A Taste Atlas bemutatkozása szerint az ízek enciklopédiája, a hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlasza.
Évente ajánlják az egyes országok tíz legjobbnak tartott ételét. A tavaly év végi magyar összesítésbe a kötelező ételek mellé – mint a gulyás, lángos, pörkölt – bekerült a túró rudi és a pogácsa is.
Az eredmények persze nem kőbe vésettek, nem szakmai zsűri állítja össze a toplistákat. A Taste Atlason való megjelenés mégis jelentős, hiszen világszerte rengeteg „foodie”, azaz ínyenc olvassa az oldalt.
Helyenként kissé esetlen képválasztások is jellemzik az oldalt, a somlói galuskát például az alábbi fotóval illusztrálták – mondhatni az anyja sem ismerne rá.
Magyar kedvencek körözték le a kuglófot és a fatörzstortát
Ezúttal a világ legnépszerűbb süteményeinek és tortáinak közkedveltségét mérték össze A világ 100 legtöbbre értékelt süteménye toplistán. Olyan kulináris nagyhatalmak, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország mellett több tucat ország képviselteti magát a listán Amerikától Brazíliáig, Japántól Indonéziáig.
Ragyogó eredmény született, ha az országunk méretét is összevetjük a rangsorban való jelenlétünkkel: a listára 5 magyar sütemény került fel – és magyar vonatkozású más sütemény is szerepel a top 100-ban.
Érdekes elmazsolázgatni köztük, bukkanhatunk érdekességekre a világklasszis édességek között. Ilyen például az ausztrálok lamington nevű süteménye, ami a magyar kókuszkocka mása, és a Taste Atlas is jelzi a kelet-közép-európai megfelelőit: ez Szlovákiában a kokosové ježe, Lengyelországban a kostka kokosowa.
Szomszédos krémesek a top 30-as mezőnyben
A magyar szót – és cukrászati hagyományokat fedezhetjük fel – az 50. helyezést elért, mađarica nevű süteményben is, amit így mutat be a Taste Atlas: „A Mađarica, azaz magyar lány egy hagyományos horvát réteges sütemény. (…) Bár eredetéről vagy etimológiájáról nem sokat tudni, a mađarica feltehetően egy eredeti horvát desszert, amelyet a hagyományos magyar réteges sütemények mintájára készítettek”.
Kis bosszúságunkra végzett a listán 35. helyen a krémes,
hiszen a 33. helyen szereplő Cremeschnitte és a 29. helyre került szlovén kremna rezina is éppen ez a sütemény.
A Taste Atlas így ír a kremna rezináról, amely akár a magyar krémesről is szólhatna: „…a szlovéniai Bledi-tó környékének specialitása. Ez egy buja krémes sütemény, amelynek alapja egy aranyszínű, ropogós, vajas tészta. Az alapot ízletes vaníliakrém, tejszínhab és egy vékony, vajas tésztaréteg borítja.”
No és a magyar kapocs, amely a vajdasági Lukacsevics Istvánhoz kötődik: „A kremna rezina (vagy bledi krémes) története Ištvan Lukačević főcukrász bledi Park Hotelbe való érkezésével kezdődött. Itt a magyar krémes receptjét egy réteg tejszínhabbal módosította, majd 1953-ban a szálloda Lukačević találmányát bemutatta a nagyközönségnek.”
Nézd meg az alábbi galériánkban, hogy melyik öt magyar cukrászklasszikus került be a világ kedvenc süteményei közé!
Ez pedig tíz világbajnok sütemény és torta. A top 10-es lista szerint a világ egyszerűen imádja a sajttortát, ugyanis a tízből három is az: a klasszikus New York-i, a japán és a lengyel verzió is az élre tört.
A Taste Atlas 2023-as top 10 süteménye
- Medovik: sokrétegű mézes sütemény, hasonlít a Marlenkára – Oroszország
- Sernik: túrótorta – Lengyelország
- Pavê: a tiramisùhoz hasonló, sűrített tejes brazil sütemény – Brazília
- Japán sajttorta: egészen légiesen könnyed és kevésbé édes, mint az amerikai – Japán
- Kladdkaka: a „svéd brownie” – Svédország
- Valašský frgál: a pizzára emlékeztető külsejű, de gyümölcsös vagy túrós valasskói lepény – Csehország
- Pastel de banano: a guatemalaiak banánkenyere – Guatemala
- Sękacz: a kürtőskalács távoli rokona – Lengyelország
- Argentin csokoládétorta – Argentína
- New York-i sajttorta – Egyesült Államok