nlc.hu
Gasztro

Így ünnepli a zsidó diaszpóra a „zsidó farsangot”

Így ünneplik a „zsidó farsangot”: Hámán-táska és jótettek purim ünnepén

Honnan ered a Hámán-táska nevű finomság és mit ünnepel a zsidóság purim idején? Elmeséljük. Bodrogi 'Fűszeres' Eszter gasztroírót és Rosenstein Tímeát is megkérdeztük, valóban élő ünnep-e a purim a pesti zsidóság körében.

Most zajlik a farsanghoz hasonló zsidó ünnep, a purim. A purim híres süteménye a Hámán-táska, más néven Hámán füle: az ünnepi édességnek Rosenstein Tímea, a vendéglős Rosenstein-család tagja önálló süteményes könyvet is szentelt néhány évvel ezelőtt. Bodrogi ‘Fűszeres’ Eszter gasztróírót és Rosenstein Tímeát kérdeztük arról, mennyire élő ünnep a purim: a két édesanya túl a Hámán-táska sütésen és a gyerekek jelmezes bulija előtt mesélt az ünnepről.

Évente több mint egy tucat ünnepet tart meg a zsidóság, a legismertebb közülük a november-decemberre eső hanuka és a tavaszi pészah. Nem kevésbé jeles nap a purim sem, ami egy böjti nappal kezdődik, idén keddre (mára) esik a fő napja, és holnap a súsán purimmal zárul.

Hámán, Eszter, Mordecháj

Eszter könyvében olvasható a zsidó közösség megmeneküléséről szóló történet, amelyről minden évben purim, avagy a sorsvetés (héberül: פּוּרִים) ünnepén emlékeznek meg. Két és félezer évvel ezelőtt a világhódító Ahasvérus perzsa király (I. Xerxész) uralkodása alatt feleségül vette Esztert, aki így lett perzsa királyné.

Eszter nevelőapját, egyben unokabátyját, Mordechájt (Márdokeust) gyűlölte a perzsa király Hámán nevű főminisztere, aki rábírta az uralkodót, hogy kiirthassa a zsidókat. Az erre kiválasztott napot sorsvetéssel tűzte ki, innen ered a sorsvetés, azaz purim elnevezés.

Az ármánykodás azonban a zsidó közösségen kívül Ahasvérus király ellen is irányult. Az udvari főpohárnok és a fősütőmester szövetkezett a hódító király megmérgezésére, amit Mordecháj leplezett le és akadályozott meg. Eszter nagybátyja, Mordecháj így érdemelte ki az Áldott jelzőt a perzsa királyi udvarban.

A zsidóság életére törő Hámán tervét Eszter királyné és Mordecháj együttesen akadályoztak meg, és végül ők kaptak királyi felhatalmazást, hogy kiirtsák ellenségeiket.

Rosenstein Timi hámán táskái

Rosenstein Timi hámán táskái / Fotó: Rosenstein Tímea: Hámán-Táska könyv

Purim 3 napja

Összesen három napot fed le a kora tavaszi ünnep: ádár tizenharmadikán tartják Eszter böjtjét. Ádár tizennegyedikén (2023-ban március 7-e, kedden) van a purim fő napja és a jelmezes, evős-ivós összejövetelek. Ádár tizenötödikén tartják a súsán purimot, a fallal körülvett városok ünnepségét. A történet szerint ugyanis az Eszter királyné korabeli perzsa birodalom fővárosában, Súsánban (más néven Szuza vagy Súsa, mai arab nevén: es-Sús) még ádár tizennegyedikén is zajlott a csata, és csak másnap tizenötödikén pihenhettek és ünnepelhették meg a győzelmet. A fallal körülvett városban zajló küzdelmek emlékét őrzi súsán purim napja, amit természetesen a szintén fallal körített Jeruzsálemben is fontos ünnep.

Purim a XXI. században

A zsidó családokban, az óvodákban és iskolákban is fontos ünnep a purim. Bodrogi Esztert, a Fűszer és lélek blog szerzőjét arról kérdeztük, vannak-e tipikus purimi jelmezek a maszkabálokon. „Sok kislány öltözik Eszter királynőnek, de persze ma már legalább annyi pókember van a jelmezbálokon, az én kislányom például légiutas-kísérő lesz. A beöltözés nem a gyerekek privilégiuma, az erre kapható felnőttek is jelmezt öltenek, ez tehát egy teljesen élő, modernizált hagyomány.”

