Egy főzésből két-három napig eszünk! Okos menü hétvégére

Haranghy Orsi | 2023. Február 03.
Mi minden főhet ki egy jó marhahúslevesből?

A húsleves gyógyít, éltet, táplál, és nem mellesleg több étkezéshez biztosít remek alapot. Az osztrák Tafelspitz, a magyar tányérhús hagyományosan marhafartőből és marhalábszárcsontból készül, vele főtt leveszöldségekkel. Ha nem ragaszkodunk ehhez a húsrészhez, egyszerűen szerezzük be azt a marhahúst, ami elérhető, és oda is tehetjük főni a levest.

Míg az osztrákok tormás almaszósszal és snidlinges mártással fogyasztják a puhára főtt marhát (meglocsolva egy kis húslevessel), itthon leggyakrabban vadas mártás készül a leveszöldségekből, amihez zsemlegombóc dukál. Ha nem kedveled a vadast, elhoztuk egy másik, pofonegyszerű mártás receptjét is!

Marhahúsleves nagy fazékban, velős csonttal, gazdagon

Az egyik nagy trükkje a legjobb húsleveseknek, ha többféle húsból készül. Ezt csak zárójelben jegyezzük meg, hiszen ez egy marhahúsleves recept, de azért megsúgjuk, hogyha nem vagyunk oda a marháért, másból is bátran elkészíthető.

Húsleves / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Olcsó, szezonális, finom: póréhagyma-krémleves

A póréhagyma egy nem különösebben izgalmas zöldség, a belőle készült krémleves mégis nagyon kellemes, selymes. Nem igényel húsos feltétet, jóleső a téli hidegben.

Póréhagyma-krémleves / Fotó: Nemes Nóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Előételnek vagy vacsorára: velős pirítós

A hosszában elvágott marhalábszárcsontot a hentesünktől kérhetjük. A kisütött velős marhalábszárat nyers, előzetesen beáztatott, majd kisütött marhalábból készíthetjük. A húslevesben hosszan főzött csontból egy pép fog kikerülni, amire tálalás előtt rá is piríthatunk.

Velős pirítós sült fokhagymás-petrezselymes krémmel / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Ma már elég kevesen szereznek be velőscsontot is a levesbe. Pedig megéri. Ha a levesben főtt a marhaláb, ki kell kocogtatni a velőt a csontból, és mehet is a pirítósra. Ha szeretnénk extrázni, készítsünk hozzá egy kis feltétet apróra vágott petrezselyemből-fokhagymából-lilahagymából. A hosszában elvágott csontot süthetjük is (mint a képen).

Megunhatlan: mustáros marha

A húslevesben puhára főzött marha egy minimális plusz törődéssel új értelmet nyerhet. Íme!

Mustáros marha / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Vadas mártás a hétköznapokra

Ha nem gondoljuk túl a hétköznapi ebédeket, íme.

Vadasmártás tejföllel, főtt tésztával / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Főzzünk ki sós vízben tésztát, amilyet kedvelünk. Jöhet rá néhány kanál vadas mártás és tejföl. Ha húsrajongók vagyunk, tegyünk rá egy-két főtt vagy sült virslit.

Egyszerű és elegáns: banános pohárdesszert

A pohárdesszertek készülhetnek frissen sütött piskótával és bonyolult, főzött krémekkel éppúgy, mint egyszerű, természetes alapanyagokból. Nem kell mindig túlgondolni.

Pofonegyszerű banános pohárdesszert / Fotó: nata_vkusidey, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Meggyes muffin desszertnek és hétköznapi tízórainak-uzsonnának is

Nincs szomorúbb egy száraz belsejű muffinnál. És nincsen jobb egy szaftos, puha belsejű mufinnál! Az alábbi receptet a lédús meggy dobja fel, és persze egy kis krémes görög joghurt. Kezdőknek is garantált siker!

Meggyes muffin / Fotó: Ekaterina Smirnova, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version