Ezekkel az ételekkel lett bronzérmes a magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőn

Haranghy Orsi | 2023. Január 24.
Megmutatjuk, milyen elemekből áll egy művészien megalkotott étel a Bocuse d'Or szakács VB-n. A magyar csapat bronzot érő tányérjai következnek!

Tegnap óriási áttörés történt a hazai gasztronómia színterén. A Bocuse d’Or versenyek több évtizedes történetében először állhattak dobogóra a magyarok, ami óriási eredmény.

Egy szép generációváltást is nyomon követhetünk, hiszen a korábbi legnagyobb hazai sikereseket elért Széll Tamás immár a csapat edzőjeként tért vissza a Bocuse d’Or versenyzésbe; a csapat séfje pedig régi kollégája, Dalnoki Bence volt, Nyikos Patrik commis segédletével.

Balról Nyikos Patrik commis, Dalnoki Bence séf, Anais Rossat másod commis, Hamvas Zoltán, az akadémia elnöke és zsűritag és Széll Tamás coach / Fotó: Official Sirha Lyon

A versenyen szereplő 24 csapatnak két ételt kellett elkészítenie. A hústál kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló volt, a tányértéma pedig formabontó módon egy háromfogásos gyerekmenü volt, amelynek a kötelezően felhasználandó alapanyagai a sütőtök és a tojás voltak.

Széll Tamás coach, Dalnoki Bence és az ördöghal / Fotó: Official Sirha Lyon

Dalnoki Bence csapatséf a tengeri alapanyagokról

„Szeretjük a halakat, szeretünk horgászni is, de az ördöghallal nem volt közeli kapcsolatunk. Legalábbis a Bocuse d’Or idei szezonjáig. Európa közepén, ahol a legközelebbi tenger is legalább hatórányira van, elég nagy kihívás volt a számos tengeri alapanyaggal dolgozni. De mi is a Bocuse d’Or, ha nem kihívás? Így hát fejest ugrottunk a tengerbe, felkutattuk, melyik nemzeti kincsünk illik a legjobban hozzá, és megalkottuk az ördöghal budapesti változatát.”

Az „Etesd a gyerekeket” téma

Ropogós sütőtök „Halloween”:

Jobb oldalon a sütőtökös ropogós / Fotó: Official Sirha Lyon

A Szeresd a zöldségeket! fogás:

A Szeresd a zöldségeket! fogás / Fotó: Official Sirha Lyon

A Szeresd a zöldségeket! fogás / Fotó: Official Sirha Lyon

Mindennap egy alma a doktort távol tartja! fogás:

A Bocuse d’Or alma / Fotó: Official Sirha Lyon

Dalnoki Bence csapatséf a sütőtökös gyerekmenü kihívásairól

A verseny történetében először vontak be gyerektematikát, sőt gyerekeket is a zsűribe. A magyar csapatnak parádésan sikerült megközelíteni a nem mindennapi feladványt, hiszen a Bocuse d’Or elvont és bonyolult alkotásait kellett ötvözni a gyerekek vélt vagy valós ízlésével és elvárásaival, miközben edukációt is kellett belecsenni.

„Ha evésről van szó, a gyerekek trükkösek tudnak lenni. Ezért akartunk náluk trükkösebbek lenni. Sokaknak kiskorában neuralgikus pont a zöldségevés, sőt néha szabályos büntetés. Az előételben ezt a szülői szokást szerettük volna megtörni, és megmutatni a zöldségek szépségét, sokszínűségét és persze finomságát.

Hiszen a zöldségek élvezetesek. Az is nagyon gyakori szülői ukáz, hogy „ne játssz az étellel”. Mi ezzel nem értünk egyet. Az ételekkel való – megfelelő – játék a legjobb módja annak, hogy megismerjük az összetevőket, ízeket, textúrákat, fűszereket és főzési módokat. Ezért a főételben játékos módon szerettük volna megmutatni a gyerekeknek, hogy a konyha a legizgalmasabb játszótér, és az étel a legmenőbb eszköz lehet a különleges alkalmak megünneplésére. A mondás szerint napi egy alma távol tartja az orvost. Ez kétségtelen, de mi lenne, ha a mi almánk varázslat volna? A célunk az is volt, hogy egy nagyon egészséges menüt alkossunk meg, amit az almával koronáztunk meg, ezzel a belül is szépséges gyümölccsel.”

A zsűri kóstol / Fotó: Official Sirha Lyon

Az Ördöghal, Szent Jakab-kagyló & fekete kagyló tál

A versenyeken megszokott hústál helyett haltálat kellett prezentálnia a csapatoknak. A zsűrinek prezentált magyar műalkotás így nézett ki. A haltálat alkotó ételeket természetesen tányérra is szervírozni kell a zsűritagok számára.

A haltál / Fotó: Official Sirha Lyon

A halas tányérok elemei:

Ördöghal „Budapest”

Nyikos Patrik a haltálon dolgozik / Fotó: Official Sirha Lyon

„Magyar lakoma”

„Magyar lakoma” / Fotó: Official Sirha Lyon

„Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van emögött ez eredmény mögött.

Ez a bronzszobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén”

– mondta el a verseny után Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Balról Nyikos Patrik commis, Széll Tamás coach, Hamvas Zoltán, az akadémia elnöke és zsűritag, valamint Dalnoki Bence csapatséf / Fotó: Official Sirha Lyon

Exit mobile version