nlc.hu
Gasztro
Szezonális zöldségekből, háromféle húsos étellel hat fogás hétvégére

Ízparádé hat fogásban: hétvégi menü négy főre tízezer forintból!

Megmutatjuk, hogyan hozhatunk ki tízezer forintból hat fogást négy személyre. A hat fogásból három húst tartalmaz, mindegyik laktató és ízletes. Lesz dolgunk vele, de minden falat megéri.

A hétvégi hatfogásos menü árát egy jól felszerelt konyhába való bevásárláshoz számítottuk ki. Alapnak vettük tehát a só, bors és más fűszerek, az olaj, olívaolaj, zsír rendelkezésre állását otthon. Minden mást beleszámoltunk.

Ha hozzátennénk extrákat, azok természetesen további költséget jelentenek. Erre néhány példa: ha tennénk bacon feltétet a krémlevesre; ha kenyérrel esszük a frankfurti levest, ha parmezánnal ennénk rizottót csirkemájjal (nem igényli az étel!) vagy vaníliafagylaltot tennénk az almás süteményre.

Édes-fűszeres bemelegítés: édesburgonya-krémleves

A februárt a melegítő zöldségkrémleveseknek is címezhetnénk. Az édesburgonya egyszerre tápláló, tartalmas és izgalmasan ízesíthető: a gyökérzöldség természetes édes ízéhez jól passzol a szerecsendió és a chili. Ínyencek egy leheletnyi gyömbérrel is gazdagíthatják. Vétek lisztet tenni bele!

Édesburgonya-krémleves

Az egyszerű, de nagyszerű édesburgonya-krémleves / Fotó: Cris Cantón Getty, Images

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya
  • 1,5 dl tejszín vagy kókusztej
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 fokhagymagerezd
  • 1 póréhagyma
  • 1 l víz – a legjobb, ha néhány dl belőle alaplé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • Ízlés szerint só, esetleg chili

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg az édesburgonyákat, és vágjuk fel nagyobbacska kockákra.
  • Hámozzuk meg a vöröshagymát, fokhagymát, majd vágjuk fel apróra. A póréhagymát vágjuk fel karikákra.
  • Hevítsünk olajat egy vastag falú edényben, adjuk hozzá a vöröshagymát, és kis-közepes lángon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a póréhagymát.
  • Közepes lángon adjuk hozzá az édesburgonyát, futtassuk meg,
  • Adjuk hozzá a víz felét (és ha van, az alaplevet), és forraljuk össze.
  • Adjuk hozzá a többi vizet, majd forrás után fedjük le, és kis lángon főzzük tovább kb. 20 percig, zöldségpuhulásig.
  • A legvégén öntsük hozzá a tejszínt vagy kókusztejet, legvégül fűszerezzük.
  • Ha már nem forró, botmixerrel vagy turmixgépben turmixoljuk össze az alapanyagokat.

Tejfölösen a legjobb: frankfurti leves

Jó minőségű juhbeles virslivel készítsük, és a szezon szeretett zöldségével, a tél- és fagytűrő kelkáposztával. Aki szereti, örül neki a vasárnapi asztalon is – tejfölösen különösen kellemes, selymes leves a frankfurti.

Frankfurti leves

Még jobb külön pirított virslikarikákkal / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 1 kg kelkáposzta
  • 2 pár virsli
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt (elhagyható!)
  • Csapott teáskanál feketebors
  • 2 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál édes nemes fűszerpaprika
  • Ízlés szerint só
  • 2 evőkanál olaj
  • Min. 1 dl tejföl, de több tejföllel finomabb

Elkészítése:

  • A megtisztított és hosszú csíkokra felszeletelt kelkáposztát sós vízben megfőzzük.
  • Amikor a káposzta megpuhult, rántással berántjuk.
  • Ízlés szerint fűszerezzük, felforraljuk, majd a kész levesbe a karikákra vágott, és serpenyőben kicsit megpirított virslit hozzátesszük.
  • Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

Ha nem akarunk lisztes rántást a levesbe

Főzzük bele a kelkáposztalevesbe egyben a torzsát is. A megpuhult torzsát egy merőkanálnyi lével és egy kis káposztalevéllel turmixoljuk le. Egy lágy káposztakrémet kell kapnunk, ezt öntsük vissza a levesbe sűrítés gyanánt.

