A hétvégi hatfogásos menü árát egy jól felszerelt konyhába való bevásárláshoz számítottuk ki. Alapnak vettük tehát a só, bors és más fűszerek, az olaj, olívaolaj, zsír rendelkezésre állását otthon. Minden mást beleszámoltunk.
Ha hozzátennénk extrákat, azok természetesen további költséget jelentenek. Erre néhány példa: ha tennénk bacon feltétet a krémlevesre; ha kenyérrel esszük a frankfurti levest, ha parmezánnal ennénk rizottót csirkemájjal (nem igényli az étel!) vagy vaníliafagylaltot tennénk az almás süteményre.
Édes-fűszeres bemelegítés: édesburgonya-krémleves
A februárt a melegítő zöldségkrémleveseknek is címezhetnénk. Az édesburgonya egyszerre tápláló, tartalmas és izgalmasan ízesíthető: a gyökérzöldség természetes édes ízéhez jól passzol a szerecsendió és a chili. Ínyencek egy leheletnyi gyömbérrel is gazdagíthatják. Vétek lisztet tenni bele!
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya
- 1,5 dl tejszín vagy kókusztej
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 fokhagymagerezd
- 1 póréhagyma
- 1 l víz – a legjobb, ha néhány dl belőle alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
- Ízlés szerint só, esetleg chili
Elkészítése:
- Hámozzuk meg az édesburgonyákat, és vágjuk fel nagyobbacska kockákra.
- Hámozzuk meg a vöröshagymát, fokhagymát, majd vágjuk fel apróra. A póréhagymát vágjuk fel karikákra.
- Hevítsünk olajat egy vastag falú edényben, adjuk hozzá a vöröshagymát, és kis-közepes lángon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a póréhagymát.
- Közepes lángon adjuk hozzá az édesburgonyát, futtassuk meg,
- Adjuk hozzá a víz felét (és ha van, az alaplevet), és forraljuk össze.
- Adjuk hozzá a többi vizet, majd forrás után fedjük le, és kis lángon főzzük tovább kb. 20 percig, zöldségpuhulásig.
- A legvégén öntsük hozzá a tejszínt vagy kókusztejet, legvégül fűszerezzük.
- Ha már nem forró, botmixerrel vagy turmixgépben turmixoljuk össze az alapanyagokat.
Tejfölösen a legjobb: frankfurti leves
Jó minőségű juhbeles virslivel készítsük, és a szezon szeretett zöldségével, a tél- és fagytűrő kelkáposztával. Aki szereti, örül neki a vasárnapi asztalon is – tejfölösen különösen kellemes, selymes leves a frankfurti.
Hozzávalók:
- 1 kg kelkáposzta
- 2 pár virsli
- 2 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt (elhagyható!)
- Csapott teáskanál feketebors
- 2 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál édes nemes fűszerpaprika
- Ízlés szerint só
- 2 evőkanál olaj
- Min. 1 dl tejföl, de több tejföllel finomabb
Elkészítése:
- A megtisztított és hosszú csíkokra felszeletelt kelkáposztát sós vízben megfőzzük.
- Amikor a káposzta megpuhult, rántással berántjuk.
- Ízlés szerint fűszerezzük, felforraljuk, majd a kész levesbe a karikákra vágott, és serpenyőben kicsit megpirított virslit hozzátesszük.
- Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.
Ha nem akarunk lisztes rántást a levesbe
Főzzük bele a kelkáposztalevesbe egyben a torzsát is. A megpuhult torzsát egy merőkanálnyi lével és egy kis káposztalevéllel turmixoljuk le. Egy lágy káposztakrémet kell kapnunk, ezt öntsük vissza a levesbe sűrítés gyanánt.
Mennyivel izgalmasabb, mint a mell: sült csirkecomb a legjobb téli tepsis körettel
A csirkecomb omlósabb, szaftosabb és ízletesebb, mint a mell, ez nem vitás. A sütőtökkel együtt sütött krumpli pedig a télen elkészíthető legjobb köretek egyike. Egyszerűnek tűnik, de próbáljuk csak ki!
Hozzávalók:
- 4 felső csirkecomb vagy 8 alsó csirkecomb, ahogy szeretjük
- 4 kisebb alma
- 1 kg sütni való krumpli
- 0,75 kg sütőtök
- Napraforgómag-szórás a köretre
- Olaj, olívaolaj vagy zsír a sütéshez
- Ízlés szerint só, bors, rozmaring
Elkészítése:
- Egy tepsiben helyezzük el, fűszerezzük meg a csirkecombokat bőröstül, és tegyük melléjük az almákat.
- Süssük alufólia alatt hosszan, 180 fokon 75 percig.
- 30 percenként húzzuk ki a sütőből, és locsolgassuk meg a saját levével.
- Hámozzuk meg a krumplikat és a sütőtököt, utóbbinak vájjuk ki a magházát.
- Nagyjából egyenlő méretű, néhány centis kockákra vágjuk fel a zöldségeket.
- Egy másik tepsiben egyengessük el a krumplikockákat, locsoljuk meg olajjal vagy olívaolajjal, és letakarás nélkül mehet a sütőbe 150 fokra.
- 20 perc múlva vegyük ki a krumplis tepsit, szórjuk rá a sütőtököt, és elegyítsük őket. Végiglöttyinthetjük ismét olajjal vagy olívaolajjal.
- Vissza a sütőbe további 20 percre, de innentől figyeljük, mennyire puhult meg és sült át a kétféle zöldség.
- A sütés végi 10 percben szórjuk meg napraforgómaggal a köretet!
- A legvégén fűszerezzük őket sóval, borssal, rozmaringgal!
- A csirkecombokról 75 perc sütés után vegyük le a fóliát, és további 15 percig a sütőt grill funkcióra állítva pirítsunk rá.
Miért jó az almát a csirkecombokkal együtt sütni?
Az almák a másfél órás sütés végére teljesen megpuhulnak. A funkciójuk, hogy egészen porhanyósra puhítsák a csirkecombok húsát. A szinte krémesre sült alma még így is finom a combokhoz!
Szaftos gombás rizottó csirkemájjal
Az olasz rizottók egészen minimalisták, mi most egy kicsit magyarosítottuk, azaz laktatóbbá tettük az olasz gombás risotto eredetijét. A magas keményítőtartalmú rizottórizs fontos hozzá, de a mi ízlésünk szerint nem kívánja meg feltétlenül a parmezánt.
Rizottó hozzávalók:
- 500 g kerekszemű rizottórizs
- 250 g gomba: szabadon választott fajta
- 1 liter alaplé, ennek híján víz
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db zellerszár
- 100 g vaj
- Ízlés szerint só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- Két löttyintés száraz fehérbor
Hozzávalók a csirkemájhoz:
- 40 dkg csirkemáj
- 2 evőkanál vaj
- 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
- Ízlés szerint só és bors
Elkészítése:
- A zöldségeket szeleteljük fel nagyjából egyforma apró darabokra (a fokhagyma legyen még apróbb).
- Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, szórjuk bele a vöröshagymát és a zellerszárat.
- Pároljuk meg a zöldségeket kb. 10 percig közepes lángon. Ha megpuhultak, akkor mehet a fokhagyma. A fokhagymának 2-3 perc elég, aztán mehet a rizs, és adhatunk egy kis erőt a lángnak.
- A rizsszemeket finoman kevergetni kell, míg szinte átlátszó nem lesz.
- A lángot vegyük kisebbre, és a felmelegített alapléből (vagy vízből) egy merőkanállal öntsük nyakon a rizst, és kavargassuk. Várjuk meg, míg a rizs lassan, de biztosan magába szívja az alaplevet, aztán jöhet a következő kanál alaplé.
- Ez ez egy legalább negyedórás folyamat.
- Ha megpuhult a rizs, de nincsen szétfőve, mehet rá a bor, az alkohol el fog párologni belőle.
- Ezután mehet rá a vaj. Egy utolsó keverés után pihentessük 10 percig.
- A legvégén fűszerezzük.
- Külön serpenyőben a vajat megmelegítjük, és beleszórjuk a csirkemájhoz apróra vágott fokhagymát.
- Pár perc, mehet bele a csirkemáj, amit lassú tűzön puhára párolunk, de nem sütünk keményre.
- A rizottó tetején tálaljuk a csirkemájat, és csak ekkor mehet rá só és frissen őrölt bors.
Ideális süti kezdőknek is: almás cobbler
A crumble rokona a cobbler, de ez a sütemény zab hozzáadása nélkül készül. Nem kell olyan szépnek és kidolgozottnak lennie, mint egy látványos tortának vagy pitének, a lényege az ízekben és az alul szaftos almában rejlik. Egy kis extra: szokás rá vaníliafagylaltot is kanalazni.
nlc. tipp:
Bármilyen gyümölccsel működik! Használjuk, ami van otthon: alma, körte, szilva, cseresznye, meggy.
Hozzávalók:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg kristálycukor + 2 evőkanál a tetejére
- 1 teáskanál sütőpor (több csomag)
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1,5 dl tejszín
- 0,5 kg alma
- 1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt
- 2-3 evőkanál kristálycukor vagy ragacsos barnacukor, ha az alma nem elég édes
- Almáspite-fűszerek ízlés szerint: fahéj, szerecsendió, pici gyömbér legyen benne
Elkészítése:
- A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal.
- A tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez.
- Az almákat megmossuk és fél centi vastag szeletekre szeljük, és egy közepes méretű kivajazott tepsit kirakunk vele.
- Elkeverjük a cukorral a keményítőt, és bevonjuk vele a gyümölcsréteget.
- A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig, pirosodásig sütjük.
nlc tipp:
A tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.
A bármikor bevethető csokimousse
Egy pohárka könnyed csokoládéhabbal bármilyen vendégséget vagy lustálkodós délutánt meg lehet menteni. Nem kerül több időbe 10-15 percnél tálalásig, és az alap mousse-t tovább cifrázhatjuk tejszínhabbal, gyümölcsökkel, lekvárral, csokidarabokkal.
Hozzávalók:
- 7 dl habtejszín
- 1 teáskanál tiszta vaníliaaroma
- 3 evőkanál 100%-os kakaópor
- Porcukor vagy más édesítőszer ízlés szerinti mennyiségben
- Díszítéshez reszelt étcsokoládé vagy egy kanál lekvár a tetejére
Elkészítése:
- A tejszínből verjünk kézi mixerrel kemény habot.
- Ízlésünk szerinti mennyiségben édesítsük, adjuk hozzá a vaníliaaromát, és kanállal dolgozzuk össze a tejszínhabbal.
- Adjuk hozzá a kakaót, keverjük tovább a robotgéppel.
- Osszuk el négy tálkába a csokimousse-t, és fogyasszuk natúran, vagy reszeljünk rá étcsokoládét vagy kenjük meg egy kis piros gyümölcsből készült lekvárral!