük meg a fetát, és a felét kézzel összemorzsolva adjuk a töltelékhez.
- Konyhai papírtörlővel töröljük át a levet eresztett padlizsáncsónakokat, amiket töltsünk meg a rizses/bulguros zöldséges töltelékkel.
- Kiolajozott tepsibe helyezzük a megtöltött padlizsánokat, minimális vizet öntünk alá, és 200 °C-ra előmelegített sütőben légkeveréses üzemmódban, alufólia alatt 20-25 percig párolva sütjük.
- 20 perc után vegyük ki a sütőből, és nézzük meg, igényel-e még további 5 percet a sütőben!
- Ha már átsültek, szórjuk meg a maradék fetával. A sajtot kézzel összemorzsolva szórjuk a padlizsánok tetejére, arányosan elosztva négyfelé.
- Süssünk rá még 5 percet alufólia nélkül, de már csak 180 °C-on. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
A világ legegyszerűbb bögrés meggyes-túrós sütije
Elő egy kis meggyet a fagyasztóból, ruházzunk be a jelenleg legkevésbé sem olcsó túróból és vajból, és készülhet is bonyolítás nélküli meggyes-túrós!
Hozzávalók:
1 bögre = 2,5 dl
- 3/4 bögre (fehér finom) liszt
- bő fél bögre kristálycukor
- 50 dkg zsíros (tehén) túró
- 1 nagy doboz (330 g) 20%-os tejföl
- 6 tojás
- 1 kocka (10 dkg) puha vaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 1 bögre fagyasztott meggy
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A hozzávalókat csomómentesre keverjük, és már mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe (nálam 23×28 centiméteres a tepsi). Nyomkodjuk bele a masszába a meggyeket.
- Ezután tűpróbáig sütjük, kiemeljük papírostól a tepsiből, öt perc múlva porcukorral jól meghintjük, és már szeleteljük is. Ki ne hagyjuk forrón, vétek lenne!
Ki kell próbálni: pufi almás palacsinták
Ezt a receptet tényleg ki kell próbálni: az édes-savanykás ízű reszelt alma olyan sokat dob a palacsintatésztán, hogy meglátjuk, még önmagában is ízletes.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 mokkáskanál élesztőpor
- 2 közepes méretű, édes alma
- 3 evőkanál kristálycukor
- csipetnyi só
- sütéshez: vaj vagy étolaj
- Ízlés szerint lekvár vagy almaszósz
Elkészítése:
- A lisztet keverőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük a tojásokat.
- A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk.
- A meghámozott almák húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk.
- Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk a serpenyőben egyszerre). Melegen cukorral megszórva tálaljuk.