nlc.hu
Gasztro

Jelentkezz vendégkritikusnak! Élménykutatás az Onyx Alkotói Közösségével

Az ország egyik legjobb étterme önkéntes étteremkritikusokat keres!

Budapest Zöld Michelin-csillagos csúcsétterme, az Onyx Műhely megnyitja kapuit, és 32 jelentkezőnek nyújt lehetőséget arra, hogy őszintén elmondják véleményüket, kritikájukat az étterem új menüsoráról.

Mielőtt leírnánk a különleges esemény részleteit, pillantsunk vissza a kortárs magyar gasztronómia egyik legfontosabb műhelye, az Onyx étterem történetére.

A budapesti Vörösmarty téren, a Gerbeaud-házban működik immár 2007 óta az Onyx. Az étterem meredek ívet járt be a hazai topgasztronómia történetében. 2011-ben felkerültek a nemzetközi gourmet térképre, ugyanis a Ráday utcai Costes után ők szereztek hazánkban másodikként Michelin-csillagot, 2018 tavaszán pedig általuk érdemelte ki hazánk a közép-európai régióban elsőként a két Michelin-csillagos elismerést.

Az Onyx Metamorfózis

A pandémia olyan változásokat indított el az étterem életében, amelyek már régóta érlelődtek, de az étterembezárások időszaka felgyorsította a folyamatokat. 2020 november végén egy országos sajtóvisszhangot kapott, teátrális eseményen

az Onyx tulajdonosai, munkatársai és vendégei kalapáccsal verték szét a régi étterem bútorzatát és falait.

A múlttal való látványos leszámolás megalapozta az Onyx Metamorfózis kezdetét, habár alapkőletétel helyett egészen a tartófalakig verték le a régi étterem díszleteit, hogy a helyén megszülethessen az Onyx 2.0.

Onyx Műhely

Metamorfózis / Fotó: Szomor Rebeka

A Michelin-kalauz ítészei, ahogyan arra számítani lehetett, a következő év őszén megfosztotta az éttermet a két Michelin-csillagától, ami érthető döntés is volt a franciaországi étteremkalauz részéről, hiszen a két csillagot az Onyx a korábbi felállásában érdemelte ki.

A cifrán elegáns régi étterem helyett egy olyan kortárs enteriőrrel és experimentális koncepcióval született újjá az Onyx, amellyel minden bizonnyal a világ bármelyik nagyvárosában izgalmas résztvevője volna a helyi éttermi életnek. Az Onyx Műhely már most nyitva áll az érdeklődők előtt, de az Onyx „nagyétterem” újjászületésére is számíthatunk a közeljövőben.

Metropolisz vacsora az Onyx Műhelyben

Onyx Műhely / Fotó: Bóta Bence

Figyelemreméltó programjaik egyike volt a Metropolisz-sorozat, amely nem csupán egy étkezés volt, hanem kirándulás, ismerkedés a csúcsgasztronómia színfalai mögött álló emberekkel, budapesti és Budapest környéki helyszínekkel, sok-sok koccintással és kóstolással kísérve.

Onyx Műhely

Onyx Műhely / Fotó: Rácmolnár Milán

A Metropolisz-élményutazások összességéből állt össze az Onyx új menüje, amely szintén a Metropolisz nevet viseli, a kutatás és kísérletezés pedig a továbbiakban sem áll le a Műhely falai között és azon kívül is.

Étel az Onyx Műhelyben

A degusztációs menü egy fogása az Onyx Műhelyben / Fotó: Erdőháti Áron

32 jelentkezőt vendégel meg és faggat ki az Onyx alkotói közössége

Az Onyx Műhely tizenhat fős körasztalát két vacsora alkalmával töltik meg a jelentkezőkkel az onyxosok.

Ez az este nem az udvarias vendégmosolyok és hazafelé, egymás között megtárgyalt élményekről szól. Az Onyx alkotói közössége hallani szeretné a legőszintébb véleményeket.

Merkl Márta, az ONYX Alkotói Közösségének food design kutatója, akinek munkáját így mutatja be az étterem: „food designnak hívjuk az étel- és italtervezést, az étkezéshez vagy ételhez kapcsolódó eszköz, tér, esemény, szolgáltatás vagy rendszer megtervezését. Filozófiájuk a kezdetektől a gasztronómia, a művészet, a tudomány és a fenntarthatóság ötvözetén alapszik, aminek szerves részét képezi a food design is.”

Az ország egyik legjobb étterme önkéntes étteremkritikusokat keres!

Merkl Márta ezúttal fókuszcsoportos interjúk során vizsgálja, hogy mi a szerepe az étkezési élményekben az interaktivitásnak és a történetmesélésnek. A kutatást a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Designkommunikáció Tanszéke és Gazdaságtani Doktori Iskolája segíti, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kooperatív Doktori Programja és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap is.

Választott kritikusaik visszajelzései alapján ezeket az értékeléseket később tudatosan szeretnék majd beépíteni, az idén 150 éves Budapest ízeit megelevenítő Metropolisz élménybe.

Információk a rendhagyó estéről:

  • A beszélgetésről hangfelvétel készül.
  • A kutatást segíti az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kooperatív Doktori Programja és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap is.
  • A jelentkezéshez itt lehet kitölteni a kérdőívet.
  • Jelentkezési határidő: 2023. március 18. éjfél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top