Mennyivel izgalmasabb, mint a mell: sült csirkecomb a legjobb téli tepsis körettel

A csirkecomb omlósabb, szaftosabb és ízletesebb, mint a mell, ez nem vitás. A sütőtökkel együtt sütött krumpli pedig a télen elkészíthető legjobb köretek egyike. Egyszerűnek tűnik, de próbáljuk csak ki!

Sütőtökös sült krumpli tökmaggal

Sütőtökös sült krumpli tökmaggal / Fotó: Andreas Steidlinger, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 felső csirkecomb vagy 8 alsó csirkecomb, ahogy szeretjük
  • 4 kisebb alma
  • 1 kg sütni való krumpli
  • 0,75 kg sütőtök
  • Napraforgómag-szórás a köretre
  • Olaj, olívaolaj vagy zsír a sütéshez
  • Ízlés szerint só, bors, rozmaring
Fotó: Nosalty Ételfotó

Fotó: Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

  • Egy tepsiben helyezzük el, fűszerezzük meg a csirkecombokat bőröstül, és tegyük melléjük az almákat.
  • Süssük alufólia alatt hosszan, 180 fokon 75 percig.
  • 30 percenként húzzuk ki a sütőből, és locsolgassuk meg a saját levével.
  • Hámozzuk meg a krumplikat és a sütőtököt, utóbbinak vájjuk ki a magházát.
  • Nagyjából egyenlő méretű, néhány centis kockákra vágjuk fel a zöldségeket.
  • Egy másik tepsiben egyengessük el a krumplikockákat, locsoljuk meg olajjal vagy olívaolajjal, és letakarás nélkül mehet a sütőbe 150 fokra.
  • 20 perc múlva vegyük ki a krumplis tepsit, szórjuk rá a sütőtököt, és elegyítsük őket. Végiglöttyinthetjük ismét olajjal vagy olívaolajjal.
  • Vissza a sütőbe további 20 percre, de innentől figyeljük, mennyire puhult meg és sült át a kétféle zöldség.
  • A sütés végi 10 percben szórjuk meg napraforgómaggal a köretet!
  • A legvégén fűszerezzük őket sóval, borssal, rozmaringgal!
  • A csirkecombokról 75 perc sütés után vegyük le a fóliát, és további 15 percig a sütőt grill funkcióra állítva pirítsunk rá.

Miért jó az almát a csirkecombokkal együtt sütni?

Az almák a másfél órás sütés végére teljesen megpuhulnak. A funkciójuk, hogy egészen porhanyósra puhítsák a csirkecombok húsát. A szinte krémesre sült alma még így is finom a combokhoz!

Szaftos gombás rizottó csirkemájjal

Az olasz rizottók egészen minimalisták, mi most egy kicsit magyarosítottuk, azaz laktatóbbá tettük az olasz gombás risotto eredetijét. A magas keményítőtartalmú rizottórizs fontos hozzá, de a mi ízlésünk szerint nem kívánja meg feltétlenül a parmezánt.

Rizottó

Egyetlen serpenyőben a főétel / Fotó: haoliang, Getty Images

Rizottó hozzávalók:

  • 500 g kerekszemű rizottórizs
  • 250 g gomba: szabadon választott fajta
  • 1 liter alaplé, ennek híján víz
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zellerszár
  • 100 g vaj
  • Ízlés szerint só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál• olívaolaj
  • Két löttyintés száraz fehérbor

Hozzávalók a csirkemájhoz:

  • 40 dkg csirkemáj
  • 2 evőkanál vaj
  •  4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • Ízlés szerint só és bors

Elkészítése:

