nlc.hu
Gasztro

Így spórolunk mi a hétköznapokban

A túrós tészta luxus, de a tejbegríz, plutyka, tócsni bármikor jöhet – Olcsó kedvenc magyar ételeink

Az utóbbi években teljesen átalakult az olcsó ételek köre is. Mondhatni, ma már egyetlen étel sem az, de mégis: mit főzünk, ha szoros a büdzsé?

Emlékeztek a keveset emlegetett menzaklasszikusra, a sült túrós zsemlére? Kissé ázott volt a zsemle, de falta a diákság: a zsemlék belsejét kivájták, és édes tejfölös túróval töltötték. Zavarbaejtő tény, hogy ez az egyértelműen megúszós, olcsóságot célzó étel ma már egyáltalán nem pénztárcabarát, hiszen a túrón, tejfölön, zsemlén kívül tojást is tartalmaz, és ezek mindegyikéért csupán egy év alatt közel a dupláját fizetjük.

De nem kell az iskolai élményekig visszamennünk. Egy-két éve még, ha olcsón akartunk összedobni valami finomat, biztos befutó volt a melegszendvics, a sajtos-tejfölös tészta, a rakott krumpli vagy a túrós tészta. Mi a helyzet most, amikor a legnagyobb dráguláson olyan alapélelmiszerek estek át, mint a vaj, a zsír, trappista sajt, tejföl, túró, zsemle, kenyér, tojás, spagetti és a rizs?

Lekváros-túrós töltött zsömle

Lekváros-túrós töltött zsömle (Fotó: Bagdi Gréta/Nosalty)

Szomorú tény, hogy éppen a legegészségesebbnek tartott alapanyagok, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, az extraszűz olívaolaj, a halak igazán drágák, amelyekhez az utóbbi években felzárkóztak a már említett tejtermékek, sajtok, pékáruk, köretalapanyagok és persze a húsok. A sovány húsok beszerzését elfogadható áron egyelőre biztosítja az alapélelmiszerekre vonatkozó ársapka, de jelenleg igazi kihívás egészséges ételeket készíteni.

Az élelmiszerár-stop éppen a nagy energiabevitelt jelentő, de nem magas tápértékű ételeket tette olcsóbbá. A kristálycukor, búzafinomliszt, burgonya, finomított napraforgó-étolaj valóban alapélelmiszerek, de lássuk be, ezek közül többet inkább elhagynak azok, akik egészségesen szeretnének étkezni.

Szerkesztőségünkben körbekérdeztünk, ki milyen ételt főz a még olcsónak számító vagy elérhető árú magyar kedvencek közül.

Köményleves, feles borsó és sterc

Ági kisgyerekkel van otthon, és igen praktikusan közelíti meg a mindennapi főzés kérdést: „a krémlevesek mindig jól jönnek. Nagy előnyük, hogy ha egy zöldség már kezd megfáradni a hűtőben, krémlevesnek még tökéletes. Amikor többféle zöldségből kevés marad itthon, akár vegyesen is fel lehet használni őket, legyen az póréhagyma, sütőtök, sárgarépa, zeller, lehet velük variálni. Krumplival sűrítem a zöldségkrémleveseket.

Adél „mostanában, ha csak valami gyors, meleg leves is elég, akkor a tojásleves nálunk nagy kedvenc. Jó sok tojással természetesen, amiből kettőt-hármat egyben csapok bele a levesbe. De a megúszós, olcsó kajáim közé tartoznak a főzelékek is. Borsót az egyik szupermarketláncnál például egész olcsón lehet kapni, pláne, amikor akciós – és elég sűrűn az. Ráadásul a minősége is tök jó.

Tojásleves

Nos, főtt tojás csak a jobb helyeken jutott bele / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Az egyszerű, csurgatott tojáslevest is többen mondták. Immár a tojás is árstopos termék, így újra hozzá lehet jutni egy tízdarabos dobozhoz az 1000 forintos ár alatt.

Úgy tűnik, hogy hiába igazi szegény ember eledele, sok családban a köményleves és a krumplileves is kedvelt, utóbbi persze csak kolbász és tejföl nélkül jön ki olcsón.

Cintia tovább ötletel: „frankfurti leves valami olcsóbb árkategóriás virslivel. Rizsleves, paradicsomleves apró kockatésztával vagy galuskával, paradicsomos káposzta, és a káposzta másik feléből pedig juhászpörkölt, ami egy káposztás egytálétel, kis paradicsompürével és pörköltbe való sertéshúskockákkal.

Sterc és gánica

Igazi szegény ember eledele a sterc, amit mégis sokan szeretnek. Lisztből és disznózsírból készül, pirított lisztpépnek is nevezik. Számtalan verzióját készítik országszerte, amelyek több néven futnak: gánca, gánica, egyik változata a pocoktúrás vagy vakondtúrás.

Orsi a főzelékek közül a sárgaborsót emeli ki: „400 forintért már lehet kapni fél kiló felesborsót, amihez lisztet és tojást sem kell rakni, és az egész család szereti.”

A Vas megyében élő Ricsi a plutykát nevezi meg. Ha nem tudnánk: ez a kelkáposztafőzelék egy tájnyelvi változata. És persze szerencsés, akinek kertje van, és nem a boltban bosszankodik a zöldségek árán. Gombászni is sokat járnak az erőkkel borított dombos-hegyes vidékeken, amikből csodálatos ételek születnek. Hamarosan indul a kucsmagomba és mezei szegfűgomba szezonja.

Kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta-főzelék (Fotó: Simon Gábor/Nosalty)

Eszter a lencsefőzeléket füstölt hús, sőt tejföl nélkül főzi, nem spórolás céljából, egyszerűen így szereti: „babérlevéllel, fokhagymával, egy kis citrommal. Épp most áztatom a lencsét” – mondja.