Fűszeres Bodrogi Eszter

Fűszeres Bodrogi Eszter

Mi történik a zsinagógákban purim idején? „Elmaradhatatlan Eszter könyvének felolvasása, a zsinagógákban ilyenkor akár naponta többször is felolvassák Eszter, Mordecháj és Hámán történetét. Amikor Hámán neve felhangzik, szabad a hangoskodás: kereplővel, bekiabálással kísérik Hámánt – ezt a gyerekek persze imádják.

„Egy másik vidám momentum, hogy este sokféle alkohol kerül purim alkalmából az asztalra, a boroktól a kóser szilváig. A szokás szerint

ilyenkor szabad egészen addig inni, míg úgy megrészegülünk, hogy összekeverjük Mordecháj és Hámán nevét.

Jótettek, azaz micvák purim idején

A zsidó kultúrában élő hagyomány a jótékonyság, ez minden ünnep része. A rászorulók megajándékozása és meghívása a terített ünnepi asztalokhoz az egyik legfőbb micva. A szerényebb körülmények között élők ilyenkor megtapasztalhatják a bőséget.

A héber micva és a jiddis micve szavak alatt ezt értjük: jócselekedet, amiért nem várunk viszonzást. Rosenstein Timi gyerekei például kókuszgolyókat gyártottak, amiket egy jótékonysági szervezet közvetítésével juttattak el utcán élőkhöz Budapesten.

Eszter azt meséli, hogy a gyerekei iskolájában fenntartanak micve szobát, ahol a gyerekek adományokat gyűjtenek. Minden vallásos zsidó családban szokás otthon az ünnepek előtt perselyben pénzt gyűjteni, majd közösen dönteni arról, hogy az összegyűlt összeggel kiket támogassanak, így nevelve a gyerekeket a jótékonyságra. Most éppen az Igazgyöngy Alapítványt segítik, korábban állatmenhelyt.

A rászorulók megsegítése mellett szokás ajándékot küldeni egymásnak purim ünnepén. Az ajándékcsomagokba hagyományosan előre elkészített ételek kerülnek, elsősorban édességek, aprósütemények, borkorcsolyák kapnak helyet a kosarakban.

Rosenstein Tímea Hámán-táska, avagy Hámán füle receptje

Hagyományosan mákos töltelékű a Hámán füle, de töltik dióval és lekvárral is. A  jellegzetes, háromszög alakú Hámán-táska valójában köralakú tésztakorongokból van behajtogatva, és lezárt dobozban akár egy hétig eltartható. Már ha marad belőle!

Rosenstein Timi hámán táskák

Rosenstein Timi Hámán-táskái / Fotó: Rosenstein Tímea: Hámán-Táska könyv

Tipp Rosenstein Tímeától:

Rétesliszttel lesz kellemesen omlós a Hámán füle tésztája, de finomliszttel is működik a recept.

Hozzávalók:

  • 35  dkg rétesliszt (ha nincs otthon, finomliszt is megfelel)
  • 2 tojás + 1 tojás a lekenéshez
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg hideg vaj
  • 10 g friss élesztő
  • Csipet só
  • Sűrű szilvalekvár
Rosenstein Timi hámán táskái

Rosenstein Timi Hámán-táskái / Fotó: Rosenstein Tímea: Hámán-Táska könyv

Elkészítése:

  • A vajat egészen hidegen kell használni, ne vegyük ki korábban a hűtőből.
  • Egy tálban a réteslisztet elkeverjük a porcukorral, csipet sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, és összedolgozzuk a hideg, felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a tojásokat.
  • Dolgozzuk el teljesen, majd gyúrjuk össze a tésztát, majd fedjük le frissen tartó fóliával. Hűtőben legalább egy órán át pihentessük.
  • Belisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Mindegyik kör közepére teszünk egy jó adag kemény szilvalekvárt.
  • Ezután a köröket három oldalról felhajtjuk, és a csücsköket összecsípjük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. A süteményt körben lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top