Vízkereszttel megkezdődött a farsangi időszak, márpedig a szezon nem telhet el fánk nélkül, mindegy, hogy porcukorral, házi lekvárral vagy csak simán szereted. Ahhoz azonban, hogy jól sikerüljön, nem mindegy, hogyan készíted a tésztát, ahogyan az sem, hogy milyen forró olajban próbálod kisütni. A Lisbons_kitchen nevű TikTok felhasználó közzétette, hogy ő milyen receptet használ, és videón is bemutatta, milyen lesz a végeredmény.
A recept szerint ezekre a hozzávalókra lesz szükséged:
- 1 és ¼ csésze tej
- 1 csomag szárazélesztő
- 2 tojás
- kb. 11 gramm vaj
- negyed csésze kristálycukor
- 1 teáskanál só
- 4 és ¼ csésze finomliszt, plusz amennyi a nyújtáshoz kell
- étolaj
Elkészítés:
- A langyos tejbe keverd bele az élesztőt és a cukrot, majd hagyd felfutni. Add hozzá a felvert tojásokat, a felolvasztott vajat és a sót, keverd simára egy habverővel, aztán jöhet hozzá az átszitált liszt két részletben.
- Tiszta felületen, ami lehet a konyhapult vagy egy nyújtódeszka is, gyúrd össze a tésztát – akkor jó, ha az ujjaddal megnyomod, és kirúgja magát. Tedd vissza egy kiolajozott tálba, takard le egy tiszta konyharuhával és keleszd egy órán keresztül.
- Amikor kész, nyomd ki a tésztából a levegőt az öklöddel, majd vágd három egyenlő részre és szaggass belőle kerek formákat és keleszd még a sütőben, 200 fokon 15 percig. Ezt egyébként kiválthatod bármilyen meleg hellyel, akár a radiátor környékével is.
- A fánkokat közepesen forró, bő olajban süsd ki, akkor jók, amikor szép aranybarna a színük. Papírtörlőn hagyd lecsepegni a felesleges olajat, végül porcukorba forgasd bele őket, vagy ha nem akarsz nagy macerát, egyszerűen szórd meg.
Ha bármi nem egyértelmű, csak nézd meg a videót!