Ne feledjük a sütőtököt sem. A kanadai sütőtököt, más néven pézsmatököt már 400 forintos kilónkénti áron el lehet csípni, a nagydobosit 500 forintért. A hagymaleves szintén jóleső pirítóssal, a póréhagyma a szezon egyik legolcsóbb zöldsége, a vöröshagyma kilója pedig 500 forint körül alakul.

Tejes kedvenceink

Tej vonalról az édes tejleves és a tejbegríz lettek befutók, és bár nem hagyományos magyar étel, a kakaóba mártogatott, kissé állott kifli vagy kenyér sok háztartásban kedvelt trükk az éhség csillapítására. A tejleves pedig szimplán cukorral összeforralt tej, amibe dörzstészta és vaníliáscukor kerül.

Dobogónkon a krumplis tészta, udvarhölgyei a paprikás krumpli és a tócsni

Szintén ársapkás élelmiszer a krumpli, a piros lédig burgonya kilója már 400 forintért megvásárolható. Az elmúlt évtizedek alatt kikiáltották már egészségesnek és egészségtelennek is, sőt a chips és az olajban sült krumpli egyenesen az egészségtelen és hizlaló étkezés szinonimájává váltak. De milyen jól jön ez a zöldség a szűkösebb időkben!

Tócsni

Tócsni (Fotó: Nosalty)

Mint kiderült, a krumplileves a külföldiek számára nem éppen vonzó étel, de mi Kádár előtt-után, de legfőképpen tőle függetlenül is szeretjük. Akárcsak a krumplifőzeléket, ami sok tejföllel már nem egészen olcsó étel, de még mindig a megfizethető, szeretett magyar étel.

A paprikás krumplit pedig el lehet készíteni akár kolbász nélkül is: a koleszos megoldás teljesen húsmentes, de sokan szeretik virslivel. Tarhonyával is laktatóbbá tehetjük.

Örök filléres kedvenc a „hadi rántotta”

A krumplis vonalról elmaradhatatlan a tócsni. Országszerte számos névvel illetik, összesen több mint harminc néven ismeretes. Csak néhány a sok közül: cicege, macok, prósza, krumplibaba, krumplimálé, lapcsánka, rösztike, lapotyka, bramborák, avagy a hadi rántotta. Évszázadok óta a szegény ember konyhájának alapdarabja: eredetileg zsíron sütik. Lehetséges lepény- vagy több zsiradékkal lángosszerűen. Egy kis belereszelt sárgarépával vagy cukkinivel cifrázhatjuk is. A frissen sült tócsni magában is finom, hát még egy kis tejföllel megkenve.

Kedvelt gezemicéink: agglegénytál, betyárkrumpli, kukoricakása

Összekotyvasztott ételek a spórolás jegyében. Viki – bár nem agglegény – az agglegénytálat és a kukoricakását mondja. Olasz nevén polenta, erdélyi elnevezéssel puliszka, és a legmenőbb éttermekben is kínálják köretként. Hagyományosan szalonnával kínáljuk, de rászorulós időkben persze csak magában esszük a kukoricakását.

Az agglegénytál szűkösen tojás és kolbász nélkül készül: karikára vágott burgonyát és vöröshagymát pirítunk, egy kis paradicsom-paprika megy bele, pirospaprika és bors ízesíti. Hasonló étel a betyárkrumpli, szalonnával és kolbásszal – vagy éppen anélkül. A betyárkrumpli annyiban tér el az agglegénytáltól, hogy nincsen benne paradicsom és paprika.

Szintén Viki dobja be a pásztortarhonyát. A krumplival kevert tarhonyához füstölt szalonna és felkarikázott kolbász dukál – de láttunk mi már karón varjút, ahogyan virslis pásztortarhonyát is.

Pásztortarhonya

Pásztortarhonya (Fotó: Nosalty)

A tészta jól lakat

A száraztészták ára csak a tavalyi év folyamán szintén óriásit ugrott. A négytojásos spagetti ára nem kevesebb, mint 82 százalékkal nőtt meg, általánosan pedig a száraztészták 70,8 százalékkal lettek drágábbak. Még ezzel együtt is a megfizethető-laktató kategóriába sorolhatók, különösen, ha nem vaddisznós tagliatellében vagy tenger gyümölcseis spagettiben gondolkodunk, hanem gyerekkori kedvencekben.

A káposztás tésztát is nagyon sokan mondták: akár cukorral, akár sósan, borssal készüljön is. Elegáns hétvégi étel a káposztás cvekedli sült kacsacombbal – a hétköznapokban azonban szeretett étel magában, csak a zöldséggel a káposztás tészta. A végén szépen rápirítva, úgy, ahogy azt kell.

Túrós csusza

Túrós csusza (Fotó: Nosalty)

Paradicsomos tészta. Van, hogy feldobom azzal, hogy pirítok egy kis csirkemellet, összekeverem, tepsibe rakom, és mehet a sütőbe, ahol rápirítok. Jobb napokon sajttal” – mondja Dóri. „Ezt két ember akár három napig is eheti. De ha igazán magyarost szeretnék olcsón, akkor csirkepörköltöt főzök csirkemellből, és nem a tejfölös verzió. Nokedlivel, tésztával, krumplival is esszük, ez így még szintén a teljesen megfizethető kategória.”

Kissé kétségbeejtő, hogy a hagyományos édes tésztáink sem olcsók többé. A túrós tészta, diós tészta, mákos tészta mára jócskán megdrágult. Egyedül a grízes tészta, népnyelvi nevén darás tészta hozható ki pár száz forintból. A magyar ember leleményes, nem vitás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top