Maccheroni, a makaróni
#10 Amit gyerekkorunkban makaróniként szerettünk, csak emlékeztet a valódi maccheronira. A tészta olasz őse rövidebb, gyakran bordázott és hajlított. / Fotó: Batman2000, Getty Images
Fotó megosztása:
Maccheroni casserole
#10 A maccheroni az az olasz pasta, amit sokkal jobban kedvelnek más országokban, mint szülőhazájában. Amerikában a népszerű mac&cheese alapja, de Magyarországon is retró kedvenc volt a makaróni. / Fotó: Carlo A, Getty Images
Fotó megosztása:
Cannelloni
#9 Az óriás csőtészta, ami a sütőben végzi: cannelloni. / Fotó: sal61, Getty Images
Fotó megosztása:
Sütőben sült spenótos-paradicsomos canelloni
#9 Sokféle méretben kapható, de az ideális cannelloni 10 cm hosszú és 22 mm átmérőjű. Töltsük meg, körítsük szósszal és süssünk rá! / Fotó: ALEAIMAGE, Getty Images
Fotó megosztása:
Házi készítésű ravioli
#8 Míg a szintén imádott tortellini kis kalapocskákat formáz, a ravioli rendszerint recés szélű vagy félkörívben lezárt, szintén töltött tészta. / Fotó: Kontrec, Getty Images
Fotó megosztása:
Paradicsomos ravioli
#8 Az egyik legkedveltebb, előre elkészített, csak főzésre váró olasz töltött tészta. A töltelék miatt izgalmasabb és tartalmasabb, mint a sima tészták, az esti gyorsan vacsorák slágere. / Fotó: svariophoto, Getty Images
Fotó megosztása:
Színes farfalle tészták
#7 Nincs is más olasz tészta, amelynek jobban állnának az élénk színek: a pillangókról elnevezett farfalle tészta. / Fotó: dimitris_k, Getty Images
Fotó megosztása:
Paradicsomos, zöldséges farfalle
#7 Rajongói szeretnek ráharapni arra a részekre, ahol a tészta egy kis csokorban van összefogva. A kisebbre méretezett farfalle tészta a farfalline, a nagyobb méretű a farfalloni. / Fotó: Westend61, Getty Images
Fotó megosztása:
Nyers tortellini
#6 Formája miatt Vénusz köldökének is hívják. Bolognából származik a töltött tészták egyik sztárja, a tortellini is / Fotó: Sergio Amiti, Getty Images
Fotó megosztása:
Tortellini kappanhúslevesben
#6 Hagyományosan kappanból készült húslevesbe kerül a tortellini: hús, Parmigiano Reggiano sajt és tojás alkotta masszával töltik meg az ideális esetben frissen gyúrt tésztát. / Fotó: Giovanni Bortolani, Getty Images
Fotó megosztása:
Nyers conchiglioni
#5 A Dél-Olaszországból származó conchiglioni az olasz conchiglia, azaz tengeri kagyló szóból származik. / Fotó: seraficus, Getty Images
Fotó megosztása:
Spenóttal töltött paradicsomos conchiglioni
#5 Sokszor csak kagylótésztaként találjuk az étlapon: conchiglioni al forno, vagyis kemencében sült, töltött óriáskagylótészta. / Fotó: bernjuer, Getty Images
Fotó megosztása:
Frissen gyúrt tagliatelle
#4 Ez a tojásos pasta az olasz metélt tészták királynője: ez a tagliatelle. / Fotó: romaset, Getty Images
Fotó megosztása:
bonchan GettyImages-1277134461
#4 Az igazi bolognai nem spagettiből készül: tagliatelle alla bolognese. Rokona a római fettucine. / Fotó: bonchan, Getty Images
Fotó megosztása:
Nyers lasagne tésztalapok
#3 A sima lasagne és a fodros szélű lasagne festonate is közkedvelt, utóbbi jobban tartja a tölteléket. / Fotó: Laurence Mouton, Getty Images
Fotó megosztása:
Paradicsomos lasagne
#3 A ropogósra sütött, belül dzsúzos lasagne az egész világ kedvence. Bolognai ragút bele! / Fotó: Creativ Studio Heinemann, Getty Images
Fotó megosztása:
Nyers penne
A tollhegyről elnevezett tészta lehet a recés felületű penne rigate és a sima felületű penne lisce. / Fotó: Anna Kurzaeva, Getty Images
Fotó megosztása:
Penne arrabiata
#2 A recés külsejű penne előnye, hogy több szószt vesz fel. És az egyik legjobb dolog, ami a pennével történhet, a csípős arrabiata szósz. / Fotó: Piotr Krzeslak, Getty Images
Fotó megosztása:
Spagetti a fazékban
#1 Európában az összes száraztészta-eladás 35,7%-át a spagetti teszi ki. / Fotó: rarrarorro, Getty Images
Fotó megosztása:
Spagetti tenger gyümölcseivel
#1 Nem törjük el, nem vágjuk el, villára csavarjuk, és imádjuk! / Fotó: Calvin Chan Wai Meng, Getty Images
Fotó megosztása: