nlc.hu
Gasztro

Nincs gyors megoldás a brit zöldséghiányra

„Egyetek fehérrépát paradicsom helyett” – a brit kormánypárt tagjai így reagáltak az angliai friss zöldség- és gyümölcshiányra

Egyre többféle zöldség- és gyümölcsféle számít hiánycikknek a brit boltok polcain, az üzletláncok sorra hozzák a korlátozó intézkedéseket arról, ki mennyit vásárolhat ezekből. Erre a kormányon lévő toryk most olajat öntöttek a tűzre.

Theresa Cofey, a brit kormány környezetvédelmi államtitkára szerint akár 2-4 hétbe is beletelhet, mire ismét helyreáll Nagy-Britanniában a zöldségek és gyűmölcsök piacán az ellátási lánc, addig azonban a gyümölcs- és zöldségszerető britek kénytelenek együtt élni a korlátozásokkal, amiket az üzletláncok sorra egymás után vezetnek be. Az Aldihoz és a Tescohoz már az Asda és a Morrisons is csatlakozott, nem váltva ki nagy sikert ezzel a vásárlóik körében – írja a Mirror.

Üres polcok egy brit áruház zöldséges részlegén

A választék óriási (fotó: Matthew Horwood/Getty Images)

Az egyik Tory felsővezető azt tanácsolta a briteknek, hogy egyenek fehérrépát paradicsom helyett, amivel sokaknál kihúzta a gyufát. Jelenleg hiánycikk a paradicsom, az uborka, a saláta, a paprika, a brokkoli, a karfiol és a málna is az áruházakban, több politikus pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy nem lenne baj, ha a britek több helyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanának, helyi termelőktől vásárolva, figyelve arra, hogy minek van épp szezonalitása. Az ellenzék különleges ülést hívna össze a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. Theresa Cofey szerint erre nincs szükség, ők már amúgy is bőszen dolgoznak azon, hogy alternatív beszerzési forrásokat biztosítsanak az áruházaknak.

Az időjárást ugyan nem tudjuk irányítani, de fontos, hogy igyekszünk gondoskodni arról, hogy a kínálat ne szűkülhessen be ennyire, ahogyan most a szokatlan időjárási események miatt történt

– nyilatkozta a politikus. Cofey-t sokan kritizálják, miszerint a mondataival ellentétben egyáltalán nem tesz meg mindent a válság mielőbbi kezeléséért, és minden gondot próbál a spanyolországi és észak-afrikai szokatlan időjárásra kenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top