  • A zöldségeket szeleteljük fel nagyjából egyforma apró darabokra (a fokhagyma legyen még apróbb).
  • Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, szórjuk bele a vöröshagymát és a zellerszárat.
  • Pároljuk meg a zöldségeket kb. 10 percig közepes lángon. Ha megpuhultak, akkor mehet a fokhagyma. A fokhagymának 2-3 perc elég, aztán mehet a rizs, és adhatunk egy kis erőt a lángnak.
  • A rizsszemeket finoman kevergetni kell, míg szinte átlátszó nem lesz.
  • A lángot vegyük kisebbre, és a felmelegített alapléből (vagy vízből) egy merőkanállal öntsük nyakon a rizst, és kavargassuk. Várjuk meg, míg a rizs lassan, de biztosan magába szívja az alaplevet, aztán jöhet a következő kanál alaplé.
  • Ez ez egy legalább negyedórás folyamat.
  • Ha megpuhult a rizs, de nincsen szétfőve, mehet rá a bor, az alkohol el fog párologni belőle.
  • Ezután mehet rá a vaj. Egy utolsó keverés után pihentessük 10 percig.
  • A legvégén fűszerezzük.
  • Külön serpenyőben a vajat megmelegítjük, és beleszórjuk a csirkemájhoz apróra vágott fokhagymát.
  • Pár perc, mehet bele a csirkemáj, amit lassú tűzön puhára párolunk, de nem sütünk keményre.
  • A rizottó tetején tálaljuk a csirkemájat, és csak ekkor mehet rá só és frissen őrölt bors.

Ideális süti kezdőknek is: almás cobbler

A crumble rokona a cobbler, de ez a sütemény zab hozzáadása nélkül készül. Nem kell olyan szépnek és kidolgozottnak lennie, mint egy látványos tortának vagy pitének, a lényege az ízekben és az alul szaftos almában rejlik. Egy kis extra: szokás rá vaníliafagylaltot is kanalazni.

nlc. tipp:

Bármilyen gyümölccsel működik! Használjuk, ami van otthon: alma, körte, szilva, cseresznye, meggy.

Almás cobbler

Tésztaréteg alatt a gyümölcs / Fotó: manyakotic, Getty Images

Hozzávalók:

  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg kristálycukor + 2 evőkanál a tetejére
  • 1 teáskanál sütőpor (több csomag)
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • 0,5 kg alma
  • 1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt
  • 2-3 evőkanál kristálycukor vagy ragacsos barnacukor, ha az alma nem elég édes
  • Almáspite-fűszerek ízlés szerint: fahéj, szerecsendió, pici gyömbér legyen benne

Elkészítése:

  • A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal.
  • A tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez.
  • Az almákat megmossuk és fél centi vastag szeletekre szeljük, és egy közepes méretű kivajazott tepsit kirakunk vele.
  • Elkeverjük a cukorral a keményítőt, és bevonjuk vele a gyümölcsréteget.
  • A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig, pirosodásig sütjük.

nlc tipp:

A tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.

Almás cobbler

Nem fog sokáig tartani / Fotó: loooby, Getty Images

A bármikor bevethető csokimousse

Egy pohárka könnyed csokoládéhabbal bármilyen vendégséget vagy lustálkodós délutánt meg lehet menteni. Nem kerül több időbe 10-15 percnél tálalásig, és az alap mousse-t tovább cifrázhatjuk tejszínhabbal, gyümölcsökkel, lekvárral, csokidarabokkal.

Csoki mousse

Alaprecept / Fotó: Cris Cantón, Getty Images

Hozzávalók:

  • 7 dl habtejszín
  • 1 teáskanál tiszta vaníliaaroma
  • 3 evőkanál 100%-os kakaópor
  • Porcukor vagy más édesítőszer ízlés szerinti mennyiségben
  • Díszítéshez reszelt étcsokoládé vagy egy kanál lekvár a tetejére

Elkészítése:

  • A tejszínből verjünk kézi mixerrel kemény habot.
  • Ízlésünk szerinti mennyiségben édesítsük, adjuk hozzá a vaníliaaromát, és kanállal dolgozzuk össze a tejszínhabbal.
  • Adjuk hozzá a kakaót, keverjük tovább a robotgéppel.
  • Osszuk el négy tálkába a csokimousse-t, és fogyasszuk natúran, vagy reszeljünk rá étcsokoládét vagy kenjük meg egy kis piros gyümölcsből készült lekvárral